Ortak standart için söz kestik, Rusya’dan domates vizesi aldık

Güncelleme Tarihi:

Ortak standart için söz kestik, Rusya’dan domates vizesi aldık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2008 00:00

Rusya’nın Türkiye’den aralarında domatesin de bulunduğu 5 çeşit yaş meyve ve sebzeye getirdiği ithalat yasağı 23 gün sonra çözüldü. Rusya ile imzalanan memoranduma göre, her iki ülke de kalite ölçümünü belirleyecekleri standartlara uygun yapabilecek laboratuvar kuracak.

TÜRKİYE ile Rusya arasındaki domates sorunu çözüldü. Moskova’da temaslarda bulunan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Rusya’nın Türkiye’den ithal ettiği, domates dahil 5 çeşit yaş sebze ve meyveye 7 Haziran’da getirdiği yasağın kalktığını açıkladı. Rusya Tarım Bakanı Aleksey Gordeyev ile dün sabah resmi görüşmelerde bulunduktan sonra açıklama yapan Bakan Eker, "Rus tarafıyla bu sabah, 24 Haziran’da yapılan ikili görüşmeler ışığında bir mutabakat zaptı imzaladık. Bu belge, Rusya’nın 7 Haziran’dan günümüze domates, patates, patlıcan, üzüm ve limon gibi ürünlere getirdiği ithalat yasağının kaldırılmasını öngörüyor" dedi.

Ölçüm cetveli farkı

Mehdi Eker, şunları söyledi: "Biz ne Türkiye’de kendi halkımıza ne Avrupa’ya ne de Rusya’ya hiçbir zaman insan sağlığını tehlikeye sokacak tarım ürünü yedirmedik. Şimdiki problem 2005 yılında olduğu gibi birtakım sorunların yaşanmasının nedeni bizim ürünlerin kalitesiz veya zararlı olmasından değil, Rusya’nın bu ürünlere karşı dünya standartlarından farklı bir kalite ölçüm cetveli kullanmasından kaynaklandı. Rusya kimi tarım ürünlerinde nitrat ile pestisitin 20, 40 hatta 100 misli daha az miktarlarda bulunmasını talep ediyor. Tarım ürünleri ihracatımızda 150 milyon dolarlık önemli yer alan Rusya ile bu alandaki ticaretimizi daha da geliştirmek için malı alan tarafın yani Rusya’nın aradığı şartları yerine getirmeyi kabul etmiş bulunuyoruz."

Standart belirlenecek

Dünkü mutabakat zaptının şimdiki domates krizini çözdüğü gibi, ileriye yönelik yapılacak ortak çalışmaları da kapsadığını açıklayan Mehdi Eker, "Önümüzdeki ekim ayına kadar Rus meslektaşlarımızla ortak kalite ölçüm standardı belirlemeyi kararlaştırdık. Böylece Türkiye’de yapılacak laboratuar ölçümleriyle Rusya’nın yaptığı ölçümleri tek bir standarda bağlamış olacağız. Türkiye’de yapılan ölçümde kimyasal artık bu kadar, Rusya’da bu kadar çelişkisini ortadan kaldırmayı hedefliyoruz" dedi.

Et ve balık alımı

Bu yıl 23 gün süren Rusya ile aramızdaki domates krizinin iki ülke tarım bakanlıkları arasında yeni ve yapıcı diyalogun kurulması gibi olumlu yan etkisinin de bulunduğunu belirten Bakan Eker, önümüzdeki dönemde Rusya’nın Türkiye’den sadece tarım ürünü değil, et ve taze balık gibi alımlar gerçekleştirmek istediğini memnuniyetle tespit edildiğini söyledi.

Lavrov: Türk domateslerini bekliyoruz

DIŞİŞLERİ
Bakanı Ali Babacan ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ortak basın toplantısı yaptı. Babacan, toplantı sonunda Rusya’nın Türkiye’den ithal ettiği bazı meyve ve sebzelere koyduğu yasakla ilgili konunun tarım bakanları arasında yapılan mutabakat zaptı ile aşıldığını söyledi. Lavrov da, "Türk domateslerini bekliyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!