Önceden İsrail ve ABD’ye bilgi verdik

Güncelleme Tarihi:

Önceden İsrail ve ABD’ye bilgi verdik
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2006 00:00

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, HAMAS’a yapılan davet öncesine ABD ve İsrail’e bilgi verildiğini açıkladı. Gül, her iki ülkeden de olumlu izlenim aldıklarını savundu. Gül, HAMAS’ı kimin davet ettiği sorusunu yanıtsız bıraktı.

Haberin Devamı

Gül, dün TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nda bilgi verirken CHP Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu’nun, HAMAS’ın ziyaretine ilişkin sorusu gündemi değiştirdi. Gül, Çerçioğlu’nun, "HAMASı kim davet etti, AKP mi, Dışişleri Bakanlığı mı?" sorusunu yanıtsız bıraktı. Gül, "Bu ya da bu davet etti gibi birşey diyemem" demekle yetindi. Gül, HAMAS konusunda şunları söyledi:

BİLGİLENDİRDİK

HAMAS ziyareti öncesinde hem ABD hem de İsrail’e bilgi verdik. Ziyaret, bu bilgi doğrultusunda yapıldı. Bu ziyaretle ilgili olarak iki ülkeyle yaptığımız temaslarda olumlu izlenimler aldık. İsrail ve ABD basınında eleştirel değil, olumlu yazılar çıktı. Ancak bizim basınımızda ağır eleştiriler oldu.

ANLAŞMAK ZORUNDALAR

HAMAS seçimle işbaşına geldi. İsrai’le anlaşmak zorundalar. İsrail de bunu biliyor. Eğer istese İsrail, HAMAS’ın kendi topraklarında seçime girmesini engellerdi. Ancak bunu yapmadı. Biz iki ülke arasındaki sorunun barışçı çözümü için katkı yapmak istiyoruz. Bu nedenle HAMAS’a, "Silahları bırakmaları, demokrasiyi tercih etmeleri ve İsrail’i tanımaları" tavsiyesinde bulunduk. Bu tavsiyemize uyup uymayacakları kendi bilecekleri iş.

Kriz yok

İSRAİL’in Ankara Büyükelçisi Pinhas Avivi, Rus Büyülelçiliği resepsiyonunda, HAMAS ziyareti nedeniyle Türkiye-İsrail ilişkilerinde siyasi düzeyde bir krizin söz konusu olmadığını, bundan sonra da olmayacağını söyledi. Avivi, "AKP’den davet aldım ve parti genel merkezine gittim" dedi.

3. gelişiymiş

HAMAS Lideri Halid Meşal’in, olay yaratan son Ankara ziyaretinden önce Türkiye’ye gizlice 2 kez daha geldiği ortaya çıktı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de katıldığı görüşmede yer alan bir AKP yöneticisi, Meşal’e, "Türkiye’ye daha önce geldiniz mi?" diye sordu. Meşal de, "2 kez gelmiştim" dedi. Meşal, bu ziyaretleri ne zaman ve ne amaçla yaptığını söylemedi. Meşal’in farklı adla yaptığı bu iki ziyaretinden birinin 1999’da gerçekleştiği ve birini tedavi amaçlı yaptığı da öne sürüldü. Meşal, geçen hafta Ankara’ya gelirken de, "Khalid Arı Abdulgader" adını kullanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!