'Organ mafyası kaçırmış olamaz'

Güncelleme Tarihi:

Organ mafyası kaçırmış olamaz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2010 12:06

Şeker toplamak üzere evden çıktıktan sonra kaybolan 2'si kardeş 3 çocuğun organ mafyası tarafından kaçıldığını iddiaları sürüyor.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi öğretim üyesi, eski rektör ve eski dekan, Prof.Dr. Zeki Yılmaz, şeker toplamak üzere evden çıktıktan sonra kaybolan 2'si kardeş 3 çocuğun organ mafyası tarafından kaçıldığını iddialarına ihtimal vermediğini söyledi. 15 yılda 237 böbrek nakli yapan Prof.Dr. Yılmaz, “Böyle bir ihtimal zor. Nakli sadece Sağlık Bakanlığı’nın ruhsat verdiği doktorlar yapabiliyor” dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından verilen 18 Kasım 2002 tarih ve ‘38013-321' nolu organ nakli yapmasına izin veren ruhsatı bulunan Prof.Dr. Zeki Yılmaz, Talas İlçesi'nde Ramazan bayramın 2'nci günü olan 21 Eylül 2009 tarihinde şeker toplamak için çıktıktan sonra kaybolan 7 yaşındaki Dilruba Tekin ile ağabeyi 8 yaşındaki Ahmet Tuna Tekin ve 11 yaşındaki Türkan Ay'ın organ mafyası tarafından kaçıldığı yönündeki ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi. Böyle bir iddia için “Olmaz” diyen Prof. Dr. Zeki Yılmaz, öncelikle kaçıran kişilerin bu çocukların doku yapılarını bilmediğini söyledi.

Kardeşten alınma dokularda bile yüzde 25 tutmama riski bulunduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, şöyle dedi:
“Bu çocukları kaçıranların, dokularını bilme şansı yok. Bilmeden kaçırsa bile organın alınması, korunması, nakledilmesi sırasında uygulama var. Öncelikle Sağlık Bakanlığı, en son 4'üncü dereceden akrabadan organ nakline izin veriyor. Akraba dışından organ nakli yapılması yasaklanmıştır. Bunlar, kaçıranların yakın veya uzak akrabası olduğunu sanmıyorum. İkincisi, nakil olacak organı çıkarmak da uzmanlık gerektirir. Kanserli veya hastalıklı böbreği çıkarmak kolaydır. Nakilde kullanılacak sağlam böbreğin, ameliyathane ortamında sağlıklı olarak çıkarmak güçtür. Başka ortamlarda çıkarılan böbrekler, kullanılmayabilir. Ayrıca, böbrek çıkarıldıktan sonra en geç 20 saatte nakil yapılmalı. Çıkarıldıktan 16 saat sonra böbrekte bozulmalar başlar. Organı ancak Sağlık Bakanlığı'nın ruhsat verdiği doktorlar yapabilir. Örneğin Kayseri’de böbrek naklini sadece ben yapabilirim. Bu ameliyatlar her hastanede yapılamaz. Kayseri’de böbrek nakli, sadece ERÜ Tıp Fakültesi Hastanelerinde yapılabilir. Sağlık Bakanlığı, hangi hastanın kimden böbrek nakli yaptığına ilişkin kayıtları tutmaktadır. Bu sistem 2002'den beri sorunsuz yürümektedir. Bu nedenlerle çocukların organ mafyası tarafından kaçıldığına ihtimal vermiyorum. Yurt dışına kaçırılıp kaçırılmadığını bilmiyorum.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!