Orhan Doğan vefat etti

Güncelleme Tarihi:

Orhan Doğan vefat etti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2007 08:45

AĞRI'nın Doğubeyazıt İlçesi'nde geçen pazarg ünü kalp krizi geçiren kapatılan DEP eski Milletvekili Orhan Doğan, tedavisinin yapıldığı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde bu sabah vefat etti.

Haberin Devamı

Doğubeyazıt Belediyesi tarafından düzenlenen 6'ncı Ahmed-i Hani Kültür Sanat ve Turizm Festivali'nin geçen pazar günü kapanışında konuşan Orhan Doğan, ardından kalp krizi geçirdi. Orhan Doğan, ambulansla Van'a götürülerek Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahisi'nde yoğun bakım altına alındı.

AMBULANS UÇAK BEKLİYORDU

Beyninde ödem oluşan ve dün mide kanaması geçiren Orhan Doğan'a yapılan müdahalenin ardından Ankara'ya nakli gündeme geldi. Bunun için Lüksemburg'dan gelen ambulans uçak dün Van Havaalanı'na indi.

Uçak, havaalanında hastanın nakli için doktorların iznini beklerken, şuuru kapalı olan Orhan Doğan'ın sağlık durumu dün gece daha da kötüleşti. Doktorların tüm çabasına karşın Orhan Doğan bu sabah saat 06.30'da vefat etti.

Haberin Devamı

DOĞUBEYAZIT BELEDİYE BAŞKANI KAZA GEÇİRDİ

 Doğan'ın vefat haberinin ardından yakınları ve sevenleri hastane önünde toplanmaya başladı.

Doğubayazıt Belediye Başkanı Mukkades Kubilay, Doğan'ın ölüm haberi üzerine Van'a gelirken kaza geçirdi. Çaldıran İlçesi yakınlarında keze geçiren Kubilay ve makam şoförü Memduh Çiftçi'nin ağır yaralandığı öğrenildi. Kubilay ve Çiftçi, Doğubayazıt Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

13 YIL YARGILANDI

Tedavi gördüğü Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesinde 52 yaşında hayatını kaybeden kapatılan DEP'in eski milletvekili Orhan Doğan'ın yargılanma süreci 13 yıl sürdü.

Cezası infaz edilen Doğan, 22 Temmuz'da yapılacak milletvekili seçimleri için Şırnak'tan bağımsız milletvekili adaylığı başvurusunda bulunmuştu. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Doğan'ın seçilmeye engel mahkumiyeti bulunduğu için aday olamayacağına karar vermişti.

TBMM Genel Kurulu'nda, kapatılan DEP'li Leyla Zana, Ahmet Türk, Hatip Dicle, Sırrı Sakık ve bağımsız milletvekili Mahmut Alınak ile birlikte dokunulmazlığı kaldırılan Orhan Doğan, 4 Mart 1994 tarihinde gözaltına alınmış, 17 Mart 1994 tarihinde tutuklanarak, Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'ne konulmuştu.

Ankara 1 No'lu DGM'de eski Diyarbakır milletvekilleri Zana, Dicle ve eski Şırnak milletvekili Sadak ile birlikte yargılanan Orhan Doğan, “terör örgütü PKK'nın liderlerinden aldığı emir ve talimatlar doğrultusunda ülke içinde ve dışında yoğun bölücü faaliyetlerde bulundukları” gerekçesiyle Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) “yasadışı örgüt üyeliği” fiilini düzenleyen 168-2 ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun “ceza artırımını” öngören 5. maddesi uyarınca, 15'er yıl ağır hapis cezasına mahkum edilmişti. DEP'lilerin temyiz başvurusunu inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararı onamıştı.

Haberin Devamı

Kamuoyunda “2. Uyum Paketi” olarak bilinen 4793 sayılı Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, Resmi Gazete'de yayımlandığı 4 Şubat 2003 tarihinde, Orhan Doğan ve kapatılan DEP'in eski milletvekilleri, avukatları aracılığıyla yeniden yargılanma isteminde bulunmuş, mahkeme de bu talebi kabul etmişti.

