Osman Hamdi’nin başyapıtı satılıyor

Güncelleme Tarihi:

Osman Hamdi’nin başyapıtı satılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2016 21:24

Türk müzecilik tarihinde ve resim sanatında önemli izler bırakmış olan Osman Hamdi Bey’in ‘Yeşil Cami Önü’ isimli tablosu 14 Mayıs 2016 tarihinde Antik A.Ş. müzayede evinde satışa sunuluyor.

Haberin Devamı

Osman Hamdi’nin, Osmanlı mimarisinin süslemelerini ve ince işçiliğindeki detaylarını 16 insan figürü ile tuvalde betimlediği yağlıboya tablosu, 185 x 100 cm ebatları ile ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ adlı tablosundan sonra bilinen en büyük Osman Hamdi Bey eserlerinden biri. Sanat tarihçileri, müze direktörleri ve sanat uzmanları tarafından “başyapıt” olarak nitelendirilen tablo, 10 milyon lira açılış fiyatı ile satışa sunulacak.
Türk resim sanatının usta sanatçılarından Halil Paşa, Hoca Ali Rıza, Halife Abdülmecid, İbrahim Çallı, Naci Kalmukoğlu, Şevket Dağ, Hikmet Onat ve Feyhaman Duran’a ait tabloların da satışa sunulacağı müzayedede ayrıca 8. yüzyılda Avrupa’da yaygınlaşan Türk hayranlığının yansıtıldığı Osmanlı kıyafetli figürlerin yer aldığı porselenler, tepsiler, tablolar ve 19. yüzyıl sanat eserleri ‘Turquerie’ özel bölümünde satışa sunulacak. Antiş A.Ş.’nin 291. müzayedesi Turgay Artam tarafından yönetilecek.

Haberin Devamı

132 yıl saklı kalmıştı

Ressamın, bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ni kurduğu yıl olan 1882’de tamamladığı eser, 132 yıl gizli kalmış 2014’te eski Gebze Belediye Başkanı Mustafa Zeki Bey koleksiyonundan çıkmıştı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!