Ölümler de ders oladı

Güncelleme Tarihi:

Ölümler de ders oladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2006 16:34

Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde kuş gribinin iki can almasına karşın aymazlık sürüyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, 'kümes hayvanları ile temastan kaçının ve hijyene dikkat edin' uyarısına karşın hâlâ kanatlı hayvanlarını itlaf ekiplerine vermeyenler var. Uyarılar kar etmiyor, insanlarımız yine çıplak elleriyle hastalıklı hayvanlara dokunmaktan çekinmiyor.

Haberin Devamı

TAVUKLAR KAPIŞ KAPIŞ

Mersin’de bir üretici açlıktan ölme tehlikesi bulunan 2 bin canlı tavuğu bedava dağıtınca izdiham yaşandı.
Adanalıoğlu Beldesi’nde tavuk çiftliği işletmecisi Murat Tek, kuş gribi nedeniyle satamadığı tavuklarına yem alamayınca tek tek ölmeye başladı. Tek, düştüğü ekonomik darboğazdan kurtulmak için talep ettiği banka kredisini de alamayınca 15 bin tavuktan 13 bini 3 ayda açlıktan öldü. Kalan 2 bin tavuğunun da açlıktan öleceğini düşünen Tek, bugün bir kamyona yükleyerek yoksul insanların yaşadığı Şevket Sümer Mahallesi’ne getirip bedava dağıttı. Özellikle çocukların büyük ilgi gösterdiği dağıtım sırasında canlı tavuklardan almak isteyenler izdihama yol açtı. Dağıtımda güçlük çeken görevliler ise izdiham yaşanınca tavukları kamyondan aşağıya attı. 2 bin canlı tavuk kısa sürede kapışıldı.

Haberin Devamı

Üretici Murat Tek, Türkiye’deki kuş gribi vakalarının ardından satış yapamadığı için krize girdiğini, bankadan talep ettiği krediyi de alamayınca hayvanlara yem almakta güçlük çektiğini söyledi. 3 ay içerisinde çiftlikteki 15 bin tavuktan 13 bininin açlıktan öldüğünü, hayvanların açlıktan bir birini yediğini anlatan Tek, kalanların da ölmesini beklemektense vatandaşlara dağıtmaya karar verdiğini söyledi.

HÜLYA'NIN DURUMU KRİTİK

Ağrı’nın Doğubeyazıt İlçesi’nde ortaya çıkan kuş gribinde ölenlerin sayısı bu sabah 2’ye yükseldi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nde pazar günü 14 yaşındaki Muhammet Ali Koçyiğit’in ölümünün ardından bu sabah ablası 15 yaşındaki Fatma Koçyiğit hayatını kaybetti. Koçyiğit kardeşlerden durumu ağır olan 11 yaşındaki Hülya ise solunum cihazına ecelle pençeleşiyor. Kuş gribine yakalananların tedavi gördüğü Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi alarma geçirildi ve kriz masası oluşturuldu. Tüm sağlık birimlerinde izinler kaldırıldı, kente kanatlı hayvan ve kanatlı hayvan ürünlerinin giriş çıkışı ve canlı hayvan pazarlarında canlı kanatlı hayvan satışları yasaklandı.

TOPRAĞA VERİLDİ

Ağrı’nın Doğubeyazıt İlçesi’nde hasta tavukları kesip yedikten sonra kuş gribi şüphesiyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne sevk edilen Fatma, Muhammet, Hülya ve Ali Hasan Koçyiğit kardeşlerde kuş gribi virüsü olduğu açıklanmadan, pazar günü Muhammet Koçyiğit yaşamını yitirdi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın 3 gün sonra dün gece bu kişilerde kuş gribi olduğunu açıklamasının ardından hastanede solunum cihazına bağlı olarak yaşamını sürdüren 15 yaşındaki Fatma Koçyiğit de bu sabah saat 06.30’da yaşamını yitirirken, Türkiye’de kuş gribinden ölenlerin sayısı 2’ye yükseldi.  Fatma Koçyiğit’in cenazesini babası Zeki Koçyiğit saat 13.00’de hastaneden alarak toprağa vermek üzere Doğubeyazıt’a götürdü.

