On yazın on trendleri

Güncelleme Tarihi:

On yazın on trendleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yüzyılın son yazında renk, parlaklık, çiçekler, kısacası şenlik havası var

Uzun saç altın ten

99 modasının en belirgin özelliklerinden biri de uzun saçlar oldu. Üstelik yıkanıp, çıkılmış, doğal haliyle bırakılmış uzun saçlar. Biraz vahşi, biraz romantik; biraz hippi tarzı giyim belirliyor.

Altın ten son yılların modasında gerçek bir sürpriz oldu. Uzun süre tende beyazlık hüküm sürerken, güneş görmüş tenler ansızın podyuma çıktı. Ancak kimse yanılmasın: Bronz değil, altın ten söz konusu.

Yirminci yüzyılın son yazında modada şenlik havası esiyor. Yeni milenyuma dair bir umut ve iyimserlik podyumlardn vitrinlere, oradan da sokağa, plajlara taşındı.

Yüzyıl dönümlerinde dünyada hep kargaşa ve krizler yaşanır. Savaşlar, ekonomik kriz, sosyal değişimler... 20. yüzyılın kapanışında da kural değişmemiş gibi görünüyor. 99'un son gecesine altı ay kala bir savaş, daha yeni bitti. İlkbaharda modacılar, savaş ‘‘geliyorum’’ sinyalleri verirken, inadına hippilerin, çiçek çocuklarının imajını pompaladılar. ‘‘Savaş değil barış’’ demenin modaca bir tarzıydı sanki bu. Gerçekten de bir zamanların savaş karşıtı çiçek çocuklarının kılık kıyafetleri, makyajı geri geldi.

Bir yandan tepeden tırnağa sembolik bir şekilde çiçeklere bürünürken, bir yandan da 68'in etnik motifleri, Hint esintileri trend olarak yükselişe geçti. Öte yandan minimalizm de kendi kulvarında ilerliyor. Son yılların parlaklık trendi devam ediyor. Kumaşlar, makyaja, aksesuvardan tene, parıltı ve parlaklık başrolde.

Çiçek motifleri

99 yazı renk ve çiçek yazı oldu. Tepeden tırnağa çiçek motiflerini önerdi modacılar. Giysilerde, aksesuvarlarda büyük veya emprime desen halinde renk renk çiçekler...

Çiçekli ayakkabılar

99 yazının ayakkabıları da renk renk ve çiçekli. Özellikle dekolte ayakkabılar parıl parıl parlıyor. Sanki son sezonun moda özeti gibi.: Parlaklık, çiçekler, renk ve kadınsılık...

Hint esintileri

Modada son yıllarda Meksika'dan Afrika'ya, Hindistan'dan Japonya'ya etnik rüzgárlar hiç dinmedi. Ama bu yılın gözdesi Hindistan. Tıpkı bir zamanların çiçek çocuklarının gözdesi olduğu gibi.

Parlak bikini

Son yılların parlaklık trendi bikinileri de vurdu. Bikini ve mayolarda parlaklık, hatta gümüş renkler çok moda. Bir de bikiniden söz edilmişken, Bond serisinin Dr. No'sunu biliyorsanız eğer, kıyıda Ursula Andress imajı yaratmak fena halde ‘‘in’’. Uzun saçlar, bikiniyle aksesuvar kullanmak (saat, veya freebag gibi) ve kadınsı atletik görünüm...

Freebag

Bu yıl freebaglar altın dönemini yaşıyor. Yalnızca spor bir giyim tarzının bir parçası olarak değil, modacılar, şıklığı fısıldayan freebagler de tasarladılar. Ama bu yaz onları plajlarda, havuz başlarında özellikle mayo ve bikinilerle bütünleşen, vazgeçilmez bir aksesuvar olarak göreceğiz.

Dekoratif makyaj

Çiçek çocuklarının makyajını bilenler hatırlayacaktır. Onlar, dekoratif makyaj yaparlardı. Kirpik, çiçek motifleri çizilirdi. Şimdiyse, parlaklık akımına paralel olarak yüze veya bedene parlak taşlar ya da çıkartmalar yapıştırılıyor.

Yeni rüküşlük

Renk, parlaklık ve zengin desen ile aksesuvar bir araya gelince rüküşlüğe de izin çıktı. Yeni rüküşler, makyaj seven, takıp takıştıran, kadıla çocuğu bir arada taşıyan Lolitalara göre...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!