Otobüsün freni boÅŸaldı: 34 ölü

Güncelleme Tarihi:

Otobüsün freni boşaldı: 34 ölü
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 19, 2002 01:49

Hacı Bektaş Veli'yi anma törenlerinden dönerken meydana gelen ve 34 kişinin ölümüne neden olan kazanın şoför hatası nedeniyle meydana geldiği anlaşıldı.

Nevşehir’deki Hacı Bektaş Veli’yi anma törenlerinden dönen Adana ve Mersinli kafileleri taşıyan otobüsün freninin tutmaması nedeniyle devrilmesi sonucu kadın, çocuk, yaşlı 34 kişi hayatını kaybederken, faciaya bir dizi hatalar zinciri yolaçtı. İçinde 63 kişi bulunan ölüm

HAYATINI KAYBEDENLER

Gülsüm Mert
Bilkay Polat
Ülker Çokbildi
Mehmet Ali Çalbay
Doğan Çalbay
Hakime Çalbay
Deniz Canlıbay
Çağdaş Uludağ
Hatice Gülaşlar
Zeynep Gülaşlar
Fatma AvÅŸar
Kazım Kurt
Nazife Kurt
Perihan Kurt
Sevgi Sönmez
Hazel Çağlayan
Gülşen Kızılok
Mithat Kızılok
Seval Kızılok
Fevzi Türkyılmaz
Şahin Yılmaz
Gül Kesenci
Enver Bal
Bayram Budak
Hacer AktaÅŸ
Esma Esen
Evrim Esen
Perihan AteÅŸ
İlknur Kıraç
Mehmet KaraoÄŸlu
Aysel Çelik
Gülseren Açar
M. Ali Çalbay(6)
İlknur Kılıç (12)

 

 

otobüsünün şoförünün yakıttan tasarruf sağlamak için yokuş aşağı inerken vitesi boşa aldığı ve frenle hızını kesmek isterken balataların yandığı belirlendi. Eski model bu otobüsün izin almadan sefere çıktığı, zincirleme kazaya yolaçan ikinci otobüsün de izin verilmemesine rağmen şehirlerarası yolculuğa çıktığı tesbit edildi.

ZÄ°NCÄ°RLEME KAZA

Bariyerleri devirip taklalar atan otobüs üst kısmı kesilmiş bir halde durduğunda, ortalık kan gölüne döndü. Aynı törenlerden dönen Ahmet Göçer yönetimindeki bir başka otobüste de kazayı görünce panik çıktı. Durmaya çalışan bu otobüsün de freni tutmayınca devrildi. Otobüs yolcularından yaralananlar olurken, 9 araç daha birbirine girdi.

OTOBÜSTE PANİK ÇIKTI

Yaralı ve şokta olan Gizem Canlıbay (11) kazayı şöyle anlattı: ‘‘Çok süratli gidiyorduk. Birden şoför 'frenler tutmuyor' diye bağırdı. Sonra takla atmaya başladık.’’ Oğuz Polat (13) da, ‘‘Arka kısımda duman çıkmaya başlayınca herkes panik yaptı. Şoförün dikkati dağıldı. Ayağını frene attığında, fren yoktu. Sonrasını hatırlamıyorum’’ dedi.

12 KİŞİNİN DURUMU AĞIR

Korkunç kazada, ilk otobüsün takla atmasının hemen ardından oluÅŸan zincirleme kaza da dahil olmak üzere 39 kiÅŸinin yaralandığı, bunlardan 12'sinin ise yoÄŸun bakımda tutuldukları bildirildi.    Â

Adana Hacı BektaÅŸ Veli DerneÄŸi yetkilileri, kazada hayatını kaybedenlerin, yarın düzenlenecek törenle topraÄŸa verileceklini bildirdi.Â

KAZAZEDELER DEHÅžET ANINI ANLATTI

 

Kazadan yaralanarak kurtulan 11 yaşındaki Oğuz Polat, olayın aniden geliştiğini belirterek, ''Otobüs çok süratliydi. Bir ara otobüsün arka motor kısmında yanık kokusu çıktı. Ancak şoför frenin patladığını söyledi. Panik olduk. Araba yuvarlanmaya başladı. Ondan sonrasını hatırlamıyorum'' dedi.

 

Tarsus SKK Hastanesi'nde yaraları olarak tedavi gören 38 yaşındaki İhsan Esen ise, otobüsün kontrolden çıkarak hızlı gittiğini ifade ederek, ''Otobanda çok hızlı gidiyorduk. Bir ara ses duydum. Ardından da balata kokusu yayılmaya başladı. Araba viraja girerken kontrolden çıkarak karşı şeride geçti. Bir anda savruldu. Gerisini hatırlamıyorum'' diye konuştu. Kazada ölenlerden 3'ü, yaralananlardan da 6'sının çocuk olduğu belirlendi.

 

ŞOFÖR VE AİLESİ TUNCELİ'DE TOPRAĞA VERİLECEK

 

Kazada ölenlerden otobüs şoförü M. Ali Çalbay'ın yakınları, cenazeleri almak için hastane morguna geldi. Cenazelerin Tunceli'nin Mazgirt İlçesi'ne bağlı Sarıkent Beldesi'nde toprağa verileceğini bildirdi. Şoför ve aile fertlerinden 6 kişi kazada can vermişti.

 

KONSERVATUVARDA YAS

 Adana Belediyesi Konservatuvarı Halk Oyunları Bölümü öğrencisi Gül Kesenci ile yeğeni İlknur Kıraç'ın ölümü, arkadaşları arasında büyük üzüntü yarattı. Belediyenin sanat etkinlikleri düzenleyen kuruluşu olan Altın Koza A.Ş.'de de görevli olan Gül Kesenci'nin folklor kıyafetli fotoğrafları anılarda kaldı.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!