"Özgürlük" gemisinde özgürlük nöbeti

Güncelleme Tarihi:

Özgürlük gemisinde özgürlük nöbeti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2011 14:57

Gazze'ye doğru yola çıkacak “Özgürlük Filosu 2”ye katılacağı açıklanan ve 9 gündür Yunanistan’ın Girit adasında bir limanda bekleyen Kanada gemisi “Tahrir”in evraklarına, Yunan Sahil Güvenlik ekiplerinin el koymak istediğini iddia eden aktivistler, sabaha kadar gemide nöbet tuttu, bugün de olayı protesto etmek için yürüyüş yaptı.

Haberin Devamı

Yunan sahil güvenlik ekiplerinin dün geminin belgelerine el koymak amacıyla gemiye çıktığını ve gösterdikleri yoğun tepki sonrasında geminin belgelerini vermediklerini anlatan aktivistler, “Gemiye çıkan görevlileri 'Özgür Gazze ve Özgür Gazze Filosu' sloganları ile karşıladık' ve gece boyunca gemide nöbet tutarak, sahil güvenlik görevlilerinin gemiye girişine izin vermedik”dediler. Gemide nöbet tutan aktivistlerin, sırayla güverteye serdikleri uyku tulumlarında uyudukları gözlendi.

 

Bugün Kanada ve Belçika bayrakları ile önce liman başkanlığı önünde protesto gösterisi yapan ve liman yetkililerine tepki gösteren aktivistler, protesto amacıyla kent merkezinde bir süre yürüdü, ardından gemiye döndü.

 

Haberin Devamı

Yunan Sahil Güvenlik botları ve Yunan polisi de gece boyunca limanda bekledi.

 

Girit'te bir limanda bekleyen gemiye, “İnancınızı kaybetmeyin,Filistin'e Özgürlük gelecek” yazan pankartları ile Kanada ve Belçika bayrakları asan aktivistler, geminin tüm evrakları ve donanımının tamam olduğuna işaret ederek, geminin limandan çıkışına izin verilmesini istiyor.

 

GEMİDE 30 BİN DOLARLIK İLAÇ VAR

Aktivistlerden Kanadalı Bachar Elsolh ve Belçikalı Guido Gorissen, gemiye gelen Yunanlı gazetecilere, Gazze'ye götürülecek olan ilaçların özellikle parkinson, kalp, şeker ve yüksek tansiyon hastaları için hayati öneme sahip ilaçlar olduğunu söyledi.

 

“Gazze İçin Kanada Gemisi” Organizasyon Komitesi üyesi Stephan Carriven, gemide Avustralya, Danimarka, Almanya, Kanada ve Belçika’da yaşayanların gönderdiği yardımlarla alınan 30 bin dolarlık ilaç olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

 

“İlaçları alırken Gazzeli doktorların bize gönderdiği listeyi göz önünde bulundurduk. Öncelikle Gazze'de temin edilmesi imkansız ve çok pahalı olan ilaçları aldık. Bunlar, Filistinlilerin acil ihtiyacı olan ilaçlar. Filistinli doktorlara bu ilaçların ulaşması halinde birçok kadın, çocuk ve yaşlının tedavisine başlanmış olacak. Gazze'ye götüreceğimiz ilaçların son kullanma tarihleri 2014.”

 

Haberin Devamı

ABD GEMİSİNİ ENGELLEDİLER

Carriven, Gazze'ye gitmeye hazırlanan 2 geminin Türkiye ve Yunanistan’da sabote edildiğini iddia etti. Kanadalı Carriven, şunları anlattı:

 

“Gemilerin pervane kısmının sabote edildiğini öğrendik. Bu nedenle Tahrir’de 3 gün önce tutmaya başladığımız nöbetler sürüyor. Normalde, her gün 4’er aktivist 3'er saat arayla kesintisiz nöbet tutuyordu. Yaşanan gelişmeler sonrasında bu sayıyı 7'ye çıkardık.

