Ortadoğu'da son dönemde şiddetin seyri

Güncelleme Tarihi:

Ortadoğuda son dönemde şiddetin seyri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2006 11:00

Ortadoğu'da şiddet, 25 haziranda Filistinlilerin Gazze Şeridi'nde İsrailli asker Gilad Şalit'i kaçırdığını açıklamasından sonra tırmanışa geçti.

Haberin Devamı

Bu tarihten sonra olaylar, şöyle gelişti:

HAZİRAN

25 haziran: Filistinli komandolar İsrail'in bir askeri karakoluna saldırı düzenledi, 2 askeri öldürdü ve 1 askeri kaçırdı. Saldırı, aralarında Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugaylarının da bulunduğu 3 Filistinli örgüt tarafından üstlenildi.

26 haziran: İsrail, askerle ilgili bilgi karşılığında Filistinlilerin serbest bırakılması ihtimalini göz ardı etti.

27 haziran: Hamas, 1967'de işgal edilen bütün topraklarda bağımsız bir devletin kurulmasını öngören bir “ulusal anlaşma” belgesine imza attı. Bu, İsrail'in üstü kapalı biçimde tanınması anlamına geliyordu.
Aynı gün,İsrail hava saldırısında Gazze'deki elektrik santrali vuruldu ve yıkıldı.

28 haziran: İsrail, Gazze Şeridi'nde “Yaz Yağmuru” adlı kara operasyonunu başlattı.

Haberin Devamı

29 haziran: İsrail uçakları, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın ülkenin kuzeyindeki saraylarının birinin üzerinde uçtu.
Aynı gün, Batı Şeria'da Hamas'ın 64 yetkilisi İsrail tarafından gözaltına alındı. Bunlar arasında 8 bakan ve 26 milletvekili bulunuyordu.

TEMMUZ

2 temmuz: Filistin Başbakanı İsmail Haniye'nin bürosuna İsrail saldırı düzenledi.

3 temmuz: Cidde'de Mısır-Suudi Arabistan zirvesi ve Kahire'nin arabuluculuğu.

4 temmuz: Ültimatomun son bulmasından sonra, İsrailli askeri kaçıranlar ve İsrail hükümeti, Gilad Şalit'in hayatta olduğunu açıkladı. Aynı gün, Tel Aviv'in güneyindeki Aşkelon eşi benzeri görülmedik biçimde füze yağmuruna tutuldu, olayı Hamas'ın silahlı kanadı üstlendi.

5 temmuz: Gazze Şeridi'nde büyük bir kara harekatı başladı.

6 temmuz: İsrail birlikleri 3 eski Yahudi yerleşim birimiyle Beyh Lahiya'nın 2 mahallesini yeniden işgal etti. 23 Filistinli öldürüldü, ikamet edilen bölgelere sıçrayan saldırıda 1 İsrail askeri de öldü.

8 temmuz: İsrail Gazze kentine girdi. Başbakan Haniye, her iki tarafın da askeri operasyonlara son vermesi çağrısında bulunda, çağrı İsrail tarafından reddedildi. Aynı gün, İsrail Gazze Şeridi'nin kuzeyinde çekildi.

9 temmuz: Filistin lideri Mahmud Abbas, Suriye'nin başkenti Şam'a, Hamas'ın siyasi büro şefi Halid Meşal ile görüşmesi için bir heyet gönderdi.

Haberin Devamı

12 temmuz: Hamas'ın askeri lideri Muhammed Deif, bir saldırıda yaralandı. Gazze Şeridi'nde 23 Filistinli öldürüldü.
Aynı gün yeni bir cephe açıldı: İsrail-Lübnan. İsrail, Hizbullah tarafından 8 İsrail askerinin öldürülmesi ve 2'sinin kaçırılmasından sonra 1996'dan bu yana en şiddetli hava ve deniz saldırısını başlattı.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Lübnan'ı “savaş eyleminde” bulunmakla suçladı ve İsrailli askerlere karşı mahkum değişimi talep eden Şii Hizbullah örgütüyle her türlü pazarlığı reddetti.

