ÖSS Yerleştirme sonuçları açıklandı

Güncelleme Tarihi:

ÖSS Yerleştirme sonuçları açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2000 00:00

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) Yerleştirme Sonuçları açıklandı. Tercih formu dolduran 592 bin 440 adaydan 262 bin 857'si, üniversitelerin önlisans ve lisans programlarına yerleştirildi.
Haberin Devamı

Ögrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Dr. Fethi Toker, ÖSS-Yerleştirme sonuçları hakkında bilgi vermek amacıyla basın toplantısı düzenledi. Toker'in verdiği bilgiye göre, tercih formunu teslim eden adaylardan 156 bin 898'i lisans programlarına, 105 bin 959'u önlisans programlarına yerleştirildi.

Erkek adaylardan yüzde 28.7'si, kız adaylardan da yüzde 32.8'i biryüksek öğretim programına yerleşmeye hak kazandı. Lisans programlarında 12 bin 946, önlisans programlarında ise 6 bin 948 olmaküzere toplam 19 bin 894 kişilik kontenjan boş kaldı.

Sınavı geçerli sayılan 5 bin 691 okul birincisi adaydan, 4 bin 110'u üniversitelere yerleştirildi.

BİRİNCİLERİN TERCİHLERİ

ÖSS sayısal puan türünde birinci olan Cengiz Pehlevan, 230.338 yerleştirme puanıyla Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği'ne yerleşti.

Sayısal puan türünde ikinci olan Caner Önal da 230.100 yerleştirmepuanıyla Sabancı Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programı'nı kazandı.

Sayısal puan türünde üçüncülüğü paylaşan adaylardan ikisi Bilkent Üniversitesi'ne, biri Boğaziçi Üniversitesi'ne yerleşti. Üçüncülüğü paylaşan adaylardan Mehmet Köseoğlu ve Tevfik Bahadır Sarıkaya 229.862yerleştirme puanlarıyla Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği burslu programına yerleştiler. Diğer aday Halil Ozan Gözbaşı da 229.862 yerleştirme puanıyla Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği bölümüne girmeye hak kazandı.

SÖZEL PUAN TÜRÜNDE YERLEŞEN ADAYLAR

ÖSS sözel puan türünde birinciliği paylaşan adaylardan Buket Avcı 228.518 sayısal yerleştirme puanıyla Boğaziçi Üniversitesi MühendislikFakültesi Endüstri Mühendisliği'ni kazandı. Diğer aday Yusuf Bahadır Turhan da 228. 518 sayısal yerleştirme puanıyla ODTÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'ne yerleşti.

Sözel puan türünde ikinci olan Özgür Ferhat, 228.364 sayısal yerleştirme puanıyla Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektnorik Mühendisliği burslu programına girdi.

Üçüncü aday Oruç Baba İnan, 211.394 eşit ağırlıklı yerleştirme puanıyla Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'ne yerleşti.

EŞİT AĞIRLIKLI PUAN TÜRÜNE GÖRE YERLEŞEN ADAYLAR

ÖSS'de eşit ağırlıklı puan türünde üçüncü olan Serkan Özdemir, 229.237 eşit ağırlıklı yerleştirme puanıyla Sabancı Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri programını kazandı. Eşit ağırlıklı puan türünde birinciliği Buket Avcı, ikinciliği ise Özgür Ferhat kazanmıştı.

YABANCI DİL PUANINA GÖRE YERLEŞEN ADAYLAR

Yabancı Dil Sınavı'nda birinci olan Fatma Kırelli, 185.057 puanla Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Mütercim-Tercümanlık İngilizce Bölümü'ne girmeye hak kazandı.

İkinci olan Burcu Öztürk, 185.004 puanla Bilkent Üniversitesi Uygulamalı Yabancı Diller Yüksekokulu Mütercim-Tercümanlık İngilizce-Fransızca burslu bölümüne, üçüncü olan Funda Özokçu da 184.849 puanla Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Mütercim-Tercümanlık İngilizce bölümüne yerleştirildi.

TERCİH FORMU VERENLER AZALDI

Öğrenci Seçme Sınavı'nı (ÖSS) kazanan adaylardan tercih formunu teslim edenlerin sayısı geçen yıla oranla yüzde 11 oranında düşüş gösterdi. Sınavı kazanan 953 bin 966 adaydan ancak 592 bin 440'ı tercih formunu teslim etti. ÖSS-yerleştirme (Y-ÖSS) sonuçlarına ilişkin bilgi veren Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Fethi Toker, adayların üniversitelere yerleştirilmesinde, 2000 Yüksek Öğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alan programların kontenjan ve koşulları ile adayların bu programlar arasından yaptıkları tercihleringöz önünde tutulduğunu belirtti.

TERCİH FORMUNU TESLİM ETMEYENLER

ÖSS'de sınavı geçerli sayılan 1 milyon 366 bin 659 adaydan 953 bin 966'sının sınavı kazandığını hatırlatan Toker, kazanan adaylardan ancak 592 bin 440'ının tercih formunu okul müdürlükleri ile ÖSYM Sınav Merkezi yöneticiliklerine teslim ettiklerini bildirdi. Bu durumda 2000-ÖSS'yi kazanan adayların yüzde 62.1'inin tercih formunu teslim ettiğini kaydeden Toker, bu oranın geçen yıl yüzde 73.2 olduğunu belirtti. Toker, yüzde 11 oranındaki düşüş konusunda, ''Bu düşüşün, buyıl adayların tercihlerini, Y-ÖSS puanlarını ve yüzdelik dilimlerini de bilerek yapmaları, bunun sonucu olarak istedikleri programlara yerleştirilme olasılıkları az olan adayların tercih formlarını teslim etmemiş olmalarından kaynaklandığı düşünülmektedir'' dedi. Toker'in verdiği bilgiye göre, yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri 169 bin 844'ü lisans, 112 bin 907'si ön lisans olmak üzere toplam 282 bin 751 öğrenci kontenjanı üzerinden yapıldı. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarının 13 bin 615 öğrenci kontenjanı, bu sınava girecek adayların tercih formu doldurmasına gerek olmadığı için toplam kontenjanlara dahil edilmiyor.

