Oyuncular fantastik isimleri akılda tutamamaktan şikayetçi

Güncelleme Tarihi:

Oyuncular fantastik isimleri akılda tutamamaktan şikayetçi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2002 01:48

İkiz Kuleler'ini kaybeden New York, Regency Oteli'nde yapılan muhteşem bir tanıtım galasında İki Kule'yle tanıştı. Bunlar başka kule: Hayali Orta Dünya'da geçen büyük bir savaşta, iyiliği ve kötülüğü temsil ediyorlar... Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin ikinci filmi olan Two Towers (İki Kule) New York'taki Regency Hotel'de yapılan bir galayla tanıtıldı.

Galaya filmin oyuncuları, yönetmen ve sinema eleştirmenleri katıldı. Tanıtım toplantısında filmin oyuncularıyla sohbet etme imkanı bulduk. Hepsi de ballandıra ballandıra, üç filmi bir arada çevirdikleri için 16 ay süren çekimler sırasında nasıl yorulduklarından, ıstırap çektiklerinden, hatta depresyona girdiklerinden bahsediyordu. Bir de bu fantastik hikayedeki isimleri akıllarında tutamadıklarından şikayetçiydiler. Haksız sayılmazlardı. Saruman, Grima, Gollum, Grishnakh, Ugluk, Uruk-Hai, Berzerker, Sharku, Easterlings, Gondor. İngiliz yazar Tolkien, Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde dil bilgisini, hayal gücüyle birleştirip sayısız isim yaratmıştı.

Fanatiklerine sorarsanız, İngiliz yazar J. R. R. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi üçlemesi, edebiyat dünyasının gelmiş geçmiş en büyük destanları arasında yer alıyor. Bu kadar fanatiği olan bir romanın filmi de tabii bir olay haline geldi. Üç kitaptan oluşan Yüzüklerin Efendisi, üç film haline getirildi; üçü de aynı anda çekildi. Bunun için Avustralyalı yönetmen Peter Jackson ve kalabalık oyuncu kadrosu Yeni Zelanda'da hiç durmadan tam 16 ay uğraştılar.

İlk film Yüzüklerin Kardeşliği geçen yıl bütün dünyada aynı anda vizyona girdi ve beklentileri boşa çıkarmadı. İkinci film İki Kule 20 Aralık'ta yine bütün dünyada aynı anda gösterime girecek. Tabii tanıtımı da muhteşem: Sadece bu işe tam 1 milyon dolarlık bir bütçe ayrıldı. İşte geçen ay New York'ta Regency Oteli'nde katıldığımız İki Kule'nin ABD tanıtım galası, bu çabanın bir parçasıydı.

HERKES GURURLUYDU

Galaya katılan oyuncular kuşkusuz şimdiden sinema tarihine geçen böyle büyük bir üçlüde rol aldıkları için çok mutluydular. Üstelik bu işten yüzlerinin akıyla çıkmışlar, dünyanın her ülkesinde bu kadar çok fanatiği olan bir kitabı başarıyla beyaz perdeye uyarlayan bir film yapmışlardı. Galada görüştüğümüz oyuncular ‘‘Sinema tarihinde böylesine bir başarı görülmedi’’ diyordu.‘‘Yeni Zelanda'da gerçekten uygarlık öncesi dünyayı anımsatan dağlar, vadiler, nehirlerin kaynaştığı ilkel bir bölgede aylarca ıstırap çektik. Yorulduk, hatta depresyon geçirdik. Ama buna değdi. İlk film dört Oscar kazandı. Arkadan gelen film tekliflerini geri çevirdik. Çünkü kendimizi toparlamak için aylarca dinlenmek zorunda kaldık.’’

Oyuncuların üzerinde anlaştığı bir başka nokta da, bu fantastik hikayenin kendine özgü dili. Saruman, Grima, Gollum, Grishnakh, Ugluk, Uruk-Hai, Berzerker, Sharku, Easterlings, Gondor... Tolkien'in muazzam dil ve edebiyat birikimi, zengin hayal gücüyle birleşince, ortaya birçok fantastik isim çıkmış. Konuştuğum aktörlerin hepsi de bu isimlerin tümünü akılda tutamadıklarından yakındı.

