Önlerinde eğiliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Önlerinde eğiliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2004 01:27

Harekatın 90. yılında Sarıkamış Şehitleri için bir anma mesajı yayınlayan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, ‘Sarıkamış, yönetim biliminde hayal ile gerçek ve yönetilemeyen risk ile yönetilebilir riskin ne anlama geldiğini gösteren en çarpıcı örnektir’ dedi.

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Sarıkamış Harekatı’nın 90. yılında Sarıkamış Şehitleri için bir anma mesajı yayınlarak, ‘Türkiye Cumhuriyeti devletinin harcı, Anadolu’nun her köşesinden gelen kahramanların akıttıkları kanlarla yoğrulmuştur’ dedi. Bu harç sayesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin gönenç içerisinde bugünlere geldiğinin ve bölgesinin lider ülkesi olduğunun altını çizen Özkök, şu açıklamada bulundu:

İBRET BELGESİ

‘Sarıkamış, yönetim biliminde, hayal ile gerçek ve yönetilemeyen risk ile yönetilebilir riskin ne anlama geldiğini gösteren en çarpıcı örnektir. Diğer taraftan Sarıkamış, yüzlerce yıl toplumun diğer kesimleriyle etle tırnak haline gelmiş bir kısım unsurların tahriklerle hangi değerleri göz ardı edebileceğinin ve sadakatini kaydederek neler yapabileceğinin belgesidir. Bu vatan, Anadolu’nun muhteşem güzellikteki doğasının acımasızlığına kurban giden bu binlerce şehidin sayesinde vatan olmuştur. Hepsine Tanrı’dan rahmet diliyor, önlerinde tazimle eğiliyorum.’

Sarıkamış Harekatı’nın askeri açıdan Türk halkı ve askerinin en zor şartlarda vatanı için neleri göze alabileceğinin abideleşmiş bir misali olduğunu kaydeden Özkök, belleklerde ‘Sarıkamış Dramı’ olarak yer alan bu tarihi olayın aslında günümüzde unutulmaya yüz tutmuş ‘bir neslin dramı’ olduğunu vurguladı. Orgeneral Özkök, ‘O nesil ki, bizlere bugün üzerinde huzur, güven ve esenlikle yaşadığımız bu toprakları kanları pahasına armağan eden nesildir’ dedi.

‘Üzerinde yaşanılan vatan toprağının kolay elde edilmediğini’ belirten Özkök, mesajında şu açıklamaya yer verdi:

DERS ÇIKARALIM

‘Bu vatanın inşa süreci kanlı ve neredeyse bir neslin tamamının canına malolmuş bir süreci ifade etmektedir. Bu süreç, Balkan Savaşları, Sarıkamış Harekatı, Çanakkale Muharebeleri ve Kurtuluş Savaşı gibi her biri etüt edilerek geleceğe yönelik ders çıkarılabilecek olaylarla doludur.’


Kuşaklar boyu anma

İKİNCİ
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, ölümünün 31. yılında Anıtkabir’deki mezarı başında düzenlenen resmi törenle anıldı. Törene devlet erkanının yanısıra, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, oğlu Prof. Dr. Erdal İnönü, kızı Özden Toker de katıldı. İsmet İnönü’nün torunları ve onların çocukları, dün topluca Meclis’teydi. 3 ve 4. kuşak İnönü’ler, önce Meclis’i gezdiler, sonra da gazetecilere poz verdiler. CHP Ankara Milletvekili Gülsüm Bilgehan, dedesi İsmet İnönü’nün ölüm yıldönümü nedeniyle aile bireylerinin Ankara’ya geldiğini söyledi.

Şehit dedenin anısına

Türk savaş tarihinde bir dramı simgeleyen, 1914’te 90 bin askerimizin donarak öldüğü Sarıkamış Faciası’nın 90. yılı dolayısıyla, ünlü kalp cerrahı Prof. Bingür Sönmez başkanlığındaki 150 kişilik heyet, üzerlerinde şehit adlarının yazılı olduğu tişörtlerle, dün uçakla İstanbul’dan Erzurum’a gitti. Dedesi Sarıkamış’ta şehit olan Prof. Dr. Sönmez, kardan heykelleri ziyaret edip, karanfil bıraktı.

Selam getirdik

Sarıkamış şehitlerini anma törenlerine trenle giden kafile, yol boyunca ve Erzurum’da coşkuyla ve çiçeklerle karşılandı. Kafilede bulunan Turizmci Seha Aksü, ‘Her vatandaşımız şehitlerimize selam götürmemizi istedi. 25 kişiyiz, ama milyonları da yüreğimizle buraya getirdik’ dedi.

AĞIT

İbrişimin kozaları

Battın Avşar kazaları

Sarıkamış’ta kırıldı

Gonca gülün tazeleri


Yüzbaşılar binbaşılar

Tabur taburu karşılar

Yağmur yağıp gün değince

Yatan şehitler ışıldar


Ünlü müzisyen Ruhi Su’nun ölümüne dek ağzından düşürmediği, plaklara okuduğu ağıt.

Kar, gül, karanfil

ALLAHÜEKBER Dağları’nda Enver Paşa Komutası’ndaki Türk askerlerin ağır kış koşullarına yenik düşerek şehit olmalarının 90’ıncı yıldönümü etkinlikleri dün Atatürk Üniversitesi Rektörlük binası önünde Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğrencilerinin yaptığı şehitlerin temsili kardan heykellerinin açılışı ile başladı. Erzurum ve Kars valilikleri ile 9. Kolordu Komutanlığı, Atatürk ve Kafkas üniversiteleri ile sivil toplum örgütlerinin desteklediği ‘90’ıncı Yılda 90 Bin Şehit ve Gaziyi Anma’ etkinlikleri kapsamında yapılan kardan heykeller büyük boy bayrağın kaldırılmasıyla ortaya çıktı. Birbirlerine yaslanmış olarak, ‘General Kış’a yenik düşen askerlerin dramını yansıtan heykellere kırmızı gül ve karanfiller bırakıldı. Daha sonra Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde askeri bando eşliğinde şehitler için saygı duruşu yapıldı, hep bir ağızdan İstiklal Marşı söylendi. Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, ‘Bu büyük savaşta şehit olan askerlerimizi bugüne kadar layık oldukları şekilde anamadık. Ancak, bundan sonra layık olduğu şekilde anılacaktır’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!