ÖSS: Kimlik numarası şart değil

Güncelleme Tarihi:

ÖSS: Kimlik numarası şart değil
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2001 14:39

2002-ÖSS'ye başvurular 19 Kasım Pazartesi günü sona eriyor. Başvuru süresi içinde T.C kimlik numaralarını öğrenemeyen adaylar, belgelerini teslim ettikten sonra dilekçe ile ÖSYM'ye numaralarını bildirebilecek.

Haberin Devamı

T.C kimlik numaralarını öğrenemeyen adaylar, başvurma belgelerinde T.C kimlik numarası alanını boş bırakarak, süresi içinde okullarına veya ÖSYM Sınav Merkezi yöneticiliklerine teslim edecekler. 2002-ÖSS'ye başvuru süresi kesinlikle uzatılmayacak.

ÖSS'ye, Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti uyruklu olanlardan şu koşulları taşıyanlar başvurabiliyor:

 2001-2002 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarından (lise veya dengi okullar ile açıköğretim lisesi) mezun olabilecek durumdaki öğrenciler,

 Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar,

Haberin Devamı

 Ortaöğretim kurumlarının dışardan bitirme sınavına girenler,

 Ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar,

 Ortaöğrenimlerini yurtdışında yapanlardan durumları yukarıda belirtilen koşullardan birine uyanlar.

BELGELER NEREDEN ALINACAK?

ÖSS'ye katılmak isteyen adaylardan lise son sınıf öğrencileri, başvuru belgelerini kayıtlı bulundukları okul müdürlüklerinden, mezun durumdakiler, herhangi bir liseden veya Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) sınav merkezi yöneticiliklerinden, açıköğretim lisesi öğrencileri de Açıköğretim Lisesi İl İrtibat bürolarından 2.5 milyon lira ödeyerek alabilecekler. Adaylara, başvuru belgesinin yanı sıra 2002-ÖSS kılavuzu ve 2002-ÖSS Aday Anket Formu da verilecek.

BELGELER NASIL DOLDURULACAK?

Adaylar, başvuru belgesini, kılavuzda belirtilen ve örneklerle açıklanan kurallara göre dolduracaklar. Başvuru belgesi, Aday Bilgi Formu, Kayıt Kartı ve Aday Fişi olmak üzere üç kısımdan oluşuyor. Başvuru belgesinin Aday Bilgi Formu kısmı, yumuşak ve siyah bir kurşunkalem ile diğer kısımlar ise dolmakalem veya tükenmezkalem ile büyük harflerle doldurulacak.

Adaylar başvuru belgesindeki eksiklik veya yanlışlıktan sorumlu tutulacakları için, belgeyi kendilerinin doldurarak, imzalamaları gerekiyor.

FOTOĞRAF UYARISI

Adaylar "Kayıt Kartı"nı dolmakalem veya tükenmezkalem ile dolduracaklar. Adayların, söz konusu karta fotoğraf da yapıştırması gerekiyor. Fotoğraf ile ilgili şu uyarılar yapılıyor:

Haberin Devamı

 Cepheden ve son 6 ay içinde, başı açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş net bir fotoğraf olacak. Sınav günü bu fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi tanınmada önemli rol oynayacak görünüm özelliklerinde bir değişiklik olmamasına dikkat edilecek. Salon başkanı, kimliği tanımakta zorlanırsa adayı sınava almayabilecek,

 Numaralı bile olsa camları renkli gözlükle çekilmiş fotoğraflar kesinlikle kullanılmayacak. Gözlük camları renkli ise adaylar, gözlüksüz fotoğraf çektirecek,

 Fotoğraf, mümkünse bir katı sıyrılarak inceltilecek ve bu amaçla ayrılmış alan büyüklüğünde kesilerek yapıştırılacak,

 Kayıt kartına başı örtülü ve belirlenen kurallara uymayan fotoğraf yapıştıran adayların başvurusu kabul edilmeyecek.

SINAV ÜCRETİ

Başvuru belgelerini dolduran adaylar, ÖSS ücreti olarak 20 milyon lirayı, İş Bankası, Akbank, Yapı ve Kredi Bankası veya Vakıflar Bankası'ndan birine yatıracaklar ve karşılığında 2 adet banka dekontu alacaklar. Adaylar, başvuru belgesi ile dekontlardan birini, başvuru belgesini aldıkları yerlere onaylatarak, teslim edecekler. Postayla yapılacak başvurular, hiçbir şekilde kabul edilmeyecek.

Başvuru süresi, 19 Kasım Pazartesi günü mesai saati bitiminde sona erecek.

YABANCI DİL SINAVI

Bu arada üniversitelerin yabancı dil ile ilgili bölümlerinde okumak isteyen adaylar, 2002-ÖSS'nin yanı sıra Yabancı Dil Sınavı'na (YDS) da girecekler. Bu sınava katılacak adaylar, 8-19 Nisan 2002 tarihleri arasında YDS ücreti olan 22.5 milyon lirayı bankaya yatıracaklar. YDS'ye başvurmak için sınav ücretini yatırmak yeterli olacak.

ANKET FORM

ÖSS'ye bu yıl başvuracak adaylar, başvuru belgeleriyle birlikte verilen ve çeşitli soruların yer aldığı anket formunu da dolduracaklar. Adaylar bu soruları yanıtladıktan sonra başvuru belgeleriyle birlikte teslim edecekler.

BAŞVURULAR HANGİ DURUMLARDA GEÇERSİZ SAYILACAK?

Adayların başvuruları şu durumlarda geçersiz sayılacak:

Haberin Devamı

 Aday Bilgi Formu kısmında istenen bilgiler tam olarak ve kurşunkalemle yazılıp kodlanmamışsa,

 Başvurma belgesinin çeşitli kısımlarına yazılan kimlikle ilgili bilgilerde eksiklik ya da tutarsızlık varsa,

 Başvurma belgeleri aday tarafından imzalanmamışsa,

 Kayıt kartına, son 6 ay içinde başı açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş bir fotoğraf yapıştırılmamışsa veya yapıştırılan fotoğraf kılavuzda açıklanan nitelikleri taşımıyorsa,

 Sınav ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu eksikse,

 Kayıt kartı üzerinde belirtilen "onay" yaptırılmamışsa,

 Kılavuzda belirtilen özel durumlar dışında, başvuru belgesi bir lise veya dengi okulu müdürlüğüne ya da ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliğine teslim edilmeyip yurtiçinden postayla gönderilmişse,

Haberin Devamı

 Başvuru belgesi, belirlenen süre içinde teslim edilmemişse,

 Birden fazla başvuru belgesi teslim edilmişse,

 1983 veya sonraki sınav dönemlerinden birinde ÖSYM numarası alındığı halde bu numara kullanılmayıp yeni bir ÖSYM numarasıyla başvurulmuşsa,

 Aday Bilgi Formu'nun "uyruğunuz" alanında, TC ya da KKTC için ayrılan kutucuk işaretlenmemişse.

SINAV

2002-ÖSS Türkiye'deki tüm il ve bazı ilçe merkezleriyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa'da 16 Haziran 2002 Pazar günü yapılacak.

YDS ise 23 Haziran 2002 Pazar günü, devlet üniversitesi rektörlüklerinin bulunduğu kentler ile Lefkoşa'da gerçekleştirilecek.

ÖSS'yi kazanmak için sözel, sayısal, eşit ağırlıklı ve dil puan türlerinin en az birinden 105 puan almak gerekiyor. Üniversitelerin lisans programlarını tercih edebilmek için ise en az 120 puan alma koşulu bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!