Önce tehdit geldi

Güncelleme Tarihi:

Önce tehdit geldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

Fransa'dan Türkiye'ye iade edilen Alaattin Çakıcı'dan önce, avukatı Muhittin Yüzüak aracılığıyla duyurduğu tehdit ulaştı. Çakıcı, dönüşünün kendisi için bayram sevinci olduğunu vurguladı. Çakıcı, açıklamasında ‘‘Benimle işleri olanlar, cezaevi maltalarında veya adliye koridorlarında hesaplaşabilirler. Buna hazırım’’ dedi.

Malta nedir?

Cezaevlerinde mahkûmların kaldığı koğuşların açıldığı uzun ve geniş koridora ‘‘malta’’ adı verilir. Bu isim cezaevi literatürüne de yerleşmiştir. Maltanın sadece koğuşlara giriş çıkışlarda kullanıldığı biliniyor. Oysa Bayrampaşa Cezaevi'nde bu biraz farklı. Mahkûmlar yıllardır burada ellerini kollarını sallayarak çıkıp, volta atıyorlar.

ALAATTİN Çakıcı, dün Türkiye'ye gelmesinden birkaç saat önce, La Sante Cezaevi'nde 3 saat görüştüğü avukatı Muhittin Yüzüak aracılığıyla gönderdiği yazılı açıklamada, ‘‘Geliyorum. Hesaplaşmaya hazırım’’ diye tehdit savurdu. El yazısıyla yaptığı açıklamada Çakıcı, kendisinin zayıf gösterilmeye çalışıldığına dikkat çekerek, ‘‘Bilsinler ki insan kardeşini de kaybedebilir evladını da. Benimle işleri olanlar, cezaevi maltalarında veya adliye koridorlarında hesaplaşabilirler. Buna hazırım’’ dedi.

BENİM İÇİN BAYRAM SEVİNCİ

İşte Alaattin Çakıcı'nın tehdit dolu açıklaması:

‘‘Demokrasinin beşiği sayılan bu ülkede 16 aydır dünyaya kapalı bir hücrede insanlık dışı maddi ve manevi işkencelere maruz bırakıldım. İntihar etmem, kendimi öldürmem ve delirmem istendi.

Şimdi ise kendi isteğimle ülkeme dönüyorum.

Bu dönüş benim için bir bayram sevincidir.

Benimle problemleri olanlar ve basınla özel ilişkilerinden dolayı kamuoyunu yanlış programlayanlar bilsinler ki insan kardeşini de kaybedebilir, evladını da.

Ben yıllardır buz parkurunda ritmik müzik eşliğinde buz balesi yapmıyorum. Seçtiğim hayat tarzının bir konumudur bu.

Nihat Akgün'le 8 yıldır görüşmedim. Onun kan kardeşi de değilim. Onun öldürülmesini bir yakınımmış gibi gösteriyorlar.

Bayrampaşa Cezaevi'ndeki olayda kahpece öldürülen yeğenin Ali Gürsel'in olayında karşı taraftan da 4 ölü 3 ağır yaralı olduğu halde ölüleri hep bizim taraftanmış gibi göstermeye çalışıyorlar. Onlara sesleniyorum.

Benimle işleri olanlar, cezaevi maltalarında veya adliye koridorlarında hesaplaşabilirler. Buna hazırım.

Kamuoyuna saygılarımı sunarım.’’

Fransa serüveni bitti

Çakıcı, olağanüstü güvenlik önlemleriyle Air France uçağının kapısında Türk ekibine teslim edildi. Kapsamlı planlarla gerçekleştirilen Çakıcı operasyonunun her aşaması gizli tutuldu.

FRANSA'nın Nice Kenti'nde tutuklanan ve bir yıl 4 aydır hapiste bulunan yeraltı dünyasının ünlü ismi Alaattin Çakıcı, İnterpol Daire Başkanı Yalçın Çakıcı'nın başkanlık yaptığı 5 kişilik özel ekibe teslim edildi.

Teslim işlemleri son derece gizli tutuldu. Çakıcı ekibi, güvenlik nedeniyle hem Türk Hava Yolları hem de Air France'ta üçer ayrı gidiş dönüş rezervasyonu yaptırdı. Ekip ayrıca, THY'nin normal seferinde 5 kişilik yer de ayırttı.

ÖZEL EKİPGİTTİ

İade kararnamesi, önce Alaattin Çakıcı'ya imzalatıldı, sonra da Türk güvenlik birimlerine Çakıcı'yı teslim alabilecekleri kesin tarih bildirildi.

Çakıcı'nın, güvenlik içinde Türkiye'ye getirilmesi için çok kapsamlı bir plan yapıldı. Türk yetkililer, Türk Hava Yolları ve Air France'tan değişik tarihlerde farklı rezervasyonlar yaptırdı. Ancak bu rezervasyonlar hedef saptırma olarak kullanıldı. Çakıcı, dün cezaevinden gizlice alınarak, kurşun geçirmez ve her tarafı kapalı bir cezaevi aracıyla havalimanına götürüldü. Burada Air France’ın tarifeli uçağının kapısına kadar zırhlı araçla getirilen Çakıcı, Türk ekibine teslim edildi.

Çakıcı, akşam Türkiye’ye yollandı.

GİZLİ OPERASYON

Fransız yetkililer, suçluyu hangi uçakla nasıl götüreceğine teslim alan ülkenin karar verdiğini belirtti.

Çakıcı'nın Fransız avukatı ise ‘Çakıcı gibi devamlı tehdit alan, daha geçenlerde yakını hapishanede öldürülen, kardeşi de silahlı saldırıda yaralanan bir kişinin, herkesin bindiği bir uçakla götürülmesi kadar sakıncalı bir şey düşünemeyiz’ dedi.

