Özgen Acar: Tarihi eseri ben verdim

Güncelleme Tarihi:

Özgen Acar: Tarihi eseri ben verdim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Gazeteci ve tarihi eser uzmanı Özgen Acar'ın Elmalı Sikeleri'nin korunduğu küpün küçük bir parçasını Kültür Bakanı İstemihan Talay'a vermesi üzerine başlayan tartışma sürüyor.

Anıtlar ve Müzeler eski Genel Müdürü Prof. Engin Özgen'in ‘‘Sayın Acar bu parçanın kendisinde olduğunu söylememişti’’ diyerek Acar'ı parçayı saklamakla suçlaması ve ‘‘Bu olay kendisinde başka ne gibi parçalar var sorusunu gündeme getirdi’’ demesine, Özgen Acar yazılı bir açıklamayla yanıt verdi.

Özgen Acar, açıklamasında şunları söyledi:

‘‘Karun Hazinesi'ni 23, Elmalı Definesi'ni de 13 yıllık uğraşı ile Türkiye'ye kazandırdığımı herkes bilir. Bu konudaki haberinizi verirken görüşümün alınmayışına üzüldüm. Haberde, sabık genel müdür Engin Özgen, geçmişte bu parçanın bende olduğunu söylemediğimi savlıyor.

1. Araştırmalarımda bulduğum toprak küpün (4X5 cm boyutunda) parçasını, zamanı geldiği için herkesin önünde, arşivimden ben çıkarıp Sayın Bakan İstemihan Talay'a ben verdim.

2. Parça, tarihletmek üzere gösterdiğim Dil-Tarih Coğrafya Fakültesi'nin bazı arkeoloji profesörlerince de bilinmektedir.

3. Bulgularımı daima aktardığım Türk Hükümeti'nin Amerikalı avukatlarına parçanın varlığını ilettim, tanıklığıma başvurulduğunda Boston'daki mahkemeye sunacaktım.

4. TV röportajlarında dahi parçayı gösterdim.

5. Altın kuşun kaybolmasına yol açan, sekiz eseri Metropolitan Müzesi'ne bağışlayan sabığın bunu da kaybetmiyeceğine nasıl güvenebilirdim ki!’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!