Ozinian: Anlaştık ’diplomat peynir’ yakında vitrine çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Ozinian: Anlaştık ’diplomat peynir’ yakında vitrine çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2008 00:00

Türkiye-Ermenistan İş Konseyi’nin Basın Danışmanı Alin Ozinian, İngiliz The Economist Dergisi’nde yayınlanan, "Türkiye ile Ermenistan arasında peynir diplomasisi" başlıklı haberi doğruladı.

Halen Ermenistan’da bulunan Ozinian, Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişkilerin başlamasına öncülük etmesi ümit edilen, "Ortak Kafkas peyniri üretimi"nin ayrıntılarıyla ilgili şunları anlattı:

Şubat ayında kararlaştırıldı

"Geçen şubat ayında, Türkiye-Ermenistan İş Konseyi, İngiliz sivil toplum kuruluşu International Alert ile Kafkasya İş Kalkındırma Ağı (CBDN) bir araya gelerek, bölgede birbirleriyle sorunlu olan ülkeler arasında ortak bir ürün üretilmesi için neler yapılabileceğini görüşmeye başladı. Değerlendirmeler sonucunda, Kafkasya’da hemen her ülkede aynı yöntemle üretilen peynir üzerinde mutabık kalındı.

Önce Kars’ta inceleme

Bunun için Kars’a, Ermenistan ve Gürcistan’dan yerel peynir üreticileri davet edildi. Yerel üreticiler, Kars’taki üretim yerlerini inceledi. Bu konuda Kars Belediyesi de yardımcı oldu. Kars’taki incelemeler sonucu ortak peynir üretimi için start verildi.

Uyum içinde ortak üretim

Tam bir uyum ve işbirliğinin sergilendiği ortak üretime Kars, Ermenistan’ın Gümrü kenti, Gürcistan, Dağlık Karabağ ve Abhazya’dan üreticiler katıldı. Yapılan ortak peynir, 14 Mayıs’ta Gümrü’de düzenlenen bir etkinlikle tanıtıldı. Azerbaycan’ın başkenti Bakü’den de benzer peyniri yapan üreticiler, kendi ürünleriyle Gümrü’deki etkinliğe iştirak etti.

İlk Ermenice etiketli ürün

Peynirin en önemli özelliği, üzerinde Türkçe, Ermenice ve Gürcüce bilgilerin yer aldığı bir etiketin bulunması. İlk kez üzerinde Ermenice tanıtım bulunan bir peynir bundan böyle Türkiye’de de satışa sunulacak. Peynir, Kafkasya’daki diğer ülkelerde de satılacak.

Avrupa’da da tanıtılacak

ALİN Ozinian, "Peynirin ikinci tanıtımı kısa süre içinde Kars’ta yapılacak. Bu etkinlik için hazırlıklarımız sürüyor. Bir sonraki aşama ise peynirin Avrupa’da düzenlenecek olan gıda fuarlarına götürülüp tanıtılması olacak. Birbirleriyle sorunlu olan ülkelerin insanlarının gönüllü şekilde ortak bir şey üretmeyi başarmalarının Avrupa’da büyük ilgi uyandıracağını ümit ediyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!