Ordu korumadı gazeteciler öldü

Güncelleme Tarihi:

Ordu korumadı gazeteciler öldü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2013 01:03

Mali’de iki Fransız gazeteci öldürüldü.

Haberin Devamı

Fransız ordusunun güvenlik riski nedeniyle korumayı reddettiği RFI çalışanı Ghislaine Dupont ve Claude Vernol röportaj sonrası kaçırılıp katledildi. Fransız ordusu geçen yıl Mali’ye girmişti.

FRANSA, El Kaide ve radikal örgütlerle savaşacağını açıklayarak Ocak 2012’de askeri operasyon başlattığı Mali’de öldürülen iki gazetecinin yasını tutuyor. Irak ve Afganistan’da görev almış, Uluslararası Fransa Radyosu’nun (RFI) deneyimli muhabiri Ghislaine Dupont (51) ve yapımcı teknisyen Claude Verlon (58), ayrılıkçı Azawad Ulusal Özgürlük Hareketi (MNLA) temsilcilerinden Ambery Ag Ghisa ile röportaj yapmak için önceki gün Fransız ordusunun “çok tehlikeli” diyerek kendilerini götürmeyi reddettiği Kidal’a gitmişlerdi. Röportaj sonrası araçlarına binen iki gazeteci ve şoförlerini, yüzü maskeli militanlar durdurdu. Şoförü serbest bırakan militanlar, iki gazeteciyi ise başka bir araca bindirip kaçırdı. Fransız ordusu şoförün ihbarıyla hemen iki helikopter ve kara birliği ile militanların peşine düştü ancak tüm girişimler sonuçsuz kaldı. Kidal’den çıkmayı başaran militanlar, iki gazeteciyi öldürdü. Korkunç saldırıyı üstlenen olmadı ancak El Kaide’nin Kuzey Afrika kolunda yer alan İslami Mağrip örgütünden şüpheleniliyor.

Haberin Devamı

Görgü tanığı: Boğazları kesilmiş

FRANSA Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve bakanlarla yaptığı Elysee Sarayı’ndaki kriz toplantısının ardından dün açıklama yapan Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, biri iki kurşunla, diğeri üç kurşunla öldürülen gazetecilerin cesetlerinin Kidal’dan 12 kilometre uzaklıkta bulunduğunu açıkladı. Fabius, saldırıyı lanetlerken “Savaştığımız katiller, terörist gruplar, demokrasiyi ve seçimleri reddediyor.” dedi. Cesetleri gören bir görgü tanığı ve dört Mali yetkilisi ise gazetecilerin boğazlarının kesildiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!