Ölüme terk edilen işçiye üyük müjde

Güncelleme Tarihi:

Ölüme terk edilen işçiye üyük müjde
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2011 11:58

İZMİR’de, kot taşlama işinde çalışan ve ’silikozis’ hastalığı yüzünden akciğerleri iflas eden, yurtdışında nakil izni verilmesine karşın 40 bin liralık yatak ücreti karşılanmayınca ölüme terk edilen 35 yaşındaki Şükrü Kuş için, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müjdeyi verdi.

SGK, Kuş’un dramının kamuoyuna yansıtılmasının ardından hastanın ’işçi’ de olsa istenen yatak ücretinin Genel Sağlık Sigortası’ndan (GSS) karşılanmasına karar verdi. Müjdeyi DHA muhabirinden alan Kuş, "Çok mutluyum, gerekli prosedürü bir an önce tamamlayıp tedaviye gitmek istiyorum" dedi.

İzmir’in Karabağlar ilçesi’nde eşi 27 yaşındaki Belkıs Kuş ve oğlu 11 yaşındaki İbrahim Kuş ile birlikte yaşayan Şükrü Kuş, 2001- 2004 yılları arasında Karabağlar’da bir kot imalathanesinde kot taşlama işinde çalıştı. Riskli olmasına karşın kendisine sigorta yapıldığı için bu işe girdiğini, 3 yılın sonunda başka bir iş bulunca da hemen değiştirdiğini belirten Kuş’un sevinci kısa sürdü. 2006’da Kuş’a, sinsi ilerleyen ’silikozis’ tanısı konuldu. Akciğerleri iflas eden, defalarca hastanede yatmak zorunda kalan Kuş oksijene bağımlı hale gelirken, tedavi gördüğü Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde Prof. Dr. Arif Çımrın ve ekibi tarafından ’akciğer nakli’ olmasına karar verildi. Ancak Türkiye’de akciğer naklinin henüz başlangıç noktasında olmasından dolayı yurtdışında tedavi görmesi gerektiği bildirildi, 2010 Ocak’ta Avusturya’da Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tedavi görüp, nakil olabilmesi için gerekli olan sağlık kurulu raporu verildi. DEÜ Hastanesi’nin raporuna Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi de ’uygun’ raporu verince, Sağlık Bakanlığı Kuş’un yurtdışında tedavisini onayladı. Hastaneye gitmek dışında evinden dışarı çıkamayan, yatağa ve oksijene mahkum olan Şükrü Kuş ve ailesi Bakanlık onayıyla büyük sevinç yaşadı, umutlandı. Ancak Kuş, Viyana’ya gitmesine sadece onayın yetmediğini öğrenince yıkıldı.

Viyana’ya ambulans uçakla, refakatçi ile gitmesi gereken Kuş’a, yatak ücretinin SGK tarafından karşılanmadığı, en az 40 bin lira tutarındaki yatak ücretini kendisinin ödemesi gerektiği belirtildi. Malülen emekli maaşıyla güç bela geçinen Kuş, bu parayı karşılamasının mümkün olmadığını Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’na bildirerek, çözüm bulunmasını istedi. Ancak SGK’nın İnsan Hakları Başkanlığı’na cevaben gönderdiği, kendisine de iletilen yanıtta, ’yurtdışına ulaşımının ambulans uçakla yapılması halinde 20 bin Euro’nun avans olarak verileceği, tedavi sonrasında kendisinden uçak bedeline ilişkin belge istenerek mahsuplaşılacağı, ancak yatak ücretinin karşılanmayacağı’ vurgulandı. Buna gerekçe olarak da "Avusturya’daki hastane tarafından hastalarımızdan özel oda ücreti alınmakta olup, Avusturya ile imzalanan ikili sosyal güvenlik sözleşmesi gereğince ’işçi’ olarak tescil edilen sigortalılarımızın bu tür giderleri kurumumuzca ödenmemektedir" denildi.

SSK’LI OLDUĞU İÇİN ÖDENMİYORDU

Kuş’un, kağıt üstünde kalan yurtdışında tedavi umudunu DHA haberleştirdi. Kuş’un ’SSK’lı’ olduğu için yatak ücreti ödenmeyerek ölüme terk edildiği gerçeği kamuoyunda vicdanları sızlatırken, SGK, bu haberin ardından harekete geçti. "Devlet 300 bin liralık tedavimi karşılıyor, 40 bin lirayı çok görüyor, beni ölüme terk ediyor. Nedeni de işçi olmam, bu reva mı?" diye isyan eden Kuş’un çığlıkları duyuldu ve çözüm için harekete geçildi. SGK Başkanlığı, Kuş’un yatak ücretinin Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında karşılanmasına karar verdi.

Şükrü Kuş’u mutluluktan uçaran kararla ilgili SGK Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mustafa Keskin şunları söyledi:

"Gündeme getirdiğiniz Şükrü Kuş’un, yurtdışında tedavisiyle ilgili Kurum Başkanlığımızdan sevindirici bir karar var. Şükrü Kuş 4-a sigortalımız, yani SSK’lı. Avusturya Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında ikili sosyal güvenlik anlaşmaları var. O anlaşma çerçevesinde bizim sigortalımız Avusturya’ya gittiğinde sadece tedavi hizmetlerini Avusturya hükümetine ödüyor. Tedavi kısmıyla ilgili sorun yaşamadık. Hasta ambulans uçak ve özel yatak ücretiyle ilgili problemler yaşamıştı. Ambulans uçak problemi daha önceden çözülmüştü ama özel oda ücretleri konusunda problem halledilmemişti. Kurum Başkanımızın bu talimatıyla Hukuk