Opera binasının tadilatına 2010'da başlanacak

Güncelleme Tarihi:

Opera binasının tadilatına 2010da başlanacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2009 18:12

Başkentin sanat sembollerinden olan 61 yıllık tarihi opera binasının tadilatına 2010 yılında başlanacak.

Projenin hazırlanmasının ardından gelecek yıl yaz aylarında tadilata alınacak ve kış aylarında yeniden seyirciyle buluşacak bina, 5-6 yıl sürecek detaylı bir onarımdan geçirilecek.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen makamında, Genel Müdür Yardımcısı Şadi Erdoğan ve Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürü Erdoğan Davran ile tadilata ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tarihi binanın 61 yıldır sanatseverleri ağırladığını aktaran Gökmen, yıllar içinde binanın elektrik, havalandırma ve tesisat yönünden aksaklıklar göstermeye başladığını söyledi. Seyirciden sık sık havalandırma, koltukların rahatsızlığı, zemin ve duvar boyalarının kötü olmasına ilişkin şikayetlerin kendilerine ulaştığını belirten Gökmen, bunun üzerine bir tadilat gerçekleştirilmesini planladıklarını kaydetti.
Tadilata ilişkin uzmanlardan görüş aldıklarını ve uzmanların incelemeleri neticesinde farklı sonuçlara ulaşıldığını anlatan Gökmen, şöyle konuştu:
“Uzmanlarla görüştüğümüz zaman 'bu böyle olmaz, bina elektrik bakımından yarın iflas edebilir' dediler. Daha sonra, 'binanın projesi, rölövesi (yapının bütün boyutlarını ölçüp biçerek o yapının plan,kesit ve görünüşünü yeniden çıkarma) var mı' diye sordular. Ancak, binaya sonradan ne ilave edildiğini dahi kimse bilmiyor. Bizim için çok aciliyeti olan, seyirciyle ilgili salonun rahat ve konser temsil izlenebilir bir ortama bürünmesi. Fakat binada yalnız o yönde iyileştirmeye gidilmesi, başka yönde çıkabilecek aksaklıkların göz ardı edilmesi, tozun halının altına süpürülmesi anlamına gelebiliyor.

Bu bina, Ankara'nın tek opera binası ve Devlet Tiyatroları da kullanıyor. Seyirciyi bu binadan mahrum edip de 1 yıl kapatma lüksüne sahip değiliz. Bu nedenle binayı yaz aylarında yenileyeceğiz. Dolayısıyla binanın yaz aylarındaki programlarını iyi belirlememiz lazım. Kışın bina çalışacak ve bu tadilat belki 5-6 seneye yayılacak, uzun süreçli bir tadilat olacak. Yaz aylarında tadil edilip kış aylarında açılacak. Dönem dönem her kesimini yenileyeceğiz.”

“1 AY İÇİNDE İHALEYE ÇIKILACAK”

Binanın projesinin hazırlanmasının da yüksek bir maliyeti beraberinde getireceğini dile getiren Gökmen, “Bizim hayal ettiğimiz rakamın dörtte biri yalnız projeye gidiyor. Bu yapılmazsa altta ne var ne yok bilemezsiniz. Yakında, 1 ay içinde proje ihalesine çıkacağız” dedi.
Projenin 2009 sonuna kadar hazırlanacağını ancak seyircinin kısa süre içinde binada çok büyük bir değişiklik göremeyebileceğini belirten Rengim Gökmen, “Bazı çok gerekli olan tesisat, elektrik ve havalandırmayla ilgili ufak tefek değişiklikleri yazın yapacağız. Ancak tabii bunlar bizim yapmayı düşündüğümüz 5-6 yıllık tadilat yanında çok küçük kalıyor” diye konuştu.
Gelecek yıl sezonu Eylül ayında açacaklarını, ancak biraz erken bitirerek tadilata başlanabileceğini ifade eden Gökmen, yapılması düşünülenlerle ilgili şu bilgileri verdi:
“Belki sezonu Mayıs ayı gibi erken bitirerek köklü tadilatın 2010 içinde olması, yine 2011 yılında binanın bir bölümünün yazın tadilattan geçirilmesi düşüncemiz var. 2012 yılı içinde de bu proje tamamlanabilir. Her yaz binanın tadil edilmesiyle gelecek nesillere en azından 50, 75 ya da 100 sene sağlıklı biçimde aktarılabilmesi sağlanacaktır.

Yıllardır yapılmayan bu tadilata böylece başlamış oluyoruz. Tadilat deyince izleyicimizin aklına 'duvarlar kırılacak, yıkılacak' gibi şeyler gelmesin. Burada hiçbir şeyi yıkmanız mümkün değil. Bu bina bir tarihi yapı olması bakımından orijinaline sadık kalınarak yenilenecek. Hatta orijinaline dönülecek.”

“YAZ AYLARINDA DA SANAT”

Devlet Opera ve Balesi'nin perdelerinin bundan sonra hiç kapanmayacağını da dile getiren Gökmen, iki büyük turneye hazırlandıklarını kaydetti.

Mersin Devlet Opera ve Balesi'nin “Arşın Mal Alan” adlı eserle Kahramanmaraş, Tunceli, Bingöl, Batman, Siirt ve Bitlis'te izleyici karşısına çıkacağını anlatan Gökmen, Samsun Devlet Opera ve Balesi'nin ise sonbaharda turne gerçekleştireceğini ifade etti.
Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali'nin 10 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında 16. kez sanatseverlerle buluşacağını anlatan Gökmen, festival kapsamında 8 etkinlik gerçekleştirileceğini söyledi.

Bodrum Uluslararası Bale Festivali'nin de iddialı bir programla seyirci karşısına çıkacağını belirten Gökmen, “Yani, buradan da anlaşıldığı gibi, Devlet Opera ve Balesi için yaz tatili yok. Açık hava mekanlarında da gelecek sezon izleyicimizle buluşacağız. Tüm bunlarla birlikte 300 bin olan seyirci sayımızı sezonda 500 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu çok önemli bir rakamdır. Avrupa ülkeleri için dahi böyledir” sözleriyle önlerine koydukları iddialı hedefi aktardı.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne bağlı müdürlükler hakkında da bilgi veren Gökmen, Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü'ne de bale sanatçısı Erdoğan Şanal'ın getirildiğini bildirdi.

Erdoğan Şanal, daha önce de Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü görevinde bulunmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!