Haberin Devamı

TEDAVİDEKİLERDE DE KUŞ GRİBİ ŞÜPHESİ

YYÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde kuş gribi nedeniyle tedavi altında 16'sı çocuk 20 kişi bulunuyor. Koçyiğit kardeşlerden Muhammet Ali ile Fatma Koçyiğit’in hayatını kaybetmesinin ardından 11 yaşındaki Hülya Koçyiğit, 6 yaşındaki Ali Hasan Koçyiğit ile 15 yaşındaki Hatice Özcan, 9 yaşındaki Ayşegül Özcan, 3 yaşındaki Yusuf Özcan, 5 yaşındaki Yusuf Tunç, 10 yaşındaki Sümeyya Pamuk, 35 yaşındaki Semra Topçu, eşi 38 yaşındaki Orhan Topçu’ya kuş gribi tedavisi uygulanıyor. Çocuklar yoğun bakım ünitesinde, Topçu çiftinin ise İntaniye Servisi’nde tedavilerine devam ediliyor.

BUGÜN DE 9 HASTA

Tıp Fakültesi Hastanesi'ne bugün de 9 hasta geldi. Önce Van’ın Erciş Devlet Hastanesi'nden gönderilen 59 yaşındaki Türkan Sökmen, Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne tedavi altına alındı. 3 çocuğu tedavi gören Doğubeyazıtlı Özcan Ailesi'nin 3 ferdi de bugün saat 15.00 sıralarında Van'a getirildi. 33 yaşındaki anne Refika Özcan ile çocukları 15 yaşındaki Hakan ve 1 yaşındaki Rümeysa Özcan da hastanede tedavi altına alındı. Böylece kuş gribinden tedavi altına alınan Özcan Ailesi fertlerinin sayısı 6'ya çıktı.

Van'ın Karşıyaka Mahallesi'nde oturan Işık Ailesi'nin 5 ferdi de akşam saatlerinde kuş gribinden Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirildi. Hasta tavuk eti yedikleri belirtilen 17 yaşındaki Ümran, 14 yaşındaki Zehra, 12 yaşındaki Riba, 5 yaşındaki Mahmut ve 4 yaşındaki Kübra Işık hastanede tedavi altına alındı.

Van’ın Eminpaşa Mahallesi’nde yaşayan ve kümeslerinde bulunan bir tavukları ölen 6 yaşındaki Yavuz Gültepe ile 5 yaşındaki kardeşi Ozan Gültepe, Van'daki YYÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne getirildi. Böylece YYÜ'de kuş gribinden tedavi altına alınan kişi sayısı da 20’ye yükselmiş oldu.

Haberin Devamı

HASTANEDE KRİZ MASASI

YYÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalığı Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Ahmet Faik Öner, hastalardan Hülya Koçyiğit’in durumunun ağır olduğunu ve solunum pompasına bağlı olarak tedavisinin sürdüğünü, kardeşi Ali Hasan’ın ise durumunun daha iyi olduğunu söyledi. Prof.Dr. Öner, tedavi altında bulunan tüm hastaların kuş gribi virüsü taşıdığını, bunlardan alınan numunelerin de pozitif çıktığını söyledi.

Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nde kuş gribi nedeniyle olağanüstü önlemler alındı. Çocuk Servisi tamamen boşaltılırken, burası sadece kuş gribinden gelen hastalara ayrılarak 40 kişinin tedavi edileceği bir konuma getirildi. Hastanede izinler kaldırılırken, kriz masası oluşturuldu. Prof.Dr. Ahmet Faik Öner, ufak tefek eksiklerinin bulunduğunu ve bunları gidermeye çalıştıklarını söyledi. Halen 10 solunum cihazının bulunduğu hastanenin yetkilileri, bakanlıktan 7 cihaz daha talebinde bulundu. Hastane Başhekimi Doç.Dr. Hüseyin Şahin, ihtiyaç liselerini bakanlığa bildirdiklerini belirterek, “Doktor konusunda sıkıntımız yok, eğer hastaların sayısı artarsa ekipman sıkıntımız olabilir. Onun için isteklerimiz bildirdik, bakanımız bize karşılanacağını söyledi” dedi.

Haberin Devamı

Hastanede tüm personelin, maske taktığı gözlenirken, bunlara acil servis girişindeki güvenlik görevlileri de eklendi. Bu arada hastane önünde görev yapan gazeteciler de olası bir virüs bulaşmasına karşı maske takmaya başladı.

TAMİFLU 1 GÜN GECİKMEYLE GELDİ

Prof.Dr. Ahmet Faik Öner, Doğubeyazıt’tan cumartesi günü ilk kuş gribi şüphelilerin hastaneye geldiğini ve kendilerinin ilk muayeneden sonra Sağlık Bakanlığı’ndan Tamiflu adlı ilacı talep ettiklerini söyledi. Prof.Dr. Öner, ilaçların ellerine pazar günü ulaştığını ve hastalar üzerinde kullanmaya vakit geçirmeden başladıklarını kaydetti.

