Özerkliğe üç soruşturma

Güncelleme Tarihi:

Özerkliğe üç soruşturma
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2016 20:52

Diyarbakır’da 26- 27 Aralık’ta toplanan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Kurulu’nda ‘özyönetim ilanlarına’ destek çıkmış, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş “Belki Kürtlerin bağımsız devleti de olacak federal devleti de, kantonları da özerk bölgeleri de” demişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 28 Aralık’ta Demirtaş hakkında ‘Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar’a ilişkin maddeleri kapsamında soruşturma başlattı.

Haberin Devamı

 Diyarbakır Başsavcılığı’nca  aynı tarihte Demirtaş’ın yanı sıra kongreye katılan HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, DTK eşbaşkanları Selma Irmak, Hatip Dicle, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eşbaşkanı Kamuran Yüksek ve Sebahat Tuncel hakkında soruşturma açıldı. Diyarbakır Başsavcılığı HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında da 29 Aralık’ta ‘terör örgütü propagandası yapmak’, ‘halkı isyana teşvik’, ‘devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak’, ‘devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak’ suçlamalarıyla soruşturma başlattı.

Yasal süreç nasıl işleyecek?

SAVCILIKLARIN soruşturma sonunda hazırladığı fezlekeler Meclis’e gönderiliyor. Hazırlık komisyonu fezlekeleri inceleyip rapor hazırlıyor. Ardından da Karma Komisyon’a yollanıyor.  Katılanların yarıdan bir fazlasının oyuyla ‘dokunulmazlığın kaldırılmasına’ karar verilebiliyor. Meclis Genel Kurulu’nda da katılanların yarıdan bir fazlasının oyuyla karar alınıyor. 

Haberin Devamı

1994’te Meclis’ten gözaltına

12 Mart 994’te Tansu Çiller’in başbakanlığı döneminde DEP’li Orhan Doğan, Hatip Dicle, Leyla Zana, Ahmet Türk, Sırrı Sakık ve bağımsız milletvekili Mahmut Alınak’ın dokunulmazlığı kaldırılmıştı. Meclis’ten ayrılmama kararı alan milletvekillerini polis gözaltına almıştı. DEP’li milletvekilleri yaklaşık 10 yıl cezaevinde kalmıştı. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!