13 temmuz: İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki uluslararası havaalanını, 21 köprüyü, Hizbullah ve Lübnan ordusuna ait üsleri bombaladı. En az 46 sivil öldü. Beyrut-Şam karayolu bombalandı. Hizbullah, karşılık verdi ve İsrail'in kuzeyine onlarca füze fırlattı. 2 İsrailli öldü. Sınıra 40 kilometre uzaktaki Hayfa'ya da füze düştüğü açıklandı, ancak Hizbullah Hayfa'ya saldırıyı kendisinin düzenlediğini yalanladı. Aynı gün İsrail, “İran-Suriye terörist eksenini” kınadı ve Lübnan'a hava ve deniz ablukası uygulamaya başladı.

ABLUKA ARTIRILDI

14 temmuz: Beyrut'un güneyindeki Şii mahallesi, havaalanı havadan ve denizden bombalandı.
İsrail ablukayı artırdı. Olmert, ateşkes için 3 şart koştu: Kaçırılan iki İsrailli askerin serbest bırakılması, füze saldırılarına son verilmesi ve BM'nin Hizbullahın silahsızlandırılmasıyla ilgili kararının uygulanması.
İsrail'e yüzden fazla füze düştü, 2 sivil öldü. Beyrut'taki bir saldırıdan kurtulan Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah, İsrail'e karşı “açık savaş” ilan etti. Lübnan açıklarında bir İsrail savaş gemisi vuruldu: 4 denizci öldü.

Haberin Devamı

15 temmuz: İsrail Beyrut'un limanlarını vurmaya başladı. Beyrut'taki Hizbullah karargahı da İsrail bombardımanlarının hedefindeydi. İsrail bombardımanlarında, 38 sivil ve 1 Lübnanlı asker öldü. Arap Birliği, “barış süreci öldü” açıklamasında bulundu. Lübnan'ın talebi üzerine BM Güvenlik Konseyi toplandı, ancak ateşkes isteyen bir metin üzerinde anlaşma sağlanamadı.

16 temmuz: Beyrut'un güneyinde İsrail bombardımanları devam etti, 39 kişi öldü. 12 temmuzdan beri ölen sivillerin sayısı 142'ye yükseldi, 350'den fazla kişi yaralandı. Avrupa ülkeleri, Lübnan'da yaşayan ya da tatil yapan vatandaşlarının tahliyesi başladı. Hafya'ya düzenlenen eşi benzeri görülmedik saldırıda, 8 İsrailli sivil öldü.
İsrail ordu, Lübnan'ın güneyindeki halka kuzeye doğru bölgeyi boşaltma çağrısında bulundu.

SOLANA LÜBNAN'DA

AB yüksek temsilcisi Javier Solana, Lübnan'a geldi.

Haberin Devamı

Şeyh Nasrallah, İsrail'e karşı “bütün yolları kullanma”tehdidinde bulundu.
Aynı gün, İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin kuzeyinde 6 Filistinliyi öldürdü. 5 Temmuzdan bu yana öldürülen Filistinlilerin sayısı, 1 İsrailliye karşı, 84 oldu.

Avrupalıların Lübnan'ı tahliyelerinin devam ettiği haberleri gelirken, dün 7 Kanadalı İsrail ateşinde öldü.
İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres, Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora'ya yüz yüze görüşme önerisinde bulunduğunu, ancak Sinyora'nın bunu dikkate almadığını söyledi.
Mısır'da mahsur kalan Filistinliler, İsrail ile Filistin Yönetimi arasında varılan anlaşma sonucu, yarın Refah kapısından Gazze'ye geçebilecek.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, krizin düğümünü çözmek amacıyla Ortadoğu'ya gidebileceğini söyledi.
17 temmuz: İsrail'in liman ve havaalanı bombardımanı yeniden başladı.

Haberin Devamı

İngiltere Başbakanı Tony Blair ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan, İsrail'e yönelik saldırıların durdurulması için bölgeye uluslararası güçlerin konuşlandırılması çağrısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!