Orman yangınlarına karşı ne tedbirler alındı?

Güncelleme Tarihi:

Orman yangınlarına karşı ne tedbirler alındı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2008 10:17

Özellikle yaz aylarında meydana gelen ve ormanlarla birlikte doğal güzelliklere de büyük zarar veren orman yangınlarının önlenmesi amacıyla Orman Genel Müdürlüğü tarafından 200 milyon YTL bütçe ayrıldığı, bunun dışında 70 milyon YTL de yatırımlara harcandığı bildirildi.

Haberin Devamı

Orman Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Ulukanlıgil, havaların ısınmasıyla birlikte orman yangınları için riskli dönemin yaklaştığını, bu nedenle teşkilat olarak son hazırlıkları gözden geçirdiklerini belirtti.


Geçici orman işçilerine geçen yıl kadro verildiğini hatırlatan Ulukanlıgil, böylelikle bu işçilerin artık tüm yıl boyunca istihdam edilebildiğini, işçilerin özellikle yangınlara karşı 12 ay süreyle hazır vaziyette olduklarını ifade etti.

Ulukanlıgil, 1 Mayıs itibariyle aktif yangın sezonunun başlayacağını başladığını kaydederek, şöyle konuştu:
“Teşkilat olarak orman yangınlarına karşı her türlü hazırlıklarımızı tamamladık. Hava araçları kiralama işlemi tamamlandı. 12 helikopter kiraladık, 6 adet de bizde var. Bunun dışında İtalya'dan 1 ya da 2 tane de 'herkül' adı verilen helikopter gelecek. Bir herkül 12 ton su taşıyor, bir helikopter ise 3 ton su taşıyor. Yani bir herkül olmadığı zaman fazladan 4 helikoptere ihtiyaç var. Türk Hava Kurumundan 15 adet uçak kiraladık. Orman yangınlarıyla mücadele konusunda geçen yıl 180 milyon YTL bütçe ayrılmıştı, bu yıl bu rakamı 200 milyon YTL'ye çıkardık. 200 milyon YTL'ye yatırımlar dahil değil. Yatırımlara, yani arazöz, dozer, motosiklet, karavan, iç güvenliğiyle ilgili araç, gereç, malzeme, giysi gibi ihtiyaçlara da 70 milyon YTL harcandı.”

Haberin Devamı

Teşkilat olarak özelikle son yıllarda teknolojiyi çok iyi kullandıklarını, dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Ulukanlıgil, bunun sonucunda yangınlar karşısında başarılı mücadele verdiklerini, iyi sonuçlar elde ettiklerini anlattı.

“ORMANLARIMIZ KAMERALARLA TAKİP EDİLİYOR”

Ulukanlıgil, ormanların internet ortamından izlenmesi konusunda geliştirilen Orman Bilgi Teknolojisi'nde son noktaya gelindiğini ifade ederek, projenin önümüzdeki aylarda ülke genelinde faaliyete geçeceğini kaydetti. Proje kapsamında ormanların kameralarla Türkiye'nin her yerinden internet ortamından izleneceğini belirten Ulukanlıgil, Manavgat, Manisa, Marmaris başta olmak üzere yaklaşık 20 bölgede deneme takiplerinin yapıldığını söyledi.
Ulukanlıgil, şöyle devam etti: “Ormanlardaki kulelere kamera sistemleri kurarak, ormanlarımızı 24 saat izleyebileceğiz. Sistem sayesinde internet üzerinden tüm yurttaki ormanlık alanlarımızın kontrolünü sağlayacağız. Ormanımızın birinde duman yükselmesi halinde koordinatları ile birlikte bilgisayarımıza alarm verilecek. Orman bölge müdürlüklerimiz kamera sayesinde durumu kontrol edebilecekler ve yangına havadan ya da karadan müdahale edilmesi için anında çalışmalarını yapabilecekler. Genel Müdürlüğün Türkiye'nin herhangi bir bölgesinde çıkan yangından anında haberdar olunup, internet üzerinden yangına müdahale izlenebilecek. Böylelikle teknolojiden yararlanarak, en az maliyetle ve doğru tercihle, çıkan orman yangınlara en hızlı şekilde müdahale edilebilecek.”

“TÜRKİYE, ORMAN YANGINLARI KONUSUNDA İŞBİRLİĞİNE HAZIR”

Avrupa Komisyonunca Akdeniz ülkelerinden Fransa, Yunanistan, Portekiz, İtalya ve İspanya'nın katılımıyla orman yangınları konusunda işbirliği protokolü imzalandığını belirten Ulukanlıgil, Türkiye'nin de bu konuda işbirliğine hazır olduğunu söyledi.

Haberin Devamı


Ulukanlıgil, bu işbirliği doğrultusunda geçen hafta Sardunya adasında düzenlenen toplantıya gözlemci olarak katıldıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:
“Türkiye, sadece kendi ormanlarını değil bölgesindeki komşu ülkelerin orman yangınlarına da müdahale edecek şekilde kendisini güçlendirdi. Ülkemiz, orman yangınlarıyla mücadelede bölgesinde bir güç oldu. Geçen yıl Suriye, Yunanistan ve Makedonya'da meydana gelen orman yangınlarının söndürülmesine de destek verdik. Komşu ülkelerde çıkabilecek her türlü yangına gidebilecekmiş gibi kendimizi hazırlıyoruz. Özetle, Türkiye, orman yangınları konusunda işbirliğine hazır. Toplantıda da işbirliği konusunda adaylığa hazır olduğumuzu ifade ettik. İnşallah önümüzdeki yıllarda biz de bu protokole katılırız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!