Eski DEP milletvekilleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğüyle ilgili 10., örgütlenme hakkıyla ilgili 11., ayırımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14. ve adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddesinin ihlal edildiği iddiasıyla 1996 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmuştu. AİHM, 2001 yılının Temmuz ayında başvuruyu sonuçlandırarak, DGM'nin tarafsız ve bağımsız olmadığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinin ihlal edildiğini, diğer maddelerden yapılan şikayetleri incelemeye gerek görmediğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

Mahkeme, Türkiye'nin şikayet başvurusu yapanlara kişi başına 25 bin ABD doları ve mahkeme masrafı için ise toplam 10 bin ABD doları ödemesine karar vermişti. 4793 sayılı Kanun ile Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun (CMUK) “muhakemenin iadesi” başlıklı 327. maddesine yeni bir bent eklenmişti. Söz konusu bentte, “ceza hükmünün, İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşme'nin veya eki protokollerin ihlali suretiyle verildiğinin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kesinleşmiş kararıyla tespit edilmiş olması” yeniden yargılanmayı gerektiren durum olarak hükme bağlanmıştı.

YENİDEN YARGILAMA

Ankara 1 NO'lu DGM, yeniden yargılama talebini Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz'in muhalefeti nedeniyle oyçokluğuyla kabul etmiş, ancak tahliye istemlerini reddetmişti.

Haberin Devamı

Orhan Doğan ve diğer DEP'li milletvekillerinin yeniden yargılanmasına 28 Mart 2003 tarihinde başlanmıştı.

Yeniden yargılama 14 duruşma sürdü ve 21 Nisan 2004 tarihinde sona ermişti. Yeniden yargılama sürecinde DEP'liler ve avukatları tahliye talebinde bulundular, ancak tahliye talepleri mahkeme tarafından reddedildi.

Ankara 1 No'lu DGM, 21 Nisan 2004 tarihindeki karar duruşmasında, DEP'lilerin hakkındaki eski hükmün Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun “yeniden yargılamada verilecek hükmü” düzenleyen 341/1. maddesi gereğince oybirliğiyle tasdik edilmesine karar vermişti.

İnfaz süresi 2 Mart 2005 tarihinde biten Doğan, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararı doğrultusunda cezasının infazının bitmesinden önce 2004 yılında tahliye edilmişti.

Haberin Devamı

Yeniden yargılanan kapatılan DEP'in eski milletvekili Orhan Doğan hakkında daha önce verilen 15 yıl ağır hapis cezası, daha lehe hükümler içeren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK) ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası'na uyarlanmıştı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, DEP'in eski milletvekili Doğan hakkında daha önce Ankara 1 No'lu DGM tarafından verilen karar Yargıtay tarafından onanmış ve onanan karar doğrultusunda, Orhan Doğan'ın cezası, daha lehe hükümler içeren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 314/2, 53 ve Terörle Mücadele Yasası'nın 5. maddesine uyarlanmış ve Doğan'ın yeni yasa hükümlerince 7 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına karar verildiği açıklanmıştı.

DOĞAN'IN ÖZGEÇMİŞİ

Orhan Doğan, 25 Temmuz 1955 yılında Mardin'in Dargeçit ilçesinde doğdu.

İlkokula Mardin Kızıltepe'de başlayan Doğan, babasının mesleği nedeniyle eğitimini değişik illerde sürdürdü. 1974 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kayıt yaptıran Doğan, 1975-1981 yılları arasında Ankara Altındağ İlköğretim Müdürlüğü'nde muhasebe memuru olarak çalıştı.

Doğan, 1983 yılında ise Cizre'de avukatlık yapmaya başladı. Evli ve 5 çocuk sahibi Doğan, 1989 yılında İnsan Hakları Derneği (İHD) Cizre Şubesi'ni kurdu.

Halkın Emek Partisi'nin (HEP) kurucu üyeliğini yaptıktan sonra 1991 yılında SHP listelerinden Şırnak milletvekili olarak meclise giren Doğan, DEP'in kuruluşu ile birlikte bu partiye geçti.

Demokratik Toplum Hareketi Kurucu Üyeliği ve Demokratik Toplum Partisi (DTP) Merkez Yürütme Kurulu üyeliği yapan Doğan, 22 Temmuz genel seçimleri için Şırnak'tan bağımsız milletvekili adaylığı başvurusunda bulunmuştu.

Yüksek Seçim Kurulu, Doğan'ın seçilmeye engel mahkumiyeti bulunduğu için aday olamayacağına karar vermişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!