Otellerin yiyecek ve içecek maliyetleri arttı

Güncelleme Tarihi:

Otellerin yiyecek ve içecek maliyetleri arttı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2008 10:30

Yiyecek ve İçecek Yöneticileri Derneği (YİYDER) Başkanı Aydın Özdemir, otellerin mutfakta kullandığı yiyecek içecek maliyetlerinin arttığını bildirerek, “geçen yıla göre fiyatlar yağda yüzde 67, kırmızı mercimekte yüzde 49, pilavlık bulgurda yüzde 37, yoğurtta yüzde 17, peynirde yüzde 22, şekerde yüzde 11 arttı” dedi.

YİYDER Başkanı Aydın Özdemir, otellerin yiyecek ve içecek maliyetlerinin geçen yıla oranla çok arttığına dikkat çekerek, “Geçen yıl 5 yıldızlı 1000 yataklı bir tesisin mutfak masrafı 1 milyon 600 bin Avro civarındayken, aynı tesisin bu yılki mutfak masrafı 2 milyon Avro civarına yükseldi” dedi.

Özdemir, mutfak masrafının 5 yıldız üzerinde hizmet veren tesislerde 4 milyon Avroya kadar yükselebildiğini, otellerin hizmet kalitesinin artmasıyla maliyetlerinin de arttığını belirtti.

Aydın Özdemir, tesislerin yiyecek içecek maliyetlerinin her geçen gün arttığına işaret ederek, şunları söyledi:
“Bu yıl otellerin mutfakta kullandığı yağ geçen yıla göre yüzde 67, kırmızı mercimek yüzde 49, pilavlık bulgur fiyatı yüzde 37 arttı. Yoğurt yüzde 17, peynir yüzde 22, şeker fiyatı da yüzde 11 artış gösterdi. Alkollü içkilerde fiyatlar artmazken, en fazla fiyat artışı kuru baklagillerde oldu. Otellerde tüketilen şarap, votka, cin ve rakıda fiyatlar artmadı. Alkollü ürünlerde fiyatların çok artmadığını görüyoruz. Özellikle yerli firmalar karlılıklarından fedakarlıklar yaparak merdiven altı alkol üretimlerinin piyasaya girmelerine engel olmaya çalışıyorlar. Buna rağmen insan sağlığına duyarsız işletmeler merdiven altı üretimlere ilgi gösteriyor. Bu tesislerde yaşanacak bir gıda zehirlenmesi yıllarca kazandıklarını götüreceği gibi, ülke imajına da darbe vuracaklardır.”

Özdemir, mutfaklara giren ürünlerin büyük kısmında fiyatlar artarken bazı kalemlerde ise fiyatların düştüğünü, piliç, jambon, sucuk ve sosislerin fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 1 ile yüzde 8 arasında azaldığını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!