OnBİR sayfadan gitti

Güncelleme Tarihi:

OnBİR sayfadan gitti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2013 00:00

Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı’nın İstanbul’dan alınıp Ankara’ya getirilerek ifadesinin alınmasında, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir’in 11 sayfalık dilekçesi etkili oldu. Bir, Batı Çalışma Grubu’nun kurulması ve oluşumdan Karadayı’nın bilgisi olduğunu söylemişti.

Haberin Devamı

ANKARA Cumhuriyet Başsavcı-lığı’nın, 28 Şubat ile ilgili soruşturması, suç duyuruları sonrası Nisan 2011’de başladı. Bir yıl sonra 12 Nisan 2012’deki ilk gözaltıları, 19 Nisan, 25 Nisan, 8 Mayıs, 28 Mayıs ve 22 Haziran 2012’de yapılan operasyonlar izledi. Bu süreçte aralarında dönemin komutanları Çevik Bir, Erol Özkasnak, Çetin Saner, Çetin Dizdar, İlhan Kılıç, Hikmet Köksal, Ahmet Çörekçi, Teoman Koman, Çetin Doğan’ın yanı sıra eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz’ün de bulunduğu 16’sı muazzaf, 62 kişi tutuklandı. 28 Şubat soruşturmasını, TMK’nın 10. maddesiyle görevli Ankara cumhuriyet savcıları Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin yürütüyor. Soruşturma, avukat Yunus Akyol’un suç duyurusunun ardından başlatıldı. Akyol, dilekçesinde, 1995 genel seçimleri sonrasında kurulan RP-DYP hükümetinin darbeyle görevden uzaklaştırıldığını öne sürerek, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve kuvvet komutanlarının da aralarında bulunduğu kişiler hakkında soruşturma açılmasını istedi.
Fazilet Partisi’nden 1999’da milletvekili seçilen, türbanlı olduğu gerekçesiyle TBMM’de yemin edemeyen Merve Kavakçı da suç duyurusunda bulundu. Bunu başka suç duyuruları da izledi.

Haberin Devamı

KARADAYI’DAN ALDIĞIM EMİRLE ÇALIŞMA YAPTIM

28 Şubat döneminin önemli isimlerinden tutuklu emekli Orgeneral Çevik Bir, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği 11 sayfalık dilekçede önemli iddialarda bulunmuştu. Çevik Bir, Batı Çalışma Grubu’nun kurulması ve oluşumdan dönemin Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı’nın bilgisi olduğunu iddia etmişti. Star Gazetesi’nde yayınlanan habere göre Çevik Bir, dilekçesinde, “28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısı sonrasında da Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, Genelkurmay Başkanı Karadayı’dan aldığı emir ve direktiflere göre mutat çalışmayı başlatmış, yönergeler, usul ve prensipler çerçevesinde hazırlıklarına başlamıştır. Bugün tutuklu bulanan çeşitli rütbelerdeki tüm personel, BÇG çalışmaları ile ilgili tüm sıralı komutanlarının emir ve talimatları çerçevesinde BÇG’de görevlendirilmiştir” iddiasında bulunmuştu.

Haberin Devamı

KOMUTANIN EMİR VE ‘OLUR’U OLMADAN OLMAZ

“Komutanın emir ve oluru alınmadan işlem yapılamaz” denilen dilekçede, tüm BÇG yazışmalarında “olur”u alınan Karadayı’nın emir ve direktifleri ile kurulan ve çalışmaya başlayan BÇG ile ilgili tüm yazışmalar, TSK’nin ast birliklerine, konusuna göre MİT’e İçişleri Bakanlığı’na ve noksansız MGK Genel Sekreterliği’ne gönderildiği bildirildi. Dilekçede, “En üst düzeydeki komutan sıfatıyla bir Genelkurmay Başkanının komutası altındaki kendi karargahında ve kendisinin oluru alınarak kurulan ve kuruluş tarihi itibariyle tüm yazışmaları ilgili adresler yanında MGK Genel Sekterliğine bilgi olarak sunulmuş, özel çalışma grubundan haberinin olmadığı düşünülemez ve de kabul edilemez. Çünkü her emir ve kuruluş kendisinin olur ve onayı alınarak gerçekleştirilmiş ve yayınlanmıştır” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!