Öngörü diye buna denir

Güncelleme Tarihi:

Öngörü diye buna denir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2011 00:00

Kim demiş yeni nesil bencil ve dünyadan bihaber, diye? Genç Öngörü Derneği’ni kuran, henüz lise çağındaki gençleri tanıyınca, “İşte Türkiye’nin gelecekteki liderleri” diyorsunuz. Ne istediğini bilen, sadece kendileri için değil, imkânı kısıtlı başka öğrencilere de geleceğin liderleri olabileceklerini anlatan ve sosyal hayatın içine dahil etmeye çalışan gençler onlar

Haberin Devamı

Genç Öngörü Derneği, lise çağındaki yedi öğrenci tarafından İstanbul’da kurulmuş bir çocuk derneği. Yapmak istedikleri şey, kendileri gibi lise çağında olup da, potansiyellerini dışarı çıkaramayan öğrencilere fırsat vermek, kendilerini ifade etmelerine yardımcı olmak, fikirlerini özgürce savunabilecekleri, özgüvenlerini arttıracakları etkinlikler yapmak. Peki kendileri de henüz lisede olan öğrenciler, bir başka liseliye bu imkânı nasıl sağlayacak? Cevap, derneğin 17 yaşındaki başkanı Barış Akış’ta: “Hisar Lisesi son sınıftayım. Okulum, dünyadaki pek çok iyi okulda gerçekleştirilen Model Birleşmiş Milletler (MDM), adlı ders dışı bir aktivite düzenliyor. Gençlerin her biri bir BM delegesi rolüne soyunuyor ve bir komite oluşturarak; çevre ve barış gibi dünyayı ilgilendiren konularda tartışmalar yapılıyor. Yani gerçek bir BM toplantısının simülasyonu gibi bir şey. Bu etkinlik, dünyadaki bütün ortaokul, lise ve üniversitelerde, İngilizce ve Fransızca yapılıyor. Aslında bu toplantılarda asıl amaç, özgüveni yüksek, açık fikirli, tartışma kültürüne sahip, iletişim becerileri gelişmiş ve potansiyelleri doğrultusunda ilerleyen, girişimci gençlerden önder bir toplum oluşturmak. Bu konferans okulumda İngilizce ve Fransızca yapıldı. Ancak bu dillerde yapıldığı için asıl amacına ulaşmıyordu. Çünkü Türkiye’de bizim imkânlarımıza sahip olmayan, yabancı dil bilmeyen ama kimbilir ne potansiyeller taşıyan öğrenciler vardı. Ben Türkçe yapılması için uğraştım.”

Haberin Devamı

Öngörü diye buna denir

PES ETMEDİ DERNEK KURDU

Bu konferansların Türkçe yapılması, hiç de kolay olmadı. Barış Akış, bu istediğini önce, Ankara Model Birleşmiş Milletler Derneği’ne bildirdi. Ama bu dillerde konferans yapılmasının uluslararası bir kural olduğunu ve Türkçe yapılamayacağı cevabını aldı. Akış, amacın İngilizce öğrenmek olmadığını, MBM’nin asıl amaçladığı kültürel, sosyo-ekonomik ve fikirsel farklılıklarının oluşmasını kısıtladığını düşünüyordu. Kendi okulu da bunu Türkçe yapamayacaklarını söylemişti. Bunun üzerine, bir dernek kurarak, bu konferansı Türkçe yapabileceğini düşündü.
Peki bir dernek nasıl kurulur? 17 yaşındaki biri dernek kurabilir mi? Bu ve benzeri soruların cevaplarını internetten araştırdı. En sonunda 18 yaş altı gençler için bir çocuk derneği kurulabileceğini öğrendi. Okuldan yedi arkadaşıyla, adının Genç Öngörü Derneği olmasını kararlaştırdıkları bir dernek kurdular. Niye bu kadar ısrar ettikleri sorusunun cevabını şöyle veriyor: “Eğitim sistemimizden kaynaklanan, soru soramamakla ilgili bir korku var. Ama ileride başarılı olabilmemiz için soru sormayı öğrenmemiz, tartışma kültürümüzün oturmuş olması gerekiyor. Bizim lider olacağımız bir dünyada, dünyayı bizim kurtarmamız gerekecek.”

Haberin Devamı

YEDİ ŞEHİRDEN 300 ÖĞRENCİ

Derneği kurduktan sonra iş, konferansın yapılabilmesi için aşmaları gereken bürokrasi duvarına gelmişti. Milli Eğitim Bakanlığı’na yazdılar. Türkiye’nin çeşitli illerindeki Anadolu liselerinin konferansa davet edilmesi ve katılımları için
izin verilmesini istediler. Ancak bürokraside işlerin hiç istedikleri hızda gitmediğini anlayınca, kolları sıvayıp derneği kuran arkadaşlarıyla tek tek okulları arayarak, konferansa katılımcı listesini belirlemeye çalıştılar. 35 okuldan 300 kişilik bir katılım sağladılar. Sıra, o kadar öğrenciyi sığdıracakları bir konferans salonu bulmaya gelmişti. Kadir Has Üniversitesi’nin kapısını çaldılar. Salon ayarlanmıştı ama şimdi de İzmir, Yozgat, Diyarbakır, Siirt, Bursa, Adıyaman ve Bursa’dan konferansa katılan öğrencilerin kalacakları yerler sorundu. Yine Milli Eğitim’in kapısını çaldılar ve uygulama otellerinde öğrencilere yer ayarlanabileceğini öğrendiler. Ve nihayet tüm zorluklara rağmen 7-9 Ekim’de, MBM konferansını Türkçe yapmayı başardılar.

Haberin Devamı

BM TOPLANTILARINDAKİ GİBİ ÜÇ KONSEY OLUŞTURDULAR

Öğrenciler Kültürel, Ekonomik ve Sosyal ve Temasal adlı üç konsey oluşturdu. Kültürel Konsey’de ‘Kültürel Mirasın Korunması, Geliştirilmesi ve Gelecek Nesillere Aktarılmasında Gençlerin Rolü’, Ekonomik ve Sosyal Konsey’de, ‘Gençlerin Ekonomik Kalkınmadaki Rolü’, Temasal Konsey’deyse, ‘Gençlerin Yasadışı Ürünlere Erişmesi ve Kullanmasının Engellenmesi’ konuları tartışıldı. 

NEW YORK’TA TEMSİL ETTİLER

Genç Öngörü Derneği, 25-26 Temmuz’da New York’ta BM’nin 2011 Gençlik Yılı çerçevesinde düzenlediği Gençlik Üzerine Üst Düzey Toplantı’ya katılarak Türk gençliğini uluslararası platformda temsil etti. 170 ülkeden devlet yetkililerinin ve 89 ülkeden gençlik örgütlerinin katıldığı toplantıda, ilk kez temsil edildik.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!