Öykü’nün üniversite hayallerini yıkan hata

Güncelleme Tarihi:

Öykü’nün üniversite hayallerini yıkan hata
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2010 11:47

ZONGULDAK’ın Devrek İlçesi’ne bağlı Çorak Köyü’nde Açık Öğretim Lisesi’nden (AÖL) mezuniyet için gerekli olan 192 krediyi 7’inci dönem sonunda tamamlayarak, verilen geçici mezuniyet belgesiyle ÖSS’ye giren 19 yaşındaki Öykü Sülük, Aksaray Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyat Bölümü’nü kazandı. Sevinç içinde İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ne lise diplomasını almaya giden Sülük, “Sen 7 dönem okumuşsun. Yönetmeliğe göre 8 olmalıydı. Mezun olamazsın, üniversiteye gidemezsin” denilmesiyle şoke oldu. Öykü Sülük, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’ya mektup yazarak üniversite hayalinin önündeki engelin kaldırılmasını istedi.

Haberin Devamı

Eşi Hatice Sülük’ten boşanınca, 2000’de 4 çocuğu ile birlikte Almanya’dan Devrek’teki köyüne dönüş yapan 48 yaşındaki Sami Sülük’ün büyük kızı Öykü Sülük, Devrek Anadolu Lisesi 2’inci sınıf öğrencisiyken, kardeşleri 16 yaşındaki Ülken, 13 yaşındaki Olay ve 6 yaşındaki Simge’ye bakabilmek için okulu bıraktı.

ÜNİVERSİTEYİ KAZANDI

Öykü, 1.5 yıl aradan sonra babasının desteği ile açık öğretim lisesine kaydını yaptırarak eğitimine kaldığı yerden devam etti. Öykü, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü görevlilerinin yönlendirmesiyle bu eğitim ve öğretim yılı başında dershaneye giderek ÖSS’ye hazırlanmaya başladı. Yıl sonunda Halk Eğitim Merkezi’nden verilen geçici mezuniyet belgesiyle ÖSS’ye giren Sülük, Aksaray Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyat Bölümü’nü kazandı.

‘HATA YAPMIŞIZ MEZUN OLAMAZSIN’

Kardeşlerine hem ablalık, hem de annelik yaparken, liseyi dışarıdan bitirip üniversiteyi de kazanarak herkese örnek olan Sülük, önceki gün sevinç içinde lise diplomasını almak için Halk Eğitim Merkezi’ne gitti. Ancak görevliler, “Sen 7 dönem okumuşsun. Yönetmeliğe göre 8 olmalıydı. Mezun olamazsın, üniversiteye gidemezsin. Biz hata yapmışız” deyince şoke oldu. AÖL mezuniyet şartlarından, ‘Toplam kazanılan kredinin en az 192 olması gerekir‘ maddesini yerine getirmesine rağmen, ’Öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 8 veya üzeri olması gerekir‘ maddesine uymadığı gerekçesiyle diplomasının verilmediğini belirten Öykü Sülük, buna rağmen tamamen görevlilerin bir hatası sonucu 7’inci dönem sonunda kendisine geçici mezuniyet belgesi verildiğini ve sınava girdiğini söyledi.

BAKAN ÇUBUKÇU'YA MEKTUP

Hayal kırıklığı içinde olduğunu belirten Sülük, Bakan Çubukçu’ya mektup yazarak, üniversite hayalinin önündeki engelin kaldırılmasını istedi. Sülük mektubunda şunları yazdı:

“Son 1 yıl çok sıkıntı çektim. Bir an önce kendi ayaklarımın üzerinde durabilmek için her sabah 06.00’da kalkıp köyden ilçeye gittim, akşam 19.00’da döndüm. Annem olmadığı için evdeki işler de bana bakıyordu. Hiç pes etmedim. Hep sabır, gayret ve sınav geldi, girdim ve İngiliz Dili ve Edebiyat Bölümü’nü kazandım. Hayallerim gerçek oldu. Fakat diplomayı almaya gittiğimde yaptığım, kazandığım hiçbir şeyin anlamının olmadığını öğrendim. Peki benim emeğimin karşılığı nerede? Hesabını kim verecek? Sizler özellikle kızların okuması için uğraşıyorsunuz. Ama yine sizler bizlere engel oluyorsunuz. Benim kazandığım, hak ettiğim başarıyı engelleyen yönetmelik. Sizce başarılı bir öğrencinin yönetmelik yüzünden hak ettiğinden mahrum kalması mantıklı mı? Buna vicdanınız el veriyor mu?”

MİLLİ EĞİTİM SORUŞTURMA BAŞLATTI

Büyük şaşkınlık içinde olduklarını söyleyen baba Sami Sülük de, “Önceki gün bilgisayara bakıp, ‘Biz burada hata yapmışız, kızınız mezun olamıyor, üniversiteye gidemez’ dediklerinde dondum kaldım. Sayın bakanımızın insiyatifini kullanıp bize yardımcı olmasını istiyoruz” dedi.

Devrek İlçe Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Cihan Durdubaş, yaşanan olaydan duydukları üzüntüyü dile getirerek, bu hatayı yapan Halk Eğitim Merkezi görevlileri hakkında soruşturma başlatacaklarını söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!