Onları nem yok ediyor

Güncelleme Tarihi:

Onları nem yok ediyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2011 13:31

2400 yıllık Uzunyuva Anıt Mezarı’nın duvarlarındaki altın bezemeli resimlerin nemden ötürü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

YOK OLMA TEHLİKESİNDEKİ RESİMLERDEN FOTOĞRAFLAR

Muğla’nın Milas İlçesi’ndeki Hisarbaşı Mahallesi Uzunyuva Mevkii’ndeki 1’inci Derece Arkeolojik SİT alanında, geçen temmuz ayında hazine avcılarının yağmalamasından sonra bulunarak gün ışığına çıkarılan 2400 yıllık Uzunyuva Anıt Mezarı’nın duvarlarındaki altın bezemeli resimlerin nemden ötürü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu ortaya çıktı. Almanya’dan gelen 3 kişilik arkeolog ekibin nemlenmenin önlenmesi için çalışmalara başladığı, mezarın etrafında yapılan kazı çalışmalarında da Bizans ve Helenistik döneme ait onlarca eserin gün ışığına çıkarıldığı belirtildi.

Bodrum’daki dünyanın 7 harikasından birisi sayılan Halikarnassos Mausoleumu’nu yaptıran Karia Kralı Mausolos’un babası kral Hekatomnos için yapıldığı saptanan, mezarın duvarındaki altın işlemeli resimlerin kurtarılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın daveti üzerine Almanya’dan üç kişilik arkeolog ekibi geldi. Alman arkeologların yerin 14 metre altında yer alan mezardaki nemlenmeyi önleyerek, dönemin saray ve kent yaşantısını simgeleyen, ayrıca komutanlarının bulunduğu resimleri kurtarabilmek için çalışmalara başladığı belirtildi.

Haberin Devamı

Milas Müze Müdür Vekili Mehmet Çakıcı, Alman arkeologların mezardaki nemlenmeyi önledikten sonra, altın bezemeli resimlerin, yine Almanya’da getirilecek özel aletlerle korumaya alınacağıznı belirterek şunları söyledi:

"Nemlenmeyi ortadan kaldıracak izolasyon çalışmalarını yapmak amacıyla kazılara başladık. Bu kez lahit etrafından Helenistik, Roma ve mezarın bulunduğu döneme ait onlarca eserle karşılaştık. Topraktan tarih fışkırıyor. 2 metre 75 santimetre uzunluğunda, 2 metre 15 santimetre genişliğinde 1 metre 85 santimetre yüksekliğinde, 1’inci sınıf mermerlerle dört yüzü birden kabartmalarla işlenmiş olan oda mezar günümüzden 2 bin 400 yıl önceye ait. Oda mezarın üzerinde bir tapınağa ait kalıntılar var."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!