Osman Hamdi Bey anıldı

Güncelleme Tarihi:

Osman Hamdi Bey anıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2010 15:42

Arkeolog, müzeci ve ressam Osman Hamdi Bey, ölümünün 100'üncü yıldönümünde Kocaeli'nin Gebze ilçesi Eskihisar köyündeki mezarı başında anıldı.

Haberin Devamı

1882 yılında kendisinin kurduğu İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından düzenlenen anma etkinliğine Rektör Prof. Dr. Rahmi Aksungur ile öğretim üyeleri katıldı.

Osman Hamdi Bey'in mezarına çelenk bırakan Rektör Aksungur, Osman Hamdi Bey'in 1842'de İstanbul'da doğduğunu, 1860'da hukuk eğitimi için Paris'e gittiğini anlattı.

Aksungur, şöyle devam etti:

“Babası hukuk eğitimi için ısrar ediyordu fakat kendisi resme merak saldı. Sanata olan bu ilgisi gittikçe büyüdü, ülkesine döndüğü zaman sadece bu konuyla ilgilenmeye başladı. Sarayda görev aldı ve yaptığı en önemli işlerden biri 1882 yılında bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesini, yani Sanayi-i Nefise Şahane'yi kurdu. Kurumsal vazifemiz her sene hocamızı anıyoruz burada. İki kişiyi anıyoruz bir de ismini aldığımız Mimar Sinan'ı. Her ikisine de ruhun şad olsun diyorum.”

Haberin Devamı

Öğretim üyelerinin de Osman Hamdi Bey hakkında yaptığı konuşmaların ardından büyük sanatçının mezarına karanfiller bırakıldı.

Rektör Aksungur daha sonra Osman Hamdi Bey'in evini ve müzesini gezdi.

Rektör Aksungur, anma töreninin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osman Hamdi Bey'in bu topraklarda yaşayan çok değerli bir insan olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Çok büyük bir ressam, üniversitemizin kurucusu, hocamız. Buranın bizim için çok önemi var. Bu ev bizim evimiz, dedemizin babamızın evi. Bu büyük ressam benim hocamın hocası. Bize kazandırdığı eserler adeta bize rehberlik ediyor ve resim sanatımızdaki çok önemli bir köşe taşı. Yani bizim kültür mirasımızın temel taşı olarak görüyoruz. Bu nedenle her sene kendisini buraya gelip ölüm yıl dönümünde anıyoruz.”

/images/100/0x0/55ea9a9ff018fbb8f88ad24e
OSMAN HAMDİ BEY

Osman Hamdi Bey, 1842'de İstanbul'da doğdu. Türk müzeciliğinin kurucusu kabul edilen arkeolog, müzeci ve ressamdır. Güzel Sanatlar Akademisi (Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi), İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin de kurucusudur.

Haberin Devamı

İlkokul öğrenimini Silivri'deki bir okulda yapan Osman Hamdi, 1856 yılında Maarif-i Adliye okuluna başladı. 1860'da hukuk öğrenimi için Paris'e gitti. Hukuk öğreniminin yanı sıra o dönemin ünlü ressamların olan Gerome (1824-1904) ve Boulanger'in (1824-1888) atölyelerinde çıraklık yaparak iyi bir resim eğitimi aldı. 1869 yılında Bağdat Yabancı İşler Müdürlüğüne atandı. 1871'de İstanbul'a geri dönünce sarayda çalıştı. 1881'de Müze-i Hümayun'a (İmparatorluk Müzesi) atandı. Bu görevi ile Türk müzeciliğinin parlak dönemleri başladı.

1883 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi'ni ve İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni kurdu ve müdürlüklerini üstlendi. 1884'te o güne kadar hiç gündeme gelmemiş olan ve çokça kayıp verilmiş olunan bir zaafı gidermek için, antik eserlerin yurt dışına çıkarılmasını yasaklayan Asar-ı Atika Nizamnamesini çıkarttırarak yürürlüğe soktu. Osman Hamdi Bey, Nemrut Dağı, Lagina ve Sayda'da arkeolojik kazılar gerçekleştirdi. Sayda da yaptığı kazılarda bulduğu, arkeoloji dünyasının başyapıtlarından sayılan, aralarında İskender Lahiti'nin de bulunduğu bir takım antik eserler çıkardı. Burada bulunan eserler bugün Osman Hamdi Bey'in bulmuş olduğu birçok eser gibi, kendisinin temellerini attırdığı İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir. “Kaplumbağa Terbiyecisi” ve “Savaştaki Beyaz At” Osman Hamdi'nin en ilgi çeken ve özgün eserlerinden birisidir. Osman Hamdi Bey'in Eskihisar'da kendi adında müzesi vardır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!