Orkinos avcılarından Greenpeace’e saldırı

Güncelleme Tarihi:

Orkinos avcılarından Greenpeace’e saldırı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2008 00:00

Orkinos çiftliği endüstrisinin ticari hırsları nedeniyle kural tanımadan ve acımasızca avlanan orkinos avcıları, Mersin açıklarında "deniz rezervi" kurulması için çaba gösteren Greenpeace gemisine saldırıda bulundu.

Orkinos avcıları, Greenpeace gemisine yaklaşıp ağlarda kullanılan kurşun ağırlıkları çevrecilerin üzerine yağdırdılar. Greenpeace’in helikopteri, saldırıdan zarar gördü.

Akdeniz’in ve denizlerdeki biyolojik rezervlerinin korunmasına duyarlılığın artırılması için üç aylığına Türkiye’ye gelen Greenpeace’e ait "Arctic Sunrise" gemisinin helikopteri, dün Mersin açıklarında orkinos avcılarının yerini belirledi. Bunun üzerine gemi, balıkçıların avlandığı yere gelip "Deniz Rezervleri Şimdi" yazılı pankart açtı. Bunun üzerine "Çınar İbrahim", "Sursan 1" ve "Kul Balıkçılık" isimli balıkçı gemileri, Greenpeace gemisinin etrafını sardılar. Çınar İbrahim adlı gemi, Arctic Sunrise’a hızla yaklaşarak çarpma tehlikesi yarattı. Daha sonra aynı gemi, Arctic Sunrise’ın yakına geldi ve gemi mürettebatı, çevrecilere ağlarda kullandıkları kurşun ağırlıkları atmaya başladı.

Greenpeace gemisindekiler, silah sesleri de duyduklarını belirtirken çevreci örgütün helikopterinin camları kırıldı. Arctic Sunrise’ın telsizle durumu İskenderun Limanı’na bildirmesi üzerine bölgeye Sahil Güvenlik botu gelince balıkçı gemisinin saldırısı sona erdi. Greenpeace üyelerinin çektiği fotoğraflarda 5 Türk balıkçı teknesinin Arctic Sunrise’ı sarması ve teknelerden çevrecilere kurşun atılırken kaptanın da köşkte "göbeğini kaşıdığı" görülüyor. Greenpeace, Türkiye’nin, mavi yüzgeçli orkinosların en önemli üreme alanı olan Kıbrıs Kanalı’nı korumaya alıp deniz rezervi ilan etmesini istiyor.

Ticari hırsla gelen ölüm

Greenpeace, ekonomik ve biyolojik açıdan son derece değerli 10 bin canlı türüyle "küresel bir hazine" olan Akdeniz’in korunması için kampanya başlattı. Aşırı ve yıkıcı avlanmanın yanı sıra, balık avında kullanılan yasadışı ağlar, Akdeniz’i giderek bir "sualtı çölü"ne çeviriyor. Bunu engellemek isteyen Greenpeace, son 3 yıldır Akdeniz’de insani faaliyetlerin kısıtlandığı "deniz rezervleri" ilan etmek için yoğun çaba harcıyor. "Eğer yarın da balık yemek istiyorsak, deniz rezervlerine bugün ihtiyacımız var" diyen örgüt, özellikle balıkçılık sektörünün yoğun talebi nedeniyle acımasız ve kural tanımayan mavi yüzgeçli orkinos avını engellemeye çalışıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!