ORDU: Bu sandıktan fındık çıkar

Güncelleme Tarihi:

ORDU: Bu sandıktan fındık çıkar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2002 15:52

Bolaman Beylerinin Konağı, Türkiye'nin turistik değerlerini gösteren afişlerin pek çoğunda yer alır. ‘‘Koruma’’ altına alınan tarihi eserlerden biridir. Ama müteahhit ile Kültür Bakanlığı arasındaki ihtilaf yüzünden restorasyon işi yıllardır bekler durur.

Bolaman, Fatsa'nın ‘‘belde’’lerinden yani belediyesi olan köylerinden biridir.

Fatsa Ticaret Odası Başkanı Fahri Tanrıkulu, tam da söz konusu konağa sapılan yolun başından bizi aldı. Karşıdaki kahveye gittik. Meğer o dakikaya kadar konuşulan da ‘‘seçimde kim kazanacak?’’ sorusuymuş.

En kestirme yanıtı bir genç verdi. ‘‘Biz kararsızız. Ama ben yine de kimin en çok oy alacağını söyleyeyim: Buradan fındık çıkacak’’ dedi.

Ne demek fındık çıkacak?

‘‘Fındığa bu yıl hangi parti değerini verirse biz ona oy atarız. Gerisi bizi ilgilendirmez demek...’’

Ama Ordu'da herkes o kadar ‘‘kararsız’’ veya o genç kadar ‘‘kararlı’’ değil. Genelde en çok oy alacak partiler şu şekilde sıralanıyor:

‘‘Tayyip'in partisi (AKP) birinci gelir. İki sandalye onundur. Onu CHP izler. Bu seçimde Ordu'dan 7 milletvekili çıkacak. DYP onların ardından gelir. ANAP ile MHP ve DSP de birer milletvekili alırlar. Ama hangi parti aday seçiminde daha akıllı davranırsa ona göre ufak tefek farklılık olabilir.’’

NEDEN TAYYİP?

‘‘Aday’’ meselesini bir an için unutup soruyorsunuz:

Peki ama niçin Tayyip'in partisi?

‘‘Bir de onu deneyelim diyoruz.’’

Yani bir ‘‘modaya uyma’’ güdüsüyle bakıyorlar insanlar seçime...

Ama bir noktadan sonra mesele, ‘‘adayın kim olduğunda’’ düğümleniyor. Örneğin 1999'da, DYP'nin yaptığı önseçimde liste başına oturan ama sonra ‘‘O adam Demirel'cidir’’ dedikleri için Tansu Çiller tarafından liste dışında bırakılan Fadıl Ünver, uğradığı haksızlığa rağmen partisinden ayrılmadığı için büyük puan toplamış. O yüzden şimdi ‘‘banko aday’’ diye bakılıyor. Bir de DYP İl Başkanı Burhan Çakmak'tan söz ediliyor.

Ünver kadar olmasa da geçen seçimde DSP'nin liste üçüncülüğüne itilen Prof. Dr. Aziz Ekşi de kırgınlık, küskünlük göstermeden yöreyle ilgilenmeye devam ettiği için genelde ‘‘istenen isim’’ konumuna gelmiş.

ANAP'ın Ordu'dan bir sandalye alacağından kimsenin kuşkusu yok. Ama o bir sandalye son seçimde milletvekili olan ve o günden itibaren Ordu'nun her sorunuyla yakından ilgilenen Sefer Koçak'ın mı olur, yoksa 1983'ten beri Ordu'dan milletvekili seçilen ama ‘‘sadece Ünye'yi temsil ettiği’’ ileri sürülen Şükrü Yürür'ün elinde mi kalır, henüz bilinmiyor.

MHP BELKİ 1

MHP mi dediniz?

Bolaman'daki MHP'li başkan dışında ‘‘MHP burada güçlü’’ diyen kimseye rastlamadık. Onu da hemşerileri, ‘‘Sen parti zoruyla konuşuyorsun’’ diyerek susturdular. Ama MHP bir sandalye alabilir deniyor. O bir adet sandalyeyi MHP'nin ‘‘törelere bağlı’’ milletvekili Cemal Enginyurt mu alır yoksa DYP'den Meclis'e giren ama ‘‘parti içi demokrasi yok’’ diye eleştirince Tansu Çiller tarafından aforoz edilen, bunun üzerine MHP'ye geçen Dr. Yener Yıldırım mı? Bekleyip görmek gerekiyor.

Kampanyaya başladı bile

Ordu'da diğerlerine göre güçlü görünen ikinci parti CHP demiştik. Ordu'nun eski politikacılarından minderde bir tek Ertuğrul Günay kalmış. Ertuğrul Günay meğer ilçeleri dolaşmaya başlamış bile... Nitekim Yeşilce'ye gittiğimizde ‘‘Ertuğrul Günay sizden önce geldi’’ dediler. Yani daha TBMM'de ‘‘seçimlerin yenilenmesi’’ kararı alınmadan millet kampanyayı başlatmış bile. Ertuğrul Günay kuşkusuz politika yaşamında önemli bir isim. En azından ‘‘standart politikacı’’ kategorisinin hayli üstünde... Onun bu şansı var. Ulubeyli Seyit Torun'un da ‘‘genç ve ışıklı bir politikacı’’ olma avantajı bulunuyor. CHP'nin en çok iki sandalye alabileceği söyleniyor. Oysa önde gelen bir başka isim de eski Belediye Başkanı Kazım Türkmen... İki sandalyeyi üç kişiye nasıl dağıtacaklar? İşte soru bu!

Mesudiye o günü bekliyor

Favori görünen AKP'nin akla gelen adayları belli:

Eski Etibank Genel Müdürü Mehmet Hilmi Güler ile eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İdris Naim Şahin, Fazilet Partisi kapanınca AKP'ye geçen Ordu milletvekili Eyüp Fatsa ve bir de AKP'nin Ordu İl Başkanı Enver Yılmaz başa güreşiyor. Ne var ki AKP iki, bilemediniz 3 milletvekili çıkarabilir. Oysa elde 4 başpehlivan var.

Ama mesele değil...

Köy-Kent'in Mesudiye'de uygulanmasına karşı çıkan, ‘‘paralar dağa taşa yatırıldı’’ diye Nazlı Ilıcak'ı dolduruşa getiren, toplam -o tarihte- yaklaşık 7 trilyon 600 milyar lira harcanan projeyi kötülemek için, ‘‘Ordu'ya gönderilen 22 trilyon liranın 16 trilyonunu Mesudiye'nin aldığı’’ iddiasını ortaya atan Enver Yılmaz'ı Mesudiyeli seçmenler dört gözle bekliyorlar... Elbet hesap sormak için.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!