Orbiter kayıp uzay araçlarını arayacak

Güncelleme Tarihi:

Orbiter kayıp uzay araçlarını arayacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2006 10:38

NASA'nın, Mars'ın yörüngesindeki gözlem aracı Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), Kızıl Gezegen'e gittikten sonra bir daha haber alınamayan uzay araçlarını aramakla görevlendirildi.

Haberin Devamı

Mars'ta yaşam olup olmadığı, iklim ve jeolojik yapısı ile gelecekte yapılacak insanlı uçuşlara hazırlık görevlerinin yanı sıra NASA'nın kayıp Mars Polar Lander ve İngiliz yapısı Beagle-2'yi aramakla yükümlü MRO, yeni görevini yerine getirmek için yine süper güçlü kameralarından faydalanacak.

High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE-) adı verilen yüksek çözünürlüklü kamerayla donatılan MRO, Mars yüzeyinin ayrıntılı görüntülerini çekerken, küçük bir masa büyüklüğündeki cisimlere "zoom" yapabiliyor.

MRO'nun aradığı uzay araçlarından Mars Polar Lander, Ocak 1999'da fırlatıldıktan sonra aynı yıl 3 Aralıkta görev yeri olan güney kutbu yakınlarında kaybolmuştu. Kayıp uzay aracının bu bölgede düştüğü sanılıyor.

HiRISE kamerasının baş mucidi Arizona Üniversitesi'nden Alfred McEwen, Mars Polar Lander'i ışık koşulları izin verdiği sürece aramaya devam edeceklerini belirterek, şimdiye dek bölgenin çok karanlık olduğunu kaydetti.

"MARS'A İSMİNİ GÖNDER" PROJESİ

Haberin Devamı

Öte yandan, Arizona Üniversitesi tarafından yürütülen bir projeyle NASA'nın Ağustosta uzaya göndereceği ve Mayıs 2008'de Mars'a inmesi planlanan Phoenix uzay aracıyla, uzay ve bilim meraklılarının kendilerinin, çocuklarının, torunlarının hatta evcil hayvanlarının isimlerini Kızıl Gezegen'e göndermeleri mümkün olacak.

Phoenix Mars Mission projesiyle DVD'de Mars'a ismini göndermek isteyenler, "http://planetary.org/special/fromearth/phoenix" adresinden 1 Şubat 2007'ye kadar başvuru yapabilirler.

Silika-cam alaşımından, özel arşiv kalitesinde ve binlerce yıl bilgileri bozulmadan saklayabilecek DVD, bir gün Mars'a insanlı uçuş yapıldığında, bu astronotları bekleyen bir mesaj olarak gönderilecek.

Phoenix uzay aracına iliştirilecek DVD'de ayrıca 19. ve 20. yüzyıllardaki Mars'la ilgili hikayeler, denemeler ve sanat esinlenmeleri, Orson Wells'in 1938'deki klasikleşmiş "Dünyalar Savaşı" adlı ünlü radyo yayını da yer alacak.

DVD'de projenin sahibi The Planetary Society'nin kurucuları Carl Sagan, Isaac Asimov, Ray Bradbury, Arthur C. Clarke, Percival Lowell'ın çalışmaları da bulunuyor.

Haberin Devamı

Mars'ın arktik bölümünü ilk kez inceleyecek Phoenix uzay aracı ile projeyi hayata geçirecek The Planetary Society, tüm dünyadan milyonlarca ismi Kızıl Gezegen'e göndermeyi planlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!