 

Aldığımız bilgiye göre, dün Gazze'ye gitmek üzere yola çıkan ABD gemisi de Yunan Sahil Güvenlik ekiplerince engellenmiş. ABD'li aktivistlerin bulunduğu teknenin yaklaşık 15 dakika yol aldıktan sonra Yunan Sahil Güvenlik ekiplerince önü kesilmiş. 'The Audacity of Hope' (Umudun Cesareti) isimli teknede 36 yolcu, 11 gazeteci ve 5 mürettebat olduğunu öğrendik. Gemide, dünyanın farklı ülkelerinden çocukların Gazze ile ilgili dileklerinin yer aldığı pankartlar bulunuyor.”

 

Haberin Devamı

Gazetecilere açıklamalarda bulunan “Gazze İçin Kanada Gemisi”Organizasyon Komitesi üyesi Irene MacInnes, Gazze Filosu'nu durdurmak amacıyla diplomatik ve ekonomik baskıların sürdüğünü, Yunan hükümetinin de limanlarında Gazze’ye gitmek isteyen gemilere bürokratik engeller çıkardığını belirtti.

 

Organizasyon Komitesi üyesi David Heap ise Gazze'ye gitmek için bürokratik engellere karşı çıkacaklarını dile getirerek, “Yaşananlar utanç verici. Birileri Yunan halkının yaşadığı ekonomik zorlukları kullanıyor ve gemileri engellemeye çalışıyor. İsrail, Gazze'ye uyguladığı ablukayı Yunanistan’a kadar genişletti. Kanada gemisinin yasaları çiğnemek gibi bir niyeti yok. Biz, dünyaya Gazze'ye uygulanan ablukanın yasa dışı olduğunu göstermeye çalışıyoruz.”dedi.

 

Haberin Devamı

Bu arada, yaşanan protestolar nedeniyle Yunan polisinin limanın içinde,Yunan Sahil Güvenlik botlarının ise limanın giriş ve çıkışında güvenlik tedbiri aldığı gözlendi. 

 

GEMİDEKİ TEK TÜRK AKTİVİST

Gemide yolculuk etmeye hazırlanan 66 yaşındaki ekonomist Demir İnal, gemide yer alan tek Türk aktivist olduğunu belirterek, şunları söyledi:

 

“Bizim amacımız Gazze'ye kadar gitmek ve orada yaşanan haksızlıkları dünyanın görmesini sağlamak. Yunanistan'ın Gazze Filosu'nu engellemesini üzüntü ile karşıladık. Özellikle Sosyal Demokrat bir hükümetten böyle bir tavır beklemiyorduk. Yunan hükümetinin bu tavrını ekonomik nedenlere bağlıyoruz.”

 

Aktivistlerden Kanadalı Kevin Neish'in de aralarında bulunduğu 3 kişi daha önce Mavi Marmara'da bulunmuş.

 

Haberin Devamı

GEMİNİN YOLCULARI

Kanada gemisi “Tahrir”de Avustralya, Danimarka, Almanya, Kanada,Belçika, Rusya ve Türkiye'den gelen akademisyen, doktor, öğretmen, hemşire,ekonomist ve öğrenci aktivistler ile farklı ülkelerden 11 gazeteci olmak üzere 50 kişi bulunuyor.

 

Gemide yolculuk edecek olan gazeteciler ve çalıştıkları basın kuruluşları şöyle:

 

“Alexandra Szacka, CBC, (Kanada), Amira Hass, Haaretz (İsrail),Charlotte Lund, ModKraft (Danimarka), Jesse Rosenfeld, Now Magazine (Kanada),Hassan Ghani, Press TV, İran, Adam Apostol, Press TV, İran, Jim Rankin, Toronto Star (Kanada), Peter Wolter, Junge Welt (Almanya), Daria Aslamova, Komsomolskaya Pravda (Rusya) ve Kenan Gürbüz Anadolu Ajansı (Türkiye)."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!