Özürlülere 'at'la tedavi

Güncelleme Tarihi:

Özürlülere atla tedavi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2002 11:14

Gelişme geriliği ve otizm gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan ata bindirme yöntemiyle (hipoterapi), normalde 7-8 yaşına kadar yaşayabilen hastaların, 30-40 yaşına kadar yaşamlarını sürdürmelerinin sağlandığı bildirildi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi Fizyoterapisti Nilüfer Kablan, Türkiye'de henüz yeni bir tedavi yöntemi olan hipoterapinin, tarihininçok eskiye dayandığını, bugün İngiltere, ABD ve Kanada'da yaygın olarak kullanıldığını söyledi.

Atın çok yönlü hareketleri sayesinde kas ve gelişme hastalıkları, omurilik yaralanmaları, dawn sendromu, otizm gibi çeşitli hastalıkların tedavisinin yapılabildiğini belirten Kablan, şunları anlattı:

''Kas hastası çocuklar 7-8 yaşına kadar yaşamlarını normal olarak sürdürmelerine rağmen bu yaşlardan sonra geriye dönüş başlar ve zayıflayan kaslar çocuğun ölümüne neden olur. Bu gruptaki çocukların ciddi bir hipoterapi ile 30-40 yaşına kadar yaşamlarını sürdürmeleri sağlanabiliyor. Omurilik yaralanmalarında ve beyinde hücre ölümüne bağlı olarak sinirlerin işlevini yerine getiremediği durumlarda, dawn sendromlu çocuklarda, gelişme hastalıklarında, özellikle spastik hastalıklarda, omuriliğin yanlış şekillenmesinde, beyin kanaması geçirenlerde de hipoterapi uyguluyoruz.''

Kablan, atlarla insanların yürüyüşlerinin birbirine çok benzediğine işaret ederek, şöyle devam etti:

''Beyindeki hücre ölümleri sonucu çocuklar yürüyüş yeteneklerini kaybediyorlar. Atlarla insanların yürüyüş şekilleri birbirine benzediği için çocuk ata bindiğinde, bu yürüyüş beyinde yer ediyor ve yürüme yeteneğinin gelişmesini sağlıyor. Atın arka bacak hareketleri ile çocuğun kalça ve omurilik hareketleri sağlanıyor. Çocuk at üstündedengesini sağlamak için tüm nörolojik unsurlarını kullanıyor. At öne gittiğinde ön grup kasları, arkaya gittiğinde de arka grup kaslarını kasarak dengeyi sağlıyor. Atın vücut ısısı ise kontrolsüz kas kasılmalarının tedavisini sağlıyor. Bunun cerrahi bir yöntemi yok. Bunun yanında uyguladığımız egzersizlerle kalmaları azaltmaya çalışıyoruz. Ayrıca mesane kontrolü sağlıyor ve bağırsak fonksiyonlarını geliştiriyor.''

Hipoterapinin 2 yaş üstü çocuklar için uygun bir yöntem olduğunu anlatan Kablan, tedavi için 3-6 aylık terapiler düzenlendiği kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!