Ötmeye başladı

Güncelleme Tarihi:

Ötmeye başladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Pasaportumu Yunan verdi.

Militanlarımı Yunan eğitti.

Füzelerimiz Yunan'dan.

Bebek katili Abdullah Öcalan, başta Yunanistan olmak üzere PKK'ya destek veren komşularımızı köşeye sıkıştıracak açıklamalarda bulundu. Savcılık sorgusu başlayan Öcalan ilk ifadesinde, ‘‘Rum pasaportunu Yunanlılar ayarladı. Lavrion kampında militanları Yunanlı subaylar eğitti. Yunanistan silah ve füze yardımı yaptı. Rusya'da da bize Jirinovski yardım etti’’ dedi. Sorgu, İmralı Adası'nda özel olarak hazırlanan videolu odada doktor gözetiminde yapılıyor. Sorguya DGM Savcıları Nuh Mete Yüksel, Talat Şalk ve Hamza Keleş'in yanı sıra, Genelkurmay, MİT ve Emniyet'ten uzmanlar da katılıyor. Öcalan'ın sorgusu tıpkı DEP milletvekillerinde olduğu gibi, saniye saniye videoya kaydediliyor. Öcalan DGM savcılarının huzurunda verdiği tarihi ifadesinde, Yunanistan'ı köşeye sıkıştırdı. Dünya çapında nefes kesen bir operasyonla Kenya'da yakalanıp Türkiye'de getirilmesiyle, Yunanistan'da üç bakanın istifa etmesine yol açan Öcalan, Yunanlılar'ın PKK'ya yardım ve desteğini tüm ayrıntılarıyla anlattı. Öcalan, ‘‘Üzerimde ele geçen kırmızı pasaportu Yunanlı yetkililer verdi. Yunanistan, PKK hareketini yıllardır destekledi. Yunanistan bize silah ve füze yardımı bile yaptı. Yunanlı subaylar, Lavrion kampında PKK'lılara gerilla eğitimi ve bomba eğitimi veriyordu. Kaçışım sırasında ve Kenya'da bana Yunan gizli servisi yardımcı oldu’’ dedi.

ATEŞKESİ ŞEMDİN BOZDU

Teröristbaşı ifadesinde, binlerce kişinin şehit edilmesine neden olan katliam talimatlarını kendisinin verdiğini kabullendi. Ancak Öcalan, Bingöl-Elazığ karayolunda 25 Mayıs 1993 yılında 33 askerin şehit edildiği katliam talimatını kendisinin vermediğini iddia etti. Öcalan, 25 Mayıs 1993'te ateşkesin sona ermesine yol açan katliamla ilgili olarak, ‘‘O katliamı Parmaksız Zeki kod adlı Şemdin Sakık benden izinsiz yaptı. Ateşkesi ben değil, o bozdu’’ dedi.

Yarın hâkim önünde

Öcalan'ın sorgusu 23 Şubat Salı (yarın) gününe kadar tamamlanacak ve tutuklama talebiyle yedek hakimliğe sevk edilecek. Hakim önünde de ifade verecek olan Öcalan'ın, ‘Vatana ihanet’ suçunu düzenleyen TCK'nın 125'inci maddesinden tutuklanması bekleniyor. Teröristbaşının ifadesini alacak olan Ankara DGM yedek hakimi Mehmet Maraş da dün İmralı Adası'na gitti. DGM Adalet Komisyonu, görev süresi 24 Şubat'ta başlayan sivil hakim Mehmet Maraş'ı bir yazıyla görevlendirdi. Bu titizliğin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin askeri hakimlerin DGM'lerin ‘‘Bağımsız ve yansız mahkemeler’’ olmadığı kararı karşısında gösterildiği belirtildi. Öcalan, DGM'lerin Kuruluş ve Yargılama Usulü Kanunu gereğince, hazırlık soruşturması boyunca avukatıyla görüşemeyecek. Ancak tutuklandıktan sonra avukatları ve yakınlarıyla görüşebilecek.

HADEP dosyasıyla gittiler

Bölücübaşını sorgulayacak DGM savcıları ve 5 kişilik uzman Emniyet sorgucuları, üç günlük gecikmeden sonra dün saat 13.30'da helikopterle İmralı Adası'na geçtiler. Savcıların götürdükleri Apo'yla ilgili belgeler arasında HADEP dosyası dikkati çekti. Savcılar adaya iner inmez özel odaya geçerek sorguya başladılar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!