ÖSYM'ye açtığı davayı kazandı

Güncelleme Tarihi:

ÖSYMye açtığı davayı kazandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2005 11:31

İzmir'de bundan 2 yıl önce sınav kağıdı kaybolduğu için açıkta kalan Gökseli Göde, açtığı davayı kazandı ve ÖSYM'yi 61 bin YTL tazminata mahkum ettirdi.
  Üniversite burs rehberi

Haberin Devamı

Şu günlerde benzer bir durum yaşayan Samsun'lu 50 öğrenci ise mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor.

FAİZLERİYLE 61 BİN YTL

2002 yılında ÖSS'ye girdiği halde sınav kâğıdının kaybolması üzerine mahkemeye başvuran 21 yaşındaki Gökseli Göde, açtığı davayı kazandı. ÖYSM'nin Göde'ye 23 bin 400 YTL maddi ve manevi tazminat ödemesine karar verildi. Sınav mağduru Göde'nin, yasal faizleriyle birlikte 61 bin YTL alacağı belirtildi.

'SENEYE TEKRAR GİRERSİN' DENMİŞTİ

Karşıyaka Anadolu Lisesi'ni 2002 yılında ‘pekiyi’ dereceyle bitirip aynı yıl 16 Haziran'da yapılan ÖSS'ye giren Gökseli Göde, iyi bir sonuç beklerken açıklanan kazananlar listesinde adını göremeyince şoke oldu. Sınavı kazanamadığına dair de kendisine belge de gelmeyince Ankara'ya gidip ÖSYM'ye başvuran Göde, “Seneye tekrar girersin” denilerek evine gönderilince hukuk mücadelesi başlattı.

Haberin Devamı

HAYALLERİ YIKILDI

Avukatları Ali Topçu aracılığıyla Ankara 8'inci İdare Mahkemesi'nde ÖSYM'ye tazminat davası açan Gökseli Göde, 10 bin YTL maddi, 60 bin YTL manevi, babası Emin Göde ile annesi Nurcan Göde de 4 biner YTL maddi, 13 biner YTL manevi olmak üzere toplam 100 bin YTL tazminat istedi. Ayrıca dönemin ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Fethi Toker, ÖSYM Sınav Hizmetleri Müdürü Feza Kart, ÖSYM İzmir Temsilcisi Prof. Dr. Hüsnü Erkan, Şirinyer Lisesi Müdürü Erkut Telli ve Şirinyer Lisesi Coğrafya öğretmeni İrfan Öztürk, hakkında İzmir Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.
Yıl boyunca ÖSS'ye hazırlandığını ancak sınav kâğıdının kaybolmasıyla tüm hayâllerinin yıkıldığını belirten Gökseli

ODTÜ'YÜ İSTİYORDU

Göde, “En büyük isteğim ODTÜ'yü kazanıp endüstri mühendisi olmaktı. Öğrencilik hayatım boyunca devamlı taktir aldım. Sınavın yapılacağı Şirinyer Lisesi'ne 45 dakika önce gittim. Sınav giriş kartıyla salona girdim. Tüm evrakları masanın üzerine koydum. Yapılan kontrolden sonra evraklarımız toplandı. Sınavdan mutlu halde çıkıp ‘Şükürler olsun istediğim yere rahatlıkla girerim’ dedim. Ama sınav sonuçlarının açıklandığı gün kabus yaşadım. İnternette aday numaramı bulunamadım. Bunu görünce hıçkırıklara boğulup ağladım. Bana yapılan haksızlığın karşılıksız kalmasını istemiyorum” diyerek kendis ve ailesine tazminat ödenmesini istedi.

Haberin Devamı

CEZA DAVASI SÜRÜYOR

Anne ve babası da kızlarına ve kendilerine verilen zararın maddi ve manevi yönden tazmin edilmesini istedi. Dava sürerken 1 yıl sonra tekrar ÖSS'ye giren Gökseli Göde, Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'ndeki İngilizce Endüstri Mühendisliği'ni kazandı. Bu yıl 3'üncü sınıfa geçen Göde eğitim yaşamını sürdürürken, Ankara 8'inci İdare Mahkemesi de açılan davayı sonuçlandırdı. ÖSYM'nin Gökseli Göde'ye, 20 bin YTL'si manevi 3 bin 400 YTL'si maddi olmak üzere toplam 23 bin 400 YTL tazminat ödenmesine karar verdi. Anne ve babasının tazminat talebi ise, kabul edilmeoi. Göde'nin yasal faiziyle birlite 61 bin YTL alacağı belirtildi. Ceza davası ise henüz sonuçlanmadı.

Haberin Devamı

'BU TAZMİNAT AZ, TEMYİZ EDECEĞİZ'

Göde ailesinin avukatı Ali Topçu, Ankara 8'inci İdare Mahkemesi'nin hükmettiği tazminatı az buldu. Avukat Topçu, “Manevi tazminatın miktarını tayin etmek hakimin takdirine bırıkalmış bir konu. Hükmedilen miktarın uğranılan zararla orantılı ve duyulan acıyı, üzüntüyü hafiletecek nitelikte olması gerekir. Manevi tazminat gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, zarar veren yanın dikkat ve özen göstermesini sağlayacak şekilde caydırıcı rakamlara çıkartılmalı. Yaşanan elem ve ızdırabın ağırlığı dikkate alındığında ödenecek tazminat oldukçu düşük kalıyor. Bu tazminat miktarı ÖSYM üzerinde daha dikkatli ve özenli olması konusunda caydırıcı bir etki yaratacak rakam değil. Kararı temyiz edeceğiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!