BİR YIL DÖRT AY

Alaattin Çakıcı bugüne kadar Fransız güvenlik kuvvetleri tarafından çok sıkı korundu. 17 Ağustos 1998 günü tutuklanan Çakıcı önce Marsilya'nın Les Baumettes Cezaevi'ne hapsedildi. Daha sonra 22 Ekim günü Paris'teki La Sante Cezaevi'ne nakledilen Alaattin Çakıcı, bugüne kadar toplam 1 yıl 4 ay hapiste yattı.

ÇOK SIKI KORUNDU

Çakıcı cezasının büyük bölümünü özel hücrede geçirdi. Alaattin Çakıcı Paris'e nakledildikten sonra hücreden çıkarılarak normal bir koğuşa kondu. Çakıcı cezaevinden mahkemeye gitmek için her çıkışında boğazına kadar sarılı bir çelik yelek giydi. Çakıcı havadan helikopterler eşliğinde, yerden de maskeli otomatik tüfekli acil müdahele komandolarınca, elleri ayakları kelepçeli olarak mahkemeye getirildi.

SINIRLI YARGILAMA

Çakıcı Fransa Başbakanı Leonel Jospin tarafından imzalanan özel bir kararname sonucu iade ediliyor. Bu özel kararname, Çakıcı'nın idamı cezası istenebilen, eski eşi Nuriye Uğur Çakıcı ile eski arkadaşı Tevfik Nurullah Ağansoy cinayetlerini azmettirmek ve Engin Civan'ı öldürmeye azmettirmek suçlarından yargılanmasını engelleliyor.

Türkiye Çakıcı'yı sadece Aix-En-Provence mahkemesinin 3 Aralık 1998 de verdiği ‘Şartlı iade’ kararında idam talebi olmayan gazeteci Hıncal Uluç'u yaralamak ve cinayet işlemek üzere çete oluşturarak yönetmek suçlarını kapsayan iki dosyadan yargılayabilecek.

Mafya avukatı: Çok kan dökülür

YERALTI dünyasına yakınlığıyla tanınan ve pek çok babanın zaman zaman avukatlığını yapan Ekrem Marakoğlu çok kan döküleceğini öne sürdü.

Gazeteci Nuriye Akman'ın sorularını yanıtlarken, Çakıcı'nın yeğeninin öldürülmesi ve kardeşinin vurulmasını öncü deprem olarak niteleyip şöyle dedi:

‘‘Yaşanan olaylar, birer öncü deprem... Ana deprem gelecek. Herkes kendine yapılanın cevabını verecek. Yakında, çok tatsız olaylar gelişebilir. Çok kan dökülebilir.’’

Yakın zamanda çok tatsız olaylar gelişebilir diyen Marakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Maalesef çok kan dökülebilir. Aralık ayında yaşanan olaylar birer öncü deprem olarak kabul edilebilir. Bunların ardından ana depremin geleceğini, büyük olaylar yaşanacağını düşünüyorum. Elbette ki herkes kendisine yapılanın bir cevabını verecek. Bu alemde yaşayan insanlar bunu yiyip yutmazlar. Gönül ister ki, böyle bir büyük depremin olmasına fırsat verilmeden taraflar arasında dengeler kurulsun.’’

Çakıcı, villa cezaevinde kalabilir

ALAADDİN Çakıcı'nın hangi cezaevine konulacağı merak konusu... Eskişehir Özel Tip Cezaevi'ne getirileceği tahmin edilen Çakıcı, ‘villa tipi’ 2 kişilik dubleks odada tek başına kalacak. Haluk Kırcı, Yaşar Öz, Kürşat Yılmaz, Kasım Gençyılmaz ve Hakan Çillioğlu Eskişehir'de tutuklu bulanan ünlülerden.

Eskişehir Cumhuriyet Savcılığı yetkilileri, Çakıcı'nın Eskişehir Özel Tip Cezaevi'ne getirilmesi konusunda Adalet Bakanlığı'ndan kendilerine herhangi bir talimatın gelmediğini söylediler.

Geçmiş yıllarda ‘tabutluk’ olarak adlandırılan Eskişehir Özel Tip Cezaevi'nde son yapılan düzenlemelerle koğuş sistemi kaldırılarak yerine oda sistemi getirildi.

2 bölümden oluşan cezaevinin birinci bölümünde 50 tek kişilik, 46 iki kişilik ve 30 da üçer kişilik odalar bulunuyor. İkinci bölümde ise 70 adet ikişer ve üçer kişilik ‘villa’ tipi dubleks odalar yer alıyor. Dubleks odaların alt katında banyo, tuvalet, oturma odası ve havalandırma bahçesi, merdivenle çıkılan üst katında ise yatak odaları bulunuyor.

Eskişehir Özel Tip Cezaevi'ndeki idare binasından odaların bulunduğu koridorlar, giriş-çıkışlar, yerleştirilen kameralarla TV monitöründen sürekli izleniyor.

Cezaevi girişine uluslararası havalimanlarındaki gibi kurulan x-ray sistemi sayesinde, ziyaretçilerin getirdikleri poşet, giyecek ve yiyeceklerin içerisindeki silah ve bıçak gibi maddeler de bilgisayar ekranında anında görülüyor.

Ayrıca kavun, karpuz ve portakal gibi meyvalara enjekte edilerek içeri sokulmak istenen alkol veya uyuşturucu maddeler de yine x-ray sisteminin bilgisayar ekranından rahatlıkla görülebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!