Orkinos popülasyonu alarm veriyor

Güncelleme Tarihi:

Orkinos popülasyonu alarm veriyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2010 10:24

Akdeniz'in en değerli balıklarından mavi yüzgeçli orkinos popülasyonunun, zararlı avlanma yöntemleri, kontrolsüz ve sınır tanımayan aşırı avlanma, yeterli olmayan ulusal ve uluslararası düzenlemelerden dolayı gün gittikçe azaldığı bildirildi.

Haberin Devamı

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Tolga Baştak, mavi yüzgeçli orkinosunun neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

“Sushi ve sashimi” pazarının başlıca malzemesi olan orkinosun geleceğinin, 13-25 Mart tarihlerinde Katar'ın başkenti Doha'da yapılacak toplantıda belirleneceğini ifade eden Baştak, “WWF-Türkiye olarak, nesli tehlikede olan yabani hayvan ve bitki türlerinin uluslararası ticaretine ilişkin düzenlemeleri içeren CITES Sözleşmesi'ne taraf olan Türkiye'yi, tehlike altındaki mavi yüzgeçli orkinosun küresel ticaretinin acilen durdurulmasına yönelik oy kullanmaya çağırıyoruz” dedi.

Akdeniz'in en değerli balıklarının başında gelen orkinosun, diğer deniz canlılarının da karşı karşıya olduğu tehlikelerden korunması gerektiğini belirten Baştak, şunları kaydetti:
“Zararlı avlanma yöntemleri, kontrolsüz ve sınır tanımayan aşırı avcılık, yeterli olmayan ulusal ve uluslararası düzenlemelerden dolayı popülasyonunda azalma gözleniyor. Sadece balıklar değil değil diğer su ürünleri de gün gittikçe tükeniyor. Gidişatın aynı şekilde devam etmesi durumunda bütün balık stoklarının önümüzdeki 40 yılda tükeneceği bilimsel verilerle tahmin ediliyor.
Mavi yüzgeçli orkinos da risk altındaki türler arasında bulunuyor. Akdeniz'in en değerli balığı olan mavi yüzgeçli orkinos popülasyonu bu tehditler altında alarm veriyor. Aşırı avlanmaya maruz kalan bu türün ticaretinin yasaklanması, popülasyonun yeniden gelişmesini sağlayacaktır.”

Haberin Devamı

Baştak, mavi orkinos türünün aşırı avlanmasının kontrol altına alınmasıyla ilerleyen yıllarda yeniden sürdürülebilir balıkçılık uygulamalarıyla ticaretinin mümkün olabileceğini belirtti.
Doha'da yapılacak “CITES” konferansında mavi yüzgeçli orkinosun listeye girmesi ve ticaretinin yasaklanması için 175 ülkeden üçte ikisinin oyunun sağlanması gerektiğini belirten Baştak, şöyle konuştu:
“CITES sözleşmesine taraf ülkelerden biri olarak, Türkiye'nin de bu türün neslinin devamı için tarihi bir rolü bulunuyor. Toplantıya katılacak heyetin mavi yüzgeçli orkinosun ticaretinin yasaklanması yönünde oy kullanmasını diliyoruz.”

ATLANTİK STOKLARINDA YÜZDE 80'İ AŞAN AZALMA VAR

Baştak, son 10 yıl içinde popülasyonu büyük düşüşte olan mavi yüzgeçli orkinoslar için acil uluslararası koruma tedbirlerinin alınması gerektiğini bildirdi.
Tükenmekte olan Atlantik stoklarında özellikle son 50 yıllık sürede yüzde 80'i aşan bir azalma yaşanırken, Akdeniz'de ise yok olmanın eşiğine gelindiğini belirten Baştak, “Yükselen piyasa talebi ve artan uluslararası ticaret, sürdürülebilir olmayan avcılığa, bu da stokların hızla azalmasına yol açmaktadır” saptamasında bulundu.

Haberin Devamı

Türün, “CITES” listesine dahil edilmesi için gerekli kritere sahip olduğunu kabul eden Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu'nun (ICCAT) bilimsel komitesi SCRS'in, hem Atlantik hem de Akdeniz'deki stokların önemli ölçüde azaldığını bildirdiğini vurgulayan Baştak, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Danışma Kurulunun da aynı yönde karar aldığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!