Onuralp için Zorlu seçim

Güncelleme Tarihi:

Onuralp için Zorlu seçim
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2012 00:00

Akdeniz anemili küçük Onuralp, çok nadir uygulanan, tüp bebek tedavisiyle elde edilen 15 embriyo arasından ‘en sağlıklı ve doku uyumlu’ olanlar seçilerek doğacak kardeşleri sayesinde kurtulacak. Prof. Murat Sönmezer, ‘sağlıklı embriyo seçme’ yöntemini, ailesinde genetik meme kanseri bulunan ailelere de uygulamayı planlıyor.

Haberin Devamı

SEMRA ve Ömer Kara çifti 7 ve 11 yaşlarında iki erkek çocuk sahibi bir aile. İki yıl önce çocukları Onuralp’e (7) Akdeniz anemisi tanısı kondu. Onuralp için kök hücre nakli önerildi. Ailede kimsenin dokusu Onuralp’e uymayınca, anne, tüp bebek yöntemiyle hamile kaldı. Böylece embriyoların doku uyumlu olması ve hastalık taşımaması sağlandı. Ankara Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Sönmezer, Hürriyet’e süreci şöyle anlattı:

ÇÖZÜM KÖK HÜCRE NAKLİ

“Onuralp’e Akdeniz anemisi teşhisi konduktan sonra, sürekli düşen kan düzeyleri nedeniyle 1.5 ayda bir kan transfüzyonu yapılmaya başlanmış. Bu gereksinim bir süre sonra artıyor ve kan transfüzyonu ayda bir yapılmak zorunda kalınıyor. Bu şekilde tedavi olan hastalarda kanla bulaşan hastalık kapma riski, aşırı demir depolanması ve buna bağlı doku hasarı gibi riskler bulunuyor. Bu nedenle aileye çözüm olarak kök hücre nakli sunulmuş. Kök hücre nakli, tamamen risksiz bir yöntem olmasa da, temel olarak hastalığın tek etkin tedavi yöntemini oluşturuyor ve doku uyumlu kardeşten yapılan kök hücre naklini takiben hastaların yüzde 90’ından fazlası transfüzyona gerek duymadan yaşayabiliyor.”

Haberin Devamı

BEBEK SAĞLIKLI DOĞACAK

“Onuralp için planlanan kök hücre nakli öncesinde hiçbir aile bireyinde doku uyumu bulunamamış. Aile geldiğinde, Onuralp’in tedavisi amacıyla tüp bebek yapılabileceğini, doku uyumlu embriyolar oluşturulabileceğini anlattım. Bu nadir uygulanan bir yöntem. Tüp bebek tedavisi uyguladık ve 15 embriyo elde ettik. Bu embriyoları Prof. Dr. Volkan Baltacı ile inceledik. Onuralp ile doku uyumlu embriyoyu tespit ettik, Akdeniz anemisi riski olmaması için sağlıklı iki embriyoyu seçtik. Böylece hem Onuralp kardeşlerinin göbek bağından yapılacak kök hücre nakli ile kurtulacak, hem de doğacak bebekler sağlıklı olacak. Meme kanseri geni olan ailelere tüp bebek yöntemini önereceğim. Böylece embriyoları inceleyerek meme kanseri geni taşıyanları ayıklayabileceğim. Bu yöntemle doğacak çocuğun meme kanseri olma riski çok azalacak.”

Haberin Devamı

‘Meğer taşıyıcıymışız’

BABA Ömer Kara, şunları söyledi: “Ben ve eşim Akdeniz anemisi taşıyıcısıymışız. Bilmiyorduk. Onuralp, 7 yaşında ve biz hastalığı oğlumuz 5 yaşına geldiğinde öğrendik. Tedavi yöntemi anlatılınca daha fazla geç kalmadan tüp bebek yapmaya karar verdik. Şimdi eşim 22 haftalık hamile. Çok mutluyuz. Bu hamilelik ile hem Onuralp iyileşecek hem de ikiz bebeğimiz olacak. Bebeklerimin ikisi de kız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!