Üçlü filmin bir özelliği de kadrosunun iyi oyunculardan oluşmasına rağmen, önemli rollerde çok para isteyen dev starlardan birinin oynamaması. Filmde İan McKellen, Cate Blanchett, Elijah Wood, Liv Tyler, Sean Bean, Miranda Otto, Sean Astin, Christopher Lee, John Rhys-Davies gibi aktörler yer alıyor.

HOBBİT FRODO'YU CANLANDIRAN ELIJAH WOOD

Çekim sırasında hangi filmde oynuyordum, haberim yoktu


Frodo rolü bana teklif edildiğinde havalara uçtum. Çünkü Yıldız Savaşları, Indiana Jones, Batman, Harry Potter gibi filmlerin hayranıydım. Ama aynı anda üç filmde oynamanın getirdiği yorgunluğun boyutunu daha sonra idrak ettim. Canım çıktı. Kamera karşısında üç filmden hangisinin çekiminin yapıldığını hiç bilmedim. Sihirli yüzüğü ele geçirmek için sürekli seyahat ediyorduk. Oyun arkadaşlarımın çoğunun nerede olduğundan haberim yoktu. Bir kısmını onaltı ay boyunca görmedim dahi. Çekimler bitince filmlerde kullanılan zırhlı maske, kılıç, silah, giyim malzemesini diğer oyuncularla hatıra olarak paylaştık.

GÜZEL ELF ARWEN ROLÜNDEKİ LIV TYLER

Filmin İkiz Kuleler'le hiçbir ilgisi yok


Yüzüklerin Efendisi'nde ölümsüz Elf rolündeki Liv Tyler güzelliğiyle izleyicleri büyülüyor. Ünlü şarkıcı Steve Tyler'ın kızı olan Liv'e ‘‘Filmin adı İki Kule. İnsana ister istemez terör saldırısına uğrayan İkiz Kuleler'i hatırlatıyor’’ dediğimde ‘‘Tolkien bu üçlemeyi 60 yıl önce yazdı. İkiz kulelerle alakası yok’’ cevabını veriyor.

CENGAVER CÜCE GİMLİ ROLÜNDEKİ JOHN RHYS-DAVIES

Shakespeare oynayan aktör her rolün üstesinden gelir


John Rhys-Davies 120 santim boyunda cengaver cüce Gimli'yi canlandırıyor. ‘‘Boyunuz 1.82. Sizi nasıl cüceleştirdiler?’’ dediğimde gür sesiyle kahkahayı basıyor: ‘‘Bilgisayarla beni nokta adama dönüştürdüler. İlk çekimde filmi ekranda görünce kendi halimden korktum.’’ Othello, Macbeth, Falstaff gibi oyunlarda oynayan iyi bir tiyatro oyuncusu John Rhys. Ama sinema tecrübesi de var. Hep aksiyon filmlerinde oynamış: James Bond filmi The Living Daylights, Indiana Jones, Dokunulmazlar, televizyon dizisi Şogun bunlardan birkaçı. Üçlüde bir cüceyi canlandırmak zor oldu mu, dediğimde Galli oyuncu ‘‘Shakespeare oynayan bir aktör her rolün üstesinden gelir’’ yanıtını veriyor.

YÜZÜKLERİN EFENDİSİ'NDEN ŞAŞIRTICI RAKAMLAR

Kitap dünyada 100 milyon sattı, 25 dile çevrildi.

Üçleme Türkiye'de korsan baskılarıyla toplam 100 bin sattı. Sadece 21 Aralık 2001-Ağustos 2002 arasında 45 bin sattı.

Kasım 2001'de açılan www.yuzuklerinefendisi.com.tr sitesinin üye sayısı 40 bine ulaştı.

İlk film ‘‘tüm zamanların en iyi yabancı film açılışı Türkiye rekoru’’ elde etti, ilk 3 günde 272 bin 715 kişi izledi.

Bugüne kadar filmi Türkiye'de 1 milyon 744 bin 200 kişi izledi.

Film geçen sezon Türkiye'de en çok seyredilen film oldu.

Tüm dünyada film iki ayda 800 bin dolar hasılat yaptı, geçen senenin en çok seyredilen ikinci filmi oldu.

Dört Oscar, 5 Bafta dahil olmak üzere toplam 46 ödül aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!