Öncelik Pasifik ve Ortadoğu

Güncelleme Tarihi:

Öncelik Pasifik ve Ortadoğu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2012 00:00

ABD Başkanı Barack Obama, dün Pentagon’da düzenlediği basın toplantısıyla ABD’nin ekonomik kriz ve Usame Bin Laden sonrası değişen savunma stratejisini ilk kez açıkladı. Obama, artık Irak ve Afganistan türü istikrar sağlamaya dönük uzun ve kapsamlı operasyonların sona erdiğini belirtirken, önceliğin de Pasifik ve Ortadoğu olduğunu söyledi.

Basın toplantısında Obama’ya Savunma Bakanı Leon Panetta ve Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey ile kuvvet komutanları da eşlik etti. Toplantıda önümüzdeki 10 yıllık dönem içinde ordudaki asker mevcudunun 490 bin azaltılıp bütçesinden 450 milyar dolar kesinti yapılacak Pentagon’un yeni stratejisi duyuruldu.

Çin ve İran tehdidi

Birinci önceliğin terörle mücadele ve gayrinizami savaşa ayrıldığı stratejide, iki numaralı madde caydırıcılık oldu. Üçüncü sırada ise direkt İran ve Çin’in adından bahsedilerek ABD Ordusu’nun erişimine izin verilmeyen bölgelerdeki tehditler sıralandı. Dördüncü sırada kitle imha silahları, beşinci sırada ise siber savaş yer aldı.
Obama, toplantıda yaptığı konuşmada, “Şimdi 10 yıllık bir savaşın ardından sayfayı çeviriyoruz. 2. Dünya Savaşı ve Vietnam’ın ardından yaptığımız gibi ordumuzu hazırlıksız bırakma hatasına düşmeye tahammülümüz yok. O yüzden evet, askeriyemiz daha ince görünümlü olacak. Ama dünya ABD’nin askeri üstünlüğünü devam ettireceğini bilmeli” dedi.

Erdoğan Biden’la görüştü

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştiği bildirildi. Görüşmede ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesinin ardından bu ülkede yaşanan son gelişmeler ele alındı. Erdoğan ile Biden, Irak’taki mevcut kaos ortamının kaygı verici olduğunda, otoriter ve mezhepçi politikaların asla yarar sağlamayacağında mutabık kaldılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!