Orman Bakanı’ndan avcılara yaylım ateş serbest mesajı

Güncelleme Tarihi:

Orman Bakanı’ndan avcılara yaylım ateş serbest mesajı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2001 00:00


Haberin Devamı

Bu sezonun Merkez Av Komisyonu kararları açıklandı. Kararlar arasında 10 milyon verenlerin salı günleri de kuş avı yapmalarına izin verilmesi, çevrecilerin ve bilinçli avcıların tepkisine neden oldu.

Merkez Av Komisyonu'nun kararları arasında, yaban domuzu avından köylülere verilen payın yüzde 50'den 70'e çıkartılması, eskiden olduğu gibi haftanın üç günü, cumartesi, pazar ve çarşamba günleri av yapılması ile av tarihleri yer alıyor. Ancak bir değişiklikle bu yıl 10 milyon lira veren avcılar, salı günleri de bıldırcın, yabankazı, ördek gibi kuşları avlayabilecekler.

Bulgaristan başta olmak üzere birçok ülkede av zamanları kısıtlanırken, Türkiye'nin tam tersine artırması, çevrecilerin tepkisine neden oldu. Çevreciler, komisyonun her yıl olduğu gibi bu yıl da tüfek tüccarlarının ve belli bir grubun baskısı altında kaldığını, kamuoyunu hiçe saydığını söylediler.

Özellikle bıldırcın avı, tarımı haşarelerden temizlediği gerekçesiyle birçok ülkede yasaklanmasına karşın, bıldırcın göçü günlerinde 10 milyona av yaptırılması tepki topladı.

Doğacılar ve bilinçli avcı kuruluşları, birkaç ay önce medyayı çağırarak ‘‘Doğada kuş sayısı azaldı’’ deyip keklik ve sülün salan Orman Bakanı Nami Çağan'ı protesto etmeye ve Avrupa Konseyi'ne şikayet etmeye hazırlanıyorlar. Türkiye özellikle kuşların korunması için birçok uluslararası sözleşmeye imza atmış bulunuyor.

Avlanma bedelleri

Merkez Av Komisyonu, avlanma bedelini de belirledi. Buna göre avcı derneklerine üye olanlar, 2001-2002 av dönemi için avlanma bedeli olarak 20 milyon lira, belirlenen periyotlarda salı günleri bıldırcın, yaban ördeği ve yaban kazı avlamak isteyenler ise ek olarak 10 milyon lira ödeyecekler. Avcı derneklerine üye olmayan avcılar ise bu bedelleri yüzde 50 daha fazla ödeyecekler. Avcılar, avlanma bedellerini Bakanlık Döner Sermaye Hesabı’na veya Ziraat Bankası şubelerine 15 Ağustos 2001 tarihine kadar yatırarak, avlanma kartı ve pulu almak, bunu denetimlerde göstermek zorundalar.

Av yasakları

Avlaklarda kapan, kafes, ağ, havalı tüfek, zehirli et ve yem ile hayvan sesi çıkaran cihazlarla, projektör, gece görüş dürbünü, kar motosikleti, helikopter ve haznesi 2'den fazla fişek alan pompalı ve yarı otomatik yivsiz tüfeklerle avlanmak yasaklandı.

Tepkiler

SÜHA UMAR: (Av ve Yaban Hayatı Koruma, Geliştirme ve Tanıtma Vakfı Başkanı) Kararın tek bir nedeni var, o da avcılardan para toplamak. Böylece doğanın ve canlıların sırtından bir ikramla para toplamaya çalışıyorlar. Uluslararası araştırmalara göre dünyada bıldırcın, ördek ve kaz popülasyonu hızla azalmaktadır. Buna karşı yasal girişim başlatacağız.

METİN SERTOĞLU: (Atıcılık ve Avcılık Federasyonu Başkanı) Hayvan popülasyonunda bir artış değil, azalış var. Salı günleri yapılan avlanmalarda bir de 10 milyon lira para alınacak. Orman Bakanlığı para kazanacak diye hayvanlar satılıyor. Alıştıra alıştıra avlanma günlerini artırıyorlar. Bu gidişle avlanma günleri haftanın yedi gününe çıkartılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!