Otistik öğrenciye dayak iddiası

Güncelleme Tarihi:

Otistik öğrenciye dayak iddiası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2010 13:54

MUĞLA'nın Ortaca İlçesi'ndeki özel bir rehabilitasyon merkezinin öğretmeni 35 yaşındaki M.Ş. hakkında, derste 12 yaşındaki otistik T.Ç.'yi dövdüğü iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

İddiaya göre, geçen 18 Mayıs'ta Sevil Ç., Ortaca'daki özel bir rehabilatasyon merkezini arayarak, otistik olan oğlu Tuğcan Ç.'yi anneannesine bırakmalarını istedi. Ancak, telefondaki rehabilatasyon merkezinin müdürü ve zihinsel engelli öğretmeni M.Ş., Tuğcan Ç.'nin oğlu T.'nin derste kendine zarar verdiğini söyleyip, bırakmayacakları söyledi. Bunun üzerine rehabilitasyon merkezine giden Sevil Ç., oğlunun yanak ve sırtında kızarıklık olduğunu, altına işediğini ve titrediğini farkederek, öğretmeni M.Ş.'ye nedenini sordu. M.Ş., açıklama yapmadı.

Otistik öğrenci T.Ç. annesine öğretmeni M.Ş.'nin kendisini dövdüğünü söyledi. Bunun üzerine anne Sevil Ç., oğlunu Ortaca Devlet Hastanesi'ne götürdü. Burada yapılan muayene sonucu T.'nin kulak hizasında çeneye yakın morluk ve kızarıklık, omuzlarda parmak izleri, sırtta 4-5 tırnak izi olduğu yönünde rapor verildi. Daha sonra polis ve savcılığa giden Tuğcan Ç., oğlunu dövdüğünü öne sürdüğü öğretmen M.Ş. hakkında suç duyurusunda bulundu. Suçlamaları kabul etmeyen rehbalitasyon merkezi müdür ve zihinsel engelli öğretmeni M.Ş., şöyle dedi:

“T.'nin ın, kendisine zarar vermesini engellemek için veli ve diğer öğretmenlerin gözleri önünde onunla boğuşmak zorunda kaldım. Bu sırada ben de darp edildim. Hakkımdaki haksız suçmalar nedeniyle tazminat davası açacağım.”

T.'nin ağır zihinsel engelli, otistik olduğunu belirten M.Ş., şunları söyledi:

“Daha önce de kendisiyle ilgili bir çok kez sorun yaşadık. Hırçınlaştığı zaman kendine ve çevresindekilere zarar veriyor. Genelde, hafta sonu tatlinden döndüğü pazartesi ve salı günleri hırçın oluyor. Son olay ise geçen Salı günü saat 16.00 sıralarında yaşandı. T.'yi hergün sabahları annesi getirirdi. Olay günü, servisle geldi. hırçındı. Taklit becerileri dersinde önce altını ıslatttı. Tepki vermeyince, bütün bedenini tırmalamaya başladı. Boynunu ve yüzünü çizmeye başladı. Davranışı kendine zarar verir duruma gelince, müdahale etlek zorunda kaldım. Bileklerinden tuttum. Bu sırada bana kafa attı. Arkasına geçip, koltuk altından tutup daha az hareket etmesini sağlamak istedim. Bu sırada kulağının altında bir kızarıklık oluştu. Benim de kollarımda çizikler meydana geldi. Kendisini asla dövmedim. Kendisi sevdiğim bir öğrenci. 1.5 yıldır ona çok emeğim geçti. Her gün yemeğini kendi ellerimle yediriyorum. Sosyalleşmesi için ilköğretim okuluna da kaydettirdim. 9 yıllık özel eğitim uzmanıyım, 180 öğrencim var, ilk kez böyle bir olayla karşılaşıyorum.”

Ortaca Kaymakamı Mustafa Gürdal, dayak iddiasının araştırıldığını belirterek, “Konu savcılığa intikal etti. Olayın araştırması için Milli Eğitim Bakanlığı'ndan iki müfettiş istedik. Ayrıca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü öğretmen M.Ş., hakkında idari soruşturma açtı. Rehabilitasyon merkezinin güvenlik kamerası kayıtları da savcılık tarafından inceleyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!