100 KUTU TAMİFLU GÖNDERİLDİ

Sağlık Bakanlığı, bugün talep üzerin Van İl Sağlık Müdürlüğü emrine 100 kutu Tamiflu ilaç gönderdi. İlaçların bir kısmı YYÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne teslim edildi. Bu arada Van’da eczanelerde kuş gribinin tedavisinde kullanılan Tamiflu adlı ilacın bulunmadığı öğrenildi.

Haberin Devamı

“DİĞER ÇOCUKLARIM DA HASTA”

YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nde üç çocuğuna kuş gribi teşhisi konulan hastalardan Özcan kardeşlerin babası Şamil Özcan büyük üzüntü yaşıyor. 8 çocuk babası olduğunu söyleyen Şamil Özcan, “Bizim de tavuklarımız hastaydı, yaklaşık 10 gün önce kestik. Evde benim haricimde 8 çocuğum ve eşim bu tavukları yedi. İlk olarak üç çocuğum hastalandı ve buraya getirdik. Burada kuş gribi teşhisi kondu. Doğubeyazıt’ta bulunan 5 çocuğum ve eşimde hasta oldular. Buradaki çocuklarım kuş gribiyse onlar da kuş gribidir” dedi.

200 KANATLI HAYVAN İTLAF EDİLDİ, 1 HASTA VAN'DAN

YYÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Van kuş gribi şüphesiyle tedavi altına alınan Sümeyya Pamuk’un Van’da oturduğu, daha çok terörden göçedenlerin yaşadığı Yalım Erez Mahallesi’nde dün geceden bu yana 200 kanatlı hayvan itlaf edildi.

Van Valisi Niyazi Tanılır, mahallede gerekli önlemlerin alındığını belirterek, “Bu çerçevede, ilimizde ileride tedavisi mümkün olmayan durumların ortaya çıkmaması için tedbirlerimizi alıyoruz. İl Hıfzıssıhha Kurulu ve Hayvan Sağlığı Zabıtası’nın kararıyla Van’da canlı hayvan hareketini yasakladık. Bu hayvanların semt pazarları, hayvan pazarları ve yerleşim birimleri arasındaki hareketi engellenmiştir. Veteriner Sağlık raporu alınan hayvan dışında canlı hayvan satışı ve hareketi yasaklanmıştır. Bunun dışında hayvan sahiplerinin ikinci bir emre kadar hayvanlarını kapalı mekanda tutma kararı alındı” dedi.

Vali Tanılır, vatandaşların canlı kanatlı hayvanlarla temas etmemelerini isteyerek, hastalık şüphesi taşıyan hayvanların en kısa sürede gerekli kurumlara bildirilmesi gerektiğini söyledi. Tanılır, ekonomik kaygılardan dolayı bazı kişilerin, hastalık şüphesi taşıyan hayvanları sakladığını ve durumu yetkililere bildirmediğine de dikkat çekerek, “İtlaf edilen hayvanların parası sahiplerine ödenecektir. Vatandaşlar bu konuda rahat olsunlar. Bunun için vatandaşlara yazılı güvence de veriyoruz” diye konuştu.

DENETİMLER ARTIRILDI, İZİNLER KALDIRILDI

Van’da şüpheli görülen alanlara görevli ekipler dışında kimsenin girmesine izin verilmeyeceğini söyleyen Tanılır, basın mensuplarının da bu alanlara girmesine izin verilmeyeceğini kaydetti.
Van Hıfzıssıhha Kurulu Van Valisi Niyazi Tanılır başkanlığında toplanarak bir dizi önlemler aldı. Kentte Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm kurumlarda izinler ikinci bir emre kadar kaldırıldı. Hastaların sayısının artması ihtimali üzerine 6 ambulans her an göreve hazır hale getirildi. Kuş gribi şüphesi taşıyanların hemen Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılması kararı alınırken, hastaneler başvuran tüm kişilerin kayıtlarının tutulup Sağlık Müdürlüğü’ne bildirilmesine karar verildi.

Kuş gribi virüsü nedeniyle Van’da ikinci bir emre kadar il ve ilçelerden hayvan pazarları ve açıkta yapılan kanatlı hayvan satışı yasaklandı. Van’a canlı hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı. Köylerde bulunan kanatlı hayvanların kümesle tutulması istenirken, kanatlı hayvan nakilleri yasaklandı. Özellikle ördek sahiplerinin hayvanlarını Tarım Müdürlüklerine teslim etmeleri istendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!