Osmanlı askerlerinin hüzünlü hikayesi

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı askerlerinin hüzünlü hikayesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2011 13:18

Hannover Andreas Mezarlığı’nda, Hıristiyan olmayanların gömülmesinin yasak olduğu halde Müslüman adetlerine göre gömülmüş iki Osmanlı askerinin mezarı var.

Haberin Devamı

Tazete.com’dan İrfan Söyler’in haberine göre Viyana kuşatması sonucu Hannover Prensliğine esir düşen iki askere ait olduğu anlaşılan kabirler şu an ilgi odağı konumunda. Mezar taşları Türkiye Büyükelçiliği tarafından yenilenen iki kabir Hıristiyan kabirlerinin aksine kıbleye bakıyor.

İKİ ASKERİN HÜZÜNLÜ HİKAYESİ

Osmanlı askerlerinden Hasan ve Mehmet’e ait olan mezarlarda yatan bu kahraman askerlerin öyküleri ise oldukça ilginç:
1683 yılında 2. Viyana kuşatması sırasında esir düşen iki Osmanlı askeri, Hannover Prensi Prens Ludwig tarafından Hannover’e getiriliyor ve Prenses Sophie’nin hizmetine veriliyorlar. Tüm baskılara rağmen dinlerinde ısrar ederek Hıristiyan olmayı reddeden bu iki kahraman asker, 5 vakit namazlarını aksatmadan kılıp, üzerlerindeki akıncı elbiselerini hiç çıkarmıyorlar. Yaklaşık 8 sene prenses Sophie’ye hizmet ettikten sonra 1691 yılında birkaç ay ara ile ölüyorlar. Ölüm sebepleri hakkında ise ne yazık ki hiçbir bilgi bulunmuyor.

VASİYETLERİ

Hizmette hiçbir kusur etmeyeceklerini bunun karşılığında ise tek bir istekleri olduğunu söyleyen Hasan ve Mehmet; öldükten sonra mezarlarının kıbleye doğru kazılmasını ve öyle defnedilmelerini istiyorlar.

Prenses Sophie bu isteği kabul ediyor ve Hırıstiyan mezarlığında bu iki aykırı mezar kalıyor. Daha sonraları mezar taşları bile kayboluyor. İrfan Söyler’in çabaları ve Konsolosluğun gayretleri ile tekrar yer tespiti yapılıp mezar taşları yenileniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!