YERLEŞENLER VE BOŞ KONTENJANLAR

Merkezi yerleştirme sonucunda, devlet, vakıf, KKTC ve yurtdışındaki üniversitelerin örgün lisans programlarına 156 bin 898, örgün ön lisans programlarına da 105 bin 959 aday yerleştirildi.

Örgün lisans programlarında 12 bin 946, ön lisans programlarında 6bin 948 olmak üzere toplam 19 bin 894 kontenjan boş kaldı.

Adayların 99 bin 191'i Açıköğretim Fakültesi'nin lisans programlarına, 52 bin 599'u da ön lisans programlarına yerleştirildi. Açıköğretim'de bu yıl açılan İngilizce Öğretmenliği programı dışında Açıköğretim programlarının kontenjanı bulunmadığı için, ilgili puan türünde 105 ve daha fazla ÖSS puanı alan adaylardan tercihte bulunanlar bu programlara yerleştiriliyor. 2 bin 520 kontenjan belirlenen Açıköğretim İngilizce Öğretmenliği programının kontenjanı ise doldu.

LİSE BİRİNCİLERİ KAZANAMADI

ÖSS'de sınavı geçerli sayılan 5 bin 691 okul biricisi adaydan 4 bin 110'u üniversitede okumaya hak kazandı. 1581 lise birincisi aday herhangi bir programa yerleşemedi. Sınavı kazanan 806 özürlü adaydan 315'i üniversiteyi kazanırken, 491 özürlü aday başarılı olamadı.

BAŞARI DURUMLARI

Sınavı geçerli olan 815 bin 461 erkek adaydan 234 bin 113'ü (yüzde28.7'si), 551 bin 198 kız adaydan 180 bin 534'ü (yüzde 32.8'i) bir yükseköğretim programına yerleştirildi. Sınavı geçerli sayılan 849 bin 924 lise çıkışlı adaydan 272 bin 875'i (yüzde 32.1'i), 516 bin 735 meslek lisesi çıkışlı adaydan 141 bin 772'si (yüzde 27.4'ü) bir yükseköğretim programını kazandı. Yine sınavı geçerli sayılan adaylardan son sınıf düzeyinde olanların yüzde 21.6'sı, önceki yıllarda yerleşemeyenlerin yüzde 35.9'u, daha önce biryükseköğretim programına yerleşenlerin yüzde 33.5'i ve bir yükseköğretim programını bitirmiş olanların yüzde 35'i 2000-ÖSS'de biryükseköğretim programına yerleşti.

FEN LİSELERİ BAŞARILI

Üniversitelere yerleşme oranı yönünden en başarılı liseler, ÖSS'yikazanma başarısında olduğu gibi yine devlet Fen liseleri oldu. Devlet Fen liselerini özel fen liseleri, Anadolu liseleri ve Yabancı Dille Öğretim Yapan özel liseler izledi.

BAŞARILI İLLER

-ÖSS sonuçlarına göre, illerin ÖSS'de gösterdiği başarı sıralaması değişti. ÖSS'ye göre, İzmir en başarılı il oldu. ÖSS'de en başarılı iller Aydın, Antalya, İzmir ve İçel olarak sıralanmıştı. Başarı sıralamasında Ankara 15'inci, İstanbul ise 25'inci sırada yer almış, en başarısız ile ise Şırnak olmuştu. Şırnak'ı, Hakkari, Ardahan, Mardin ve Bitlis izlemişti.

ÖSS sonuçlarına göre İstanbul ikinci olurken, İstanbul'u Eskişehir, Balıkesir, Ankara ve Kırklareli izledi. ÖSS sonuçlarına göre ön başarısız il yine Şırnak oldu. Şırnak'ı Hakkari, Mardin, Siir, Ağrı ve Diyarbakır izledi.

SONUÇ BELGELERİ

ÖSYM Başkanı Toker, fotoğraflı sınav sonuç belgelerinin adayların adreslerine yarından itibaren postalanmaya başlanacağını bildirdi. Adayların kimlik bilgilerini içeren listelerin de yarından itibaren üniversite rektörlüklerine gönderileceğini açıklayan Toker, sonuç belgelerinde adayların yerleştikleri yükseköğretim programlarının adları, bu programların puan türleri, adayın kaçıncı tercihine yerleştiği ve bu programlara hangi adreslerde kayıt yaptıracakları ileyurt kazanıp kazanmadıkları bilgilerinin yer alacağını ifade etti.

ÜNİVERSİTELERE KAYITLAR

Toker, yükseköğretim programlarına kayıtların 14-21 Eylül günleri arasında yapılacağını ifade ederek, ''Adaylar ellerine sınav sonuç belgesi geçmese bile diğer kayıt evrakı ile yerleştirildikleri üniversiteler başvurmalı ve kayıtlarını yaptırmalıdırlar'' dedi.

Toker, üniversitelere yerleşemeyenlerin üzülmemelerini istedi. Toker, yerleşemeyenlerin durumlarını bir kez daha gözden geçirerek ya yeniden üniversite sınavına girmelerini ya da iş hayatına atılmalarınıönerdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!