Önce küçük ’seçim dalgası’ yaşarız sonra Türkiye’nin önü iyice açılır

Güncelleme Tarihi:

Önce küçük ’seçim dalgası’ yaşarız sonra Türkiye’nin önü iyice açılır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2007 00:00

Sabancı Holding bünyesindeki finans şirketlerinden Ak Yatırım, yatırımcılara dönük senaryolar hazırladı.

Bu senaryolardan en güçlüsü, "4 partili Meclis ve AKP liderliğinde koalisyon" çıktı. Ak Yatırım Genel Müdürü Berrin Önder, "Kısa süreli dalgalanma yaşansa da seçimleri atlattıktan sonra Türkiye’nin önü açık görünüyor. Sadece dış kaynaklı korku yaşanabilir" dedi.

AK Yatırım Genel Müdürü Berrin Önder, piyasalarda seçimlerle ilgili bazı endişelerin bulunduğunu, bunun da normal karşılanması gerektiğini belirterek, "Köşk’e çıkacak isim çok önemli değil. Ayrıca genel seçimlerden sonra tek parti iktidarı ya da koalisyon hükümeti kurulmasından çok, istikrar önemli. Çünkü piyasaların istediği istikrar" dedi.

KISA SÜRELİ DALGA OLUR: Ak Yatırım olarak, müşterilerini bilgilendirmek için güvenilir anketlerden hareketle Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin olası sonuçlarına ilişkin bazı senaryolar ve buna göre ortaya çıkacabilecek olası sonuçları içeren bir rapor hazırladıklarını belirten Önder, "Seçim sürecinde piyasalarda önce kısa süreli bir dalgalanma olur, sonra taşlar oturur. Seçim sonrasında da seçilecek yeni hükümetin icra politikası netleşinceye kadar bir belirsizlik süreci yaşanır" diye konuştu.

KÖŞK İÇİN İSİM ÖNEMLİ DEĞİL: Berrin Önder, şunları söyledi: "Pek çok kuruluş gibi yatırımcılar için biz de piyasaları en çok etkileyecek olan seçimler ve olası sonuçlarına ilişkin bir çalışma yaptık. Hazırlanan rapora göre, seçimlere ilişkin en güçlü senaryo, 4 partili bir Meclis ve bir koalisyon hükümeti gibi gözüküyor. Tüm anketler AKP’yi ilk sırada gösteriyor. Tek parti hükümeti de olabilir. Ama dört partili bir Meclis’te de AKP ağırlıklı bir koalisyon hükümeti kurulması sürpriz olmaz. Köşk’e çıkacak ismin, genel seçimlerin sonucu üzerinde etkisi olmayacak. Bu yüzden isim önemli değil diyoruz."

KOALİSYON PARTİLERİ: Önder, "bütün piyasalar koalisyon da olsa uyum içinde çalışabilecek, yapısal reformları devam ettirecek ve politik riskleri azaltıp, istikrarı sürdürebilecek bir hükümet istiyor" diye konuştu. Tüm iyimser yaklaşıma karşın seçim sürecinde en azından kısa süreli belirsiz bir dönem yaşanabileceğine dikkat çeken Önder, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak çalkantıların boyu çok büyük görünmüyor. En büyük korku dış kaynaklı olabilir bence. İstenen tek unsur istikrar. Bu koalisyon da olsa tek parti de olsa istikrar. İstikrarlı bir koalisyonda yeralacak partiler için isim farketmez. Hükümette yeralacak siyasi parti isimlerinden çok icraatın hızı önemli."

TÜRKİYE’NİN ÖNÜ AÇIK: Berrin Önder, seçimlere endeksli bir yılın ardından 2008 ve sonrası için de umutlu konuştu: "Kısa süreli çalkantılar da olsa Türkiye’nin önünü açık görüyorum. Seçimlerin ardından büyümenin devam edeceğine inanıyorum. Eğer çok büyük sürpriz olmazsa seçimleri de atlattıktan sonra Türkiye’nin önü açık. Bu kadar yabancı sermaye geliyor, şirketlerin verimliliği artıyor, bölgesel olarak önemli bir noktadayız. Avrupa Birliği yolunda ilerliyoruz. Türkiye şimdi kalkınmaya başladı."

Köşk’e yüzde 70 Erdoğan çıkar

AK Yatırım’ın kamuoyu araştırmalarından hareketle hazırladığı rapora göre, Başbakan Erdoğan yüzde 70 olasılıkla Köşk’e çıkacak. Yüzde 60 olasılıkla da Meclis’e seçimlerde dört parti girecek ve bir koalisyon kurulacak. Ak Yatırım Genel Müdürü Berrin Önder, "Bunlar bizim düşüncemiz değil, yaptığımız analizlerden ortaya çıkan değerlendirmeler. Seçimler yaklaştıkca bu değerlendirmelerde sapmalar olur" diye konuştu.

Erdoğan’a borsadan olumsuz tepki çıkar, en güvenli liman YTL olur

AK Yatırım Genel Müdürü Berrin Önder, çifte seçim yılı olması nedeniyle varolan belirsizlik ortamında yatırımcı için en kazançlı limanın YTL olduğunu söyledi. Önder, "Dövizde hareket beklemiyoruz. Döviz ucuz ama bu dövizi olan bozdursun anlamına gelmiyor. Ancak Türk Lirası getirisi en iyi enstrüman gözüküyor" diye konuştu. Bu tavsiyelerinin borsadan uzak durulması anlamına gelmemesi gerektiğini belirten Önder, "Borsadan uzak durmayın, ama borsada gunluk hareketlerden uzak durun. Borsa ucuzladıkça uzun vadeli yatırım yapılabilir. Çünkü seçimlerden sonra borsa yukarı hareket yapacaktır. Çalkantıyı atlatmak lazım. Özellikle Başbakan Tayyip Erdoğan aday olursa, piyasa olumsuz tepki verebilir, borsada bir miktar olumsuzluk yaratabilir" dedi.

20 aracı kurum ancak kalır giden yabancılar da olur

ARACI kurumlar için gerçek sektörün yeni başladığına dikkat çeken Berrin Önder, "Sektörde, profesyonel hizmet, ürün çeşitliliği ve yurtdışı bağlantıları ile güçlü olanın öne çıkacağı bir dönem başlıyor" dedi. Söktörde halen 100 civarında aracı kurum olduğunu hatırlatan Önder, şöyle konuştu: "Bunların tamamı zaten aktif değiller. Bazılarında patronlar kendi işlerini yapıyor. Toplasanız, bunlar arasından rekabete ayak uydurabilecek 20 aracı ancak kalır. Çoğunluk şu anda likit fonda. Fonlar çözülüp gayrimenkule, hisse senedine ya da başka enstrümana geçtiğinde yeni bir yatırım bankacılığı olacak. Bu yakındır. Bu yüksek faiz daha ne kadar gider ki. Bu süreçte yeni yabancılar gelebilir. Ancak büyük umutlarla gelen bazılarından gi0den de olacaktır."

Ak Yatırım penceresinden piyasalar nasıl görünüyor

Piyasaları çökertecek ters bir dalga, kriz havası yok.

Türkiye’nin şu anda yumuşak karnı, cari açık. Bu da yurtdışından gelen sermaye ile finanse ediliyor. Bu kesilirse, döviz kuru yukarı çıkar.

Seçim sonrasında kim gelirse gelsin, hiç önemli değil. Önemli olan yeni hükümetin, bu yapısal reformları, ekonomideki istikrarı devam ettirmesi.

Dünya piyasalarındaki son dalgalanma bir düzeltme ve geçecek.

Türkiye’ye şirket ortaklıkları veya alımları yoluyla yabancı sermaye girişi devam edecek.

Türkiye’de özellikle İstanbul’da ev fiyatları çok artacak. Londra, Paris, Dubai gibi büyük kentlerde gayrimenkul alıcısı uluslararası zenginler, İstanbul’da da ev almak istiyor.

Şimdi Türkiye’de gayrimenkul alan yabancılara, kredi veren bankalar da çıktı. Asıl gayrimenkulü o patlatacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!