Özdemir’in İstanbul sözleşmesi

Güncelleme Tarihi:

Özdemir’in İstanbul sözleşmesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

ANAP büyükşehir belediye başkan adayı Ali Talip Özdemir dün hazırladığı ‘‘İstanbul sözleşmesi’’ni açıkladı. Başkan seçilmesi halinde vadettiği projeler dokuz ana başlıkta toplanıyor. İşte projeler:

MADDE 1- Ulaşım: Boğaz tüp geçidi ile İstanbul'un iki yakası arasında kesintisiz raylı ulaşım sağlanacak. 200 bin araç kapasiteli 500 yeni kapalı, açık ve yüzer otoparkla, İstanbul'da işkenceye dönüşen park yeri sorunu kökten çözülecek. Yeni raylı sistem hatlarının hayata geçirilmesiyle İstanbullu yollarda esir olmayacak. Araçlar değil, insanlar taşınacak. Anadolu yakasında 0-1 karayolu üzerinde Hafif Raylı Sistem kurulacak. Yeni tramvay hatları devreye sokulacak. Yeni iskeleler, 25 yeni deniz otobüsü, feribot ve hızlı tekne ile deniz ulaşımının şehir ulaşımındaki payı artırılacak. Ulaşımda tek kart sistemine geçilecek. Trafik akışı uydu teknolojisi ile düzenlenecek.

MADDE 2- Konut: Gecekondu dönüşüm projesi ile Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında İstanbul'da tek bir gecekondu kalmayacak. 25 yıl içinde tüm gecekondular modern konutlar haline döndürülecek. 5 yılda 200 bin konut üretilecek, 5 uydu kent kurulacak. 1/50 binlik nazım imar planının aksayan yönleri geniş katılımlı bir program çerçevesinde ele alınarak düzenlenecek. Kentin kontrollü büyümesi sağlanacak, yeni gecekondu yapımına göz yumulmayacak.

MADDE 3- Altyapı: Musluktan akan su içilebilir hale getirilecek. Su havzalarında özel bir yönetim modeli gerçekleştirilecek. Boğazın ve Marmara'nın kirlenmesi önlenecek. 3 bin kilometrelik yeni kanalizasyon şebekesi döşenecek. Deniz itfaiyesi ve kurtarma römorkörleri oluşturulacak. Atık su bedeli alınmayacak, su kaybı ve kirlenmesi önlenecek.

MADDE 4- Çevre: Büyük bölümü tahrip edilen doğal doku yenilenerek korumaya alınacak. İstanbul kültür ve tarihi değerler envanteri çıkarılacak. Sanata ve sanatçıya sahip çıkılacak. Surların onarımı tamamlanacak. Kentsel yeşil alan üretimine hız verilecek. Yeni piknik ve dinlenme alanları açılacak. Kentin her iki yakasına birer Aquapark yapılacak. Kent dışına taşınan sanayiden boşalan alanlar, doğal doku parkı haline getirilecek. Çöpten elektrik ve kompost gübre elde edilecek.

MADDE 5- Yönetim: İstanbul Konseyi kurulacak. İstanbul İstanbullularla birlikte yönetilecek. Yönetimde uydu teknolojisine geçilecek. İstanbul uydusuna kavuşacak. Kent bilgi sistemi oluşturulacak, kent araştırmaları merkezi kurulacak. İnternet aracılığıyla belediye yönetimi şeffaf hale getirilecek. Akıllı kart uygulamasına geçilecek. 100 semt danışma merkezi kurulacak.

MADDE 6- Gençlik: 100 bin üniversite öğrencisine part-time iş verilecek. Gençliğin dinamizmi ve enerjisi İstanbul için değerlendirilecek. Yüksek öğretim gençliği için sorun danışma merkezleri kurulacak. Üniversiteye hazırlık kursları açılacak. Öncelikle gecekondu bölgelerinden başlamak üzere 100 spor tesisi kurulacak. Olimpiyat stadının yapımı hızlandırılacak. 20'şer bin kişilik 10 stad yapılacak.

MADDE 7- Eğitim: Temel ve orta öğretime 10 bin derslik kazandırılacak. 60 bin öğretmenimiz konut sahibi yapılacak. Çıraklık okulları ve meslek edindirme kursları açılacak. İhtiyacı olan çocuklarımızın kitap kırtasiye masrafları karşılanacak. İstanbul'un iki yakasında, her biri 200 dönüm alana iki eğitim kompleksi kurulacak. Öğretmenevleri yaygınlaştırılacak.

MADDE 8- Kadın, çocuk ve yaşlılar: Kadınlarımızın el emeği göz nuru tüm üretimleri, 2 ayrı 'Kadın el ürünleri Pazarı'nda değerlendirilecek. Kadınlarımız için özel meslek edinme ve el becerisi kursları düzenlenecek. Anne-çocuk sağlığını gözeten ücretsiz sağlık taramaları ve aşı kampanyaları düzenlenecek. Kreş ve gündüz bakımevleri açılacak. Belediye çevre izcileri projesi yürürlüğe konulacak. Şehrin iki yakasında 2 ayrı yaşlılar köyü ve her ilçeye huzurevi kurulacak. Sokaklardaki kimsesiz ve tinerci çocuklar için şefkatevleri kurulacak. Özürlü ve engelli vatandaşlarımıza el uzatılacak, 'Engelsiz hayat' projesi hayata geçirilecek.

MADDE 9- Sosyal Güvence: Hiçbir sosyal güvencesi olmayan 1 milyon 800 bin İstanbullunun her birine ücretsiz sağlık sigortası yapılacak. İlçelerde belediye sağlık merkezleri kurulacak. Halk ekmeğin fiyatı yarıya indirilecek. İETT otobüsleri sabah ve akşam İstanbul halkını ücretsiz taşıyacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!