Ortak kurtarma gücü

Güncelleme Tarihi:

Ortak kurtarma gücü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

New York'ta birlikte kahve içen Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, doğal felaketlere anında müdahale etmek için ‘‘Ortak kurtarma gücü’’ kurmayı kararlaştırdılar. Güce Türkiye'den AKUT, Yunanistan'dan EMAK katılacak.

TÜRKİYE ile Yunanistan arasındaki ilişkiler, Ege'nin iki yakasında meydana gelen deprem sonrasında yumuşama sürecine girerken, iki ülke şimdi de Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında doğal felaketlere anında müdahale edebilmek için ‘‘Ortak kurtarma gücü’’ kurmayı hedefledi.

Türk Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile Yunanlı meslektaşı Yorgo Papandreu, geçen hafta Brüksel'de başlattıkları ‘‘Kahve diplomasisi’’ni, BM toplantıları için geldikleri New York'ta da sürdürdüler. İki bakan, dün New York'ta Türkiye'nin daimi temsilciliğinde biraraya gelip karşılıklı kahve içerken, iki ülkenin doğal afetlere karşı ortak mücadelesi konusunda önemli bir adım attılar. Cem'in daveti üzerine gerçekleşen görüşmede, iki bakan sürpriz bir kararla, Türk AKUT ve Yunan EMAK'ın oluşturacağı ortak bir kurtarma gücü kurulması yönünde görüşbirliğine vardılar.

Bu görüşü hafta boyunca devam edecek olan genel kurul toplantılarında diğer tüm meslektaşlarına da iletme karar alan iki bakanın, genel kurul toplantıları bitmeden önce birkez daha biraraya gelmeyi planladıkları bildirildi.

Genel Kurul'da karara bağlanacak tasarı, BM deprem çevik gücünün çekirdeğini Türk ve Yunan arama ve kurtarma ekiplerinin oluşturmasını öngörüyor, ancak bu konuda deneyimli diğer ülkeler de meydana getirilecek yapıya katılabilecekler.

BEYAZ MİĞFER

‘‘Beyaz miğferliler’’ olarak da anılacak BM deprem çevik gücü, her an göreve hazır vaziyette bekleyecek ve herhangi bir ülkeden talep geldiği anda derhal o ülkeye giderek, deprem felaketzedelerinin yardımına koşacak. Konuyla ilgili olarak birkaç gün içinde Genel Kurul Başkanlığı'na verilecek olan karar tasarısı, deprem çevik gücünün koordinasyon merkezinin New York'ta bulunmasını öngörüyor.

Cem köpeği için kitap satın aldı

İsmail Cem, BM genel kurul toplantıları başlamadan önce New York'un ünlü kitapçısı Barnes & Nobles'ı da gezdi. Köpeklerinin son dönemdeki huysuzluğu üzerine bir kitap alan Cem, kendisini izleyen gazetecilere, ‘‘Bayağı huysuzlaştı. Alsın da bu kitabı okusun’’ esprisini yaptı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!