Orman Bakanlığı 2B talanına ‘dur’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Orman Bakanlığı 2B talanına ‘dur’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

Orman Bakanlığı, Orman Yasası'nın 2B maddesine dayanarak İstanbul'da şaibeli şekilde şahıslara devredilen 1093 hektar orman alanının tahsisini durdurdu. Uyarıları, raporları 20 yıl sonra dikkate alınan Orman Mühendisleri Odası Başkanı Profesör Doktor Kadir Erdin 2B talanını anlattı.

Talana kod adı olan 2B düzenlemesi ne zaman yapıldı?

- Orman köylüsünü topraklandırma amacıyla çıkarılmış bir düzenlemeydi. 6835 sayılı Orman Kanunu'nun 2B maddesi, 1744 Sayılı Yasa ile 1973'te değiştirildi. 1961'den önce orman niteliğini kaybetmiş alanların, orman alanı dışına çıkarılması ve topraksız köylüye verilmesi öngörüldü. Suistimale karşı 13 ağır kriter konuldu. Yasa 1980'e kadar köy alanlarında, çok sınırlı uygulandı. Siyasal iktidarlar bu işte büyük bir rant olduğunu keşfedince uygulamayı esnetmeye başladılar. 2896 sayılı yasayı çıkarıp bu maddeyi talana yol açacak şekile soktular, kriterleri ortadan kaldırdılar.

Arkasından sıra şehirlerdeki orman alanlarına geldi herhalde.

- 1973'te yaptığımız uyarıda, bu yasanın büyük şehirlerde, sahil şeritlerinde uygulanabileceğini ve ormanların talan edilebileceğini söylemiştik.

Tek yasal dayanak bu mu?

- Turizmi Teşvik Yasası, maden alanları ile ilgili yasa, orman alanlarının turizm amaçlı 49 yıllığına tahsisi de aynı sürecin bir parçası olarak kullanıldı. Ormanlar siyasilerin kurbanı oldu. Bu nedenle biz siyasilerin ormanlardan ellerini çekmesini istiyoruz.

Sürpriz isimler gelebilir

Bunca yıldır sesinizi duyurmaya çalışıyorsunuz, nasıl oldu da talan lobisini aşıp sesinizi bürokratlara duyurabildiniz, onların harekete geçmesini sağlayıp İstanbul'daki skandalı ortaya çıkardınız?

- Bu yaz mülkiye müfettişleri gelip, demeçlerimizde belirttiğimiz orman talanının belgelerini istedi. Biz de bir rapor hazırladık. Zaten Orman Fakültesi'nde orman alanlarını uydu fotoğraflarıyla izlediğimiz bir birim var. Bir de bize ulaşan ihbarlar vardı. Öncelikli olarak, 2B'ye dayanarak son yıllarda şaibeli şekilde orman alanından çıkarıp şahıslara tahsis edilen 39 yerde 1093 milyon metrekare orman alanının fotoğraflarını çektik, belgeledik. Müfettişler üç ay çalışıp kendi raporlarını hazırladı. Değerlendirmelerimizin doğru olduğu ortaya çıktı. Orman Bakanı sayın Nami Çağan yasal süreci başlattı. Bu arada açıklamalarımızı izleyen Kanal D ve Star TV muhabirleri Ayazağa'daki Ali Şener skandalını ortaya çıkardı. Önümüzdeki günlerde, geri kalan 38 yerde sürpriz isimler gündeme gelebilir.

Yasanın değişmesi gerek

İstanbul'da şaibeli şekilde şahıslara geçen tüm orman alanları 1093 hektar mı, gündeme gelmeyen başka alanlar da var mı?

- 1980'den bu yana 2B maddesine dayanarak, topraksız orman köylüsünü mülklendiriyoruz diye İstanbul'da 8 milyon metrekare orman alanı şahıslara devredildi. İstanbul'da fakir orman köylüsü diye bir şey var mı, olabilir mi? Sözü edilen alanlar gecekondular. Sakinleri sanayide çalışıyor. Üstelik yasaya göre bu araziye sahiplenebilmesi için 5 yıl orada yaşaması gerekiyor. Son yıllarda bu koşul da ortadan kalktı. Muhtardan ikametgah alana arazi veriliyordu. Bu da suistimallerin yolunu açtı. Çavuşbaşı'nda olduğu gibi, yasal anlamda var olmayan yerler belediye statüsüne kavuştu.

Kemer Country'nin durumu da tartışma konusu galiba.

- Evet. Turizm adı altında tahsis edilmiş orman alanına kütük evler oturtturmuşlar. Ama zemini beton temelli, evlerin etrafı çevrili. Hazırlanan rapor Orman Bakanlığı'na ulaşmış. Orası için de yasal işlem başlatılacak sanıyorum.

Yasal süreç, tahrip edilen orman alanının yeniden yeşillendirilmesiyle sonuçlanacak mı, yoksa talan edilen alanlar moloz yığınları olarak kaderine mi terkedilecek?

- Yasal süreçten bu sefer sonuç alınmasını bekliyoruz. Orman tecavüzü olarak değerlendirildiğinde suç zaman aşımına girip unutturuluyor. Fakat şimdi örgütlü suçlar kapsamında yargılanacak ilgililer. Kurtulmaları kolay olmayacak. Cezaların bu alanların yeniden ormanlaştırılmasını da sağlayacağına inanıyorum.

Bu kampanya sonucunda 2B maddesinin ortadan kalkması, değiştirilmesi sözkonusu mu?

- Bu konuda Orman Bakanlığı'na çeşitli önerilerimiz oldu. Katrilyonluk rantın gücüyle yasal değişimin önü tıkanabilir. Fakat Orman Bakanı sayın Nazmi Çağan bu soruşturmaya, önce bizim partiden işgalcilerden başlayın, deyince işler değişti. Kamuoyunun da desteğiyle engelin aşılabileceğini, yasal değişimin de yapılacağını umuyoruz. Serhan YEDİG

TALANLA SAVAŞ SÜRÜYOR

Anadolu Yakası'nda orman alanına tecavüz edenlere karşı açılan davalardan 1383'ü ’’tecavüzün men'i’’ kararıyla sonuçlandı. Bunlardan 261'inde ağaç katliamıyla arazi açılmıştı.

Avrupa Yakası'nda açılan davalardan 555'inde karar kesinleşti. 29'unda orman alanı geri alındı.

57 ormandan arazi açma teşebbüsü girişim aşamasında durduruldu.

Elmalı'da kesinleşmiş 36 tahliye kararından 15'i gerçekleştirildi. Ömerli'de 15 karar infaz edildi. Şile'de 13 dava devam ediyor.

İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'nde orman talanına yardımcı oldukları iddia edilen 26 görevlinin yargılanmasına karar verildi.

ORMANA NASIL EL KOYUYORLAR?

Orman alanı içinde talan edilecek alana yakın köyden bir şahıs bulunur. (Bu kişinin eskiden en az beş yıl o köyde ikamet etmesi gerekiyordu. Artık bu koşula bakılmıyor, muhtarın ikametgah belgesi yeterli kabul ediliyor.)

Bu şahıs, topraksız orman köylüsü sıfatıyla Orman Köylüsünü Kalkındırma Genel Müdürlüğü'ne başvurur.

'Orman arazisi özelliğini kaybetmiş' olduğu tespit edilen ve Orman Bölge Müdürlüğü'nden alınıp ORKÖY Genel Müdürlüğü'ne devredilen arazilerden başvuru sahibine tahsis yapılır.

ORKÖY'ün elindeki arazi beğenilmezse, uygun bir yer seçilir. İçerden ağaçlar kesilmeye başlanır. Ankara'dan bir siyasinin torpiliyle içi kelleştirilmiş, çevresi yeşil arazinin orman alanından çıkarılması sağlanır. Uygun isim, uygun ödeme bu işlemin 45 dakikada gerçekleşmesini sağlar.

Arazi spekülatörü tahsis edilen araziyi alır. Beş yıl sonra tapu devri yapılır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!