Orfi, ayakta kalan tek patrondu

Güncelleme Tarihi:

Orfi, ayakta kalan tek patrondu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

Polis yetkilisi açıkladı

Matador Operasyonu’nun detaylarını Hürriyet'e anlatan yetkili, bugüne kadar 70 uyuşturucu patronuna darbe vurulduğunu, yakalanan Örfi Çetinkaya'nın ayakta kalan tek patron olduğunu vurguladı.

ÜST düzey bir Emniyet yetkilisi, Örfi Çetinkaya'nın, Türkiye bağlantılı uluslararası eroin kaçakçılığında, ayakta kalan tek patron olduğunu söyledi. Yetkili, bugüne kadar yürütülen operasyonlarda, 70 uyuşturucu patronuna darbe vurulduğunu açıkladı.

Türkiye'nin en önemli uyuşturucu kaçakçısı olarak kabul edilen Hüseyin Baybaşin'in İngiltere'de tutuklu olmasının, Örfi Çetinkaya'nın yıldızını parlattığını ifade eden Emniyet yetkilisinin verdiği bilgiye göre, operasyon şöyle gelişti:

Operasyon, Ardahan Valiliği'ne atanan İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir'e suçlamalarda bulunduktan sonra görevden alınan Ferruh Tankuş'tan sonra Narkotik Şube Müdürlüğü'ne getirilen Tayfur Erdal Ceren tarafından başlatıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü üst düzey yetkililerine bilgi veren Ceren, ‘‘Ancak İstanbul Narkotik Şube'deki bazı memurların, bu operasyonun dışında tutulması lazım’’ dedi.

CEREN GÜVENMEYİNCE

Ceren'in, emrindeki bazı memurlara güvenmediği imasında bulunması üzerine operasyonun, narkotik birimlerince değil, merkezi Ankara'da bulunan ve başkanlığını Emin Arslan'ın yaptığı Organize Suçlar ve Silah Kaçakçılık Daire Başkanlığı tarafından yürütüldü.

İspanya, Hollanda, Portekiz, Almanya ve Belçika'ya giden dedektifler uyuşturucu ağını tüm detayıyla ortaya çıkardılar.

Ancak Mersin Narkotik Şube ekipleri, Örfi Çetinkaya'yı, bir esrar operasyonu ile ilgili gözaltına aldı. Beklenleyen bu olay karşısında özel tim tüm delillerle birlikte mahkemeye bir dosya sunmaya hazırlanırken Çetinkaya serbest bırakıldı ve ortadan kayboldu. İzini kaybettiren Çetinkaya, Bahçeşehir'de bir eve yerleşti. Ancak son bilgileri de toplayan özel birim 'Matador Operasyonu'nu çerçevesinde Çetinkaya ve sağ kolu Cemal Nayır'ın da aralarında bulunduğu 15 kişiyi kıskıvrak yakaladı.

Kurye gaspçılarından 2'si polis

ATATÜRK Havalimanı'nda yaklaşık 2 yıl önce, Endüstri Holding'in kuryesini etkisiz hale getirerek, Almanya'dan getirildiği belirlenen 3.5 milyon mark parayı gasp eden 4 kişi yakalandı. Gaspçılardan birinin Tunceli'de polis olduğu, diğerinin de bir yıl önce polis olduğu ve görevden ayrıldığı öğrenildi. Organize Suçlar ve Silah Kaçakçılık Şube Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık 2 yıl önce Atatürk Havalimanı çıkışında Endüstri Holding'in kuryesi Mahmut Koçak'ın gasp edilmesi olayıyla ilgili Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde ve Tunceli'de operasyon düzenlediler. Operasyonda, polislikten ayrılan Mustafa Karakuş ve Necmettin Gezici yakalanarak gözaltına alınırken, bu kişilerin ifadeleri sonucu, aynı olaya karışan Nihat Kütük ile Zeynel Yılmaz'ın bedelli askerlik yaptıkları tespit edildi. Kütük ile Yılmaz, Kütahya'daki birliklerinden terhis oldukları gün alınarak İstanbul'a getirildi. Nihat Kütük'ün, Tunceli'de polis olarak görev yaptığı belirlendi.

Yetkililer, gasp edilen paranın belli bir kısmının, şebeke üyeleri tarafından bedelli askerlik amacıyla kullanıldığının belirlendiğini, 3.5 milyon markın büyük bölümünün ne yapıldığına ilişkin soruşturmanın ise geniş çaplı sürdürüldüğünü kaydettiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!