Orman Müdürlüğü'nden TEİAŞ hakkında suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

Orman Müdürlüğünden TEİAŞ hakkında suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2008 13:14

MARMARİS Orman İşletme Müdürlüğü, Muğla ile Marmaris ilçe merkezi arasında yapılması planlanan enerji nakil hattı için projesi henüz onaylanmamış alanda 95 kızılçam ağacını kestiği gerekçesiyle Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) yetkilileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

TEİAŞ'ın talep ettiği proje değişikliğinin kabul edilmesi halinde, 50 metre eninde 20 kilometre uzunluğunda koridor açmak için 10 binin üzerinde kızılçamın kesileceğinin öne sürülmesi, köylülerden sonra çevrecilerin de tepkisini çekti.

Türkiye'nin en yeşil köşelerinden Marmaris'e bağlı birinci derece sit ve özel çevre koruma alanı olan Çamlı, Çetibeli ve Gökçe köyleri sınırları içerisindeki ormanlık arazide, yüksek gerilim hattına koridor açmak amacıyla önceki gün onlarca kızılçamın kesilmesi üzerine ayaklanan köylülerin çabası sonuç verdi. Hattın projesine göre ormanlık alandan değil, köylerin kuzeyinde kalan yanmış araziden geçmesi gerektiğini, ağaçların da daha önce işaretlenip, damgalanmadan kesilerek suç işlendiğini savunan köylülerin başvurusu üzerine harekete geçen jandarma ve Orman İşletme Müdürlüğü, konu üzerindeki incelemelerini tamamladı. TEİAŞ'ın, izin için başvurduğu, ancak onay gelmeden ağaç kesmeye başladığı bölgede 95 kızılçamı kestiği ortaya çıktı. Bunun üzerine Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

‘İZİN ALMADAN KESİM YAPMIŞLAR’

Çetibeli Muhtarı Özgür Özden, gelişmeleri anlatırken, “İncelemeler, bizim haklı olduğumuzu ortaya koydu. Onaylı proje, kurumun, köylerimizin kuzeyindeki yanmış alanda koridor açmasına izin veriyor. Ancak onlar, projede değişiklik yapmak, hattı kesim yaptıkları güzergaha taşımak için Özel Çevre Koruma Kurumu'na başvurmuşlar. Ancak başvuru henüz yanıtlanmamış. Yani izin çıkmadan, orman işletmesinden habersiz kesim yapılmış” diye konuştu.

‘10 BİN AĞAÇ KESECEKLER’

Muhtar Özden, TEİAŞ'ın istediği proje değişikliğinin onay görmesi halinde ise çok büyük bir ağaç katliamının yaşanacağını savunarak, şunları söyledi:

“Eğer proje değişikliği kabul görürse, Gökçe ile Marmaris merkezi arasındaki 20 kilometre boyunca 50 metre genişliğinde koridor açacaklar. Her karışı ormanlık alan olan bu koridor üzerinde değil ağaç, tek bir kuru ot bırakmayacaklar. On binin üzerinde kızılçamı kesecekler. Ben 38 yaşındayım, ormanın koynunda büyüdüm. Köylülerimizin büyük bölümü çam balı üreticiliği yapıyor. Yani bu ağaçlar bizim hem hayat hem geçim kaynağımız. Bu sebeple TEİAŞ'ın istediği değişikliğe onay verilmesini istemiyoruz. Eğer bu izin çıkarsa, biz de kesimlere karşı direneceğiz.”

‘KENDİMİZİ AĞAÇLARA BAĞLARIZ’

Muhtar Özden'in anlattıkları, ilçede yaşayan çevrecilerde büyük yankı ve tepki uyandırdı. Marmaris'in bir başka arıcılıkla geçinen köyü Osmaniye'de bu yılın başında gerçekleşen manganez madeni aramaları sırasında 411 kızılçamın kesildiğini, 41 firmaya da ilçe yüzölçümünün yüzde 52'sinde maden aranma ruhsatı verildiğini hatırlatan Marmaris Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, şunları söyledi:
“Ne isteniyor bu Marmaris'ten? Bakın burası değil Türkiye'nin, dünyanın en yeşil yerlerinden biri. Bu güzellikleri, başka bir ülkede olsa korumak için sahip çıkarlar. Ama biz adeta katletmek için elimizden geleni yapıyoruz. Muhtarın bahsettiği projenin onaylanmaması için ilgili tüm makamlara, bakanlara hatta Başbakan'a başvuruda bulunacağız. Yok eğer onaylanırsa, bizler de ayaklanırız. Gerekirse kendimizi kesilecek ağaçlara bağlarız. Bu katliama izin vermeyiz.”

Gelişmelerin, Ankara'daki TEİAŞ yetkililerini de harekete geçirdiği, kurumun, Marmaris'e bugün ya da yarın yerinde incelemeler yapması için bir heyet göndereceği belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!