Örtülünün başında bir ’mahkûm’ var

Güncelleme Tarihi:

Örtülünün başında bir ’mahkûm’ var
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2007 00:00

Grup toplantısında konuşan CHP lideri Baykal, Başbakanlığa bağlı örtülü ödeneğin başındaki kişinin sahte resmi belge düzenlemekten mahkûm olduğunu ve Rahşan affı kapsamına sokulduğunu iddia etti.

Baykal, 1994’te Erdoğan’ın başında olduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, hesaplarını bu kişinin müdürü olduğu bankada topladığını da öne sürdü.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, dünkü TBMM Grup toplantısında yaptığı açıklamada, ad vermeden Başbakanlık örtülü ödeneğinden sorumlu kişinin (Başbakanlık Başmüşaviri Maksut Serim) sahte resmi belge düzenlemekten mahkûm olduğunu, ancak Rahşan Affı kapsamına sokulduğunu savundu. Baykal, Serim’in Vakıfbank Valide Sultan Şubesi müdürü olduğu dönemde, 1994’te İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tüm malvarlığını bu şubede topladığını bildirdi. Baykal, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın (Tayyip Erdoğan) da tüm hesaplarına bu şube müdürünün baktığını söyledi. Baykal, Serim’in, daha sonra Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı olduğunu, ancak diplomasının (Kazakistan Al Farabi Devlet Üniversitesi’nden alınma) sahte olduğunun ortaya çıktığını belirtti.
 
ÇOK GİZLİ YAZI

Baykal, dönemin İstanbul Valisi Erol Çakır tarafından 9 Nisan 1999’da Başbakanlığa, çok gizli ibareli olarak, "Her ay yaklaşık 3-4 trilyona yakın paranın, partiye yakın firmalar tarafından havuz hesaplarına aktarıldığı, bu hesaplardan da adı geçen partinin kuryeleri vasıtasıyla partiye ve Recep Tayyip Erdoğan’a gittiği..." ve "Paraların Vakıfbank’ta açılan bir hesapta toplandığı, buradan da denetimi imkansız kılmak için bir çok hesapta dolaştırıldıktan sonra, partiye yakın firma ve şahıslara aktarıldığı, Akit, Yeni Şafak ve Kanal 7’ye devamlı kaynak aktarıldığı, büyük miktarlarda naylon fatura keserek, karşılıksız trilyonlarca lirayı parti ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın mutemet şahıslarına verdiği duyumları alınmıştır..." yönünde yazı gönderdiğini kaydetti.

NİÇİN OFF SHORE HESABI?

Bu şubenin hesaplarının denetlenmediğini ifade eden Baykal, "Sayın Başbakan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’yken, belediyenin paralarını off-shore hesaplara yatırmış mıdır? Bir kamu kuruluşu olan belediye, niçin off-shore hesabı açmıştır" sorularını yöneltti. Bu kişinin (Maksut Serim) sahte resmi belge düzenlemekten yargılandığını ve 2 yıl ağır hapis cezası aldığını, ancak daha sonra aftan yararlandığını bildiren Baykal, "Bu kişi, şimdi Erdoğan başbakan olduktan sonra, bütün mali sırlarına vakıf bir kişi olarak, Başbakanlık’ta örtülü ödeneğin başına getirilmiştir. Başkanlık’ta örtülü ödenekten sorumlu kişi, mahkeme kararıyla kesinleşen 2 yıllık ağır hapis cezası bulunan bir kişidir" diye konuştu.

BENİM YANLIŞIM YOK

Serim ise konuyla ilgili olarak Hürriyet’e önce, "Benim aldığım bir ceza yok. Türkiye’de 3 tane Maksut Serim var, hep başıma bu iş geliyor" dedi. Ancak, mahkeme kararındaki nüfus bilgilerinin okunması üzerine, "Evet bu karar benim hakkımda" diyen ve örtülü ödenekten sorumlu olduğunu kabul eden Serim şunları söyledi: "Böyle bir suçum yok. Mahkeme böyle bir karar vermişse ben ne yapayım? O gün benimle ilgili bu komployu kuranları mahkemeye verdim. Benim alnım açık, bizim yanlış bir şeyimiz olmaz."

Kazakistan’a 2.5 ay gitmiş ama 4 yıllık diploma almış

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı’nın örtülü ödeneğinden sorumlu kişi, mahkeme kararı ile kesinleşen 2 yıllık ağır hapis cezası bulunan bir kişidir. Tablo budur" diyerek suçladığı Maksut Serim, Kazakistan’dan aldığı sahte diploma yüzünden mahkûm oldu. Vakıflar Bankası Valide Sultan Şubesi Müdürü olduğu dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi hesapları bu şubede bulunduğu için Başbakan Tayyip Erdoğan ile tanışıklığı olan Maksut Serim, 1996’da Refahyol döneminde Vakıflar Bankası Genel Müdür Yardımcılığı’na getirildi. Ancak o dönemde, Kazakistan Al Farabi Devlet Üniversitesi’nden alınıp bankaya ibraz edilen diploma ile ilgili ihbar üzerine banka ve YÖK harekete geçti. Dışişleri Bakanlığı’nın da devreye girmesi ile Serim’in 4 yıllık diplomasına karşın, yurtdışına 2.5 aylık çıkış yaptığı belirlendi. Serim, not dökümlerini de ibraz etmeyince bankadan emekliliği istendi. Bu süreçte Serim hakkında, evrakta sahtecilik ile ilgili soruşturma açılarak yargı yoluna gidildi. Serim, 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Hapis, para cezasına çevrildi ve 5 yıl ertelendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!