Önce kanaryalar test etti, 25 yılda vazgeçilmez oldu

Güncelleme Tarihi:

Önce kanaryalar test etti, 25 yılda vazgeçilmez oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2005 00:00

Otomobilde güvenlik deyince emniyet kemerinden sonra ilk akla hava yastığı gelir. Bugün otomotiv üreticileri için bir standart haline gelen hava yastığı 25’inci yaşını büyük bir gururla kutluyor. İlk kez otomobillerde insan hayatı kurmak amacıyla hava yastığı benzeri bir sistemi geliştirme fikri 1953 yılında patent başvurusunda bulunan Alman Walter Linderer ve Amerikalı John W. Hedrik tarafından ortaya atıldı. Ancak o dönemde kaza anında devreye girecek böyle bir sistemi hayata geçirecek bir teknoloji bulunmuyordu.

Geçen yıllar içerisinde iki mühendis tarafından ortaya atılan bu dahiyane fikir otomobillerde güvenliğin artırılması konusundaki çalışmalara ışık tuttu. Alman otomotiv devi Mercedes-Benz de 1967 yılında hava yastığı geliştirmek için çalışmalara başladı. Mercedes-Benz mühendislerinin gerek ABD gerekse Almanya’daki çalışmaları ancak 13 yılda tamamlanabildi. Böylece Mercedes-Benz, 1980 yılında piyasaya sunduğu S Serisi ile dünyayı hava yastığı gibi önemli bir pasif güvenlik önlemiyle tanıştıran ilk firma oldu. 1984 yılında da Mercedes-Benz bütün binek otomobil modellerinde bu güvenlik ekipmanını opsiyonel olarak sunmaya başladı.

KAFESTEKİ 15 KANARYA

Birçok teknolojik yenilikte olduğu gibi hava yastığının geliştirilme süreci oldukça uzun ve sayısız testler sonucunda tamamlanabilmiş. Mühendisler birçok teknik engeli aşmak için büyük çaba sarf ederken, bu engeller arasında en önemlisi milisaniyeler içerisinde açılan hava yastığının çıkardığı sesin insan kulağına zarar verme riskiydi. Proje mühendisleri, hava yastığı açılırken ortaya çıkan ses, gaz emisyonu ve hava basıncının zarar verici etkisini ölçmek amacıyla bir kafes içine 15 kanarya koymuşlar. Gerçekleştirilen çarpışma testinden sonra aracın içinden çıkartılan kanaryaların deyim yerindeyse burunları bile kanamamış. Böylece, 13 yıllık uzun yürüyüşte önemli bir engel aşılmış.

Doğmadan önce 250 çarpışma, 2 bin 500 kızak ve binlerce parça testinden geçen hava yastığı için bir başka dönüm noktası ise 1995 yılında yaşanmış. Bu tarihte sürücüler yeni bir güvenlik ekipmanı olan yan hava perdeleri ile tanışırken, yan hava perdesinin geliştirilmesiyle hava yastığının açılma süresi yarı yarıya azalarak 20 milisaniyeye düşürülmüş.

14 BİNLİK CAN BORCU

ABD’nin Ulusal Otoyol Trafiği Güvenliği Dairesi (NHTSA) tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, 1987-2003 yılları arasında meydana gelen trafik kazalarında araçlarda hava yastığının bulunması 14 bin 200 kişinin yaşamının kurtardı. Bu dönem içerisinde her 3 sürücü ile ön koltukta oturan yolcudan biri trafik kazası geçirirken, her 6 kişiden biri hayatını hava yastıklarına borçlu oldu. Yine aynı dönemde emniyet kemeri ile birlikte hava yastığı kazalar sonrasında 180 bin kişinin yaşama dönmesini sağladı.

Japonlar da ‘grey market’ten şikayetçi

Mitsubishi Motors ve Toyota, Avrupa’daki ‘grey market’ satışlarını durdurmak için dava açmaya hazırlanıyorlar. Japon otomotiv üreticileri, Uzakdoğu’dan ithal edilen ucuz Mitsubishi ve Toyota modellerinin grey markette satılması nedeniyle 531 milyon dolarlık iş kaybına uğradıklarını açıkladılar. Aynı marka ve model otomobillerin Uzakdoğu’daki ucuz versiyonlarının ithal eden grey market, özellikle Avrupa’daki Japon üreticiler için büyük bir tehdit oluşturuyor. Her yıl grey markette satılmak üzere sadece İngiltere’ye 55 bin yeni ve ikinci el otomobil ithal ediliyor.

Otolorda USB dönemi başlıyor

Otomobilde müzik dinleme keyfi USB ile hem artıyor hem de ucuzluyor. Alman üretici Volkswagen (VW) 2006 yılı Şubat ayında Golf, Golf Plus ve Touran modellerinde USB müzik sistemini piyasaya sunmaya hazırlanıyor. VW USB müzik sisteminin ilk kez Frankfurt Otomobil Fuarı’nda sergilediği Eos modeliyle tanıtmıştı. USB sisteminin otomobillerde kullanılan 6’lı CD Changer’e bir altarnatif olması bekleniyor. 1 Gigabyte kapasitesiyle USB’de müzik dinlemek hem daha pratik hem de daha ucuz olacak. VW tarafından sunulacak sisteminin fiyatının 195 Euro olması bekleniyor. Apple iPod’la da uyumlu olan USB sistemi, MP3 formatındaki 1000’e yakın şarkının kullanıcılar tarafından dinlenmesine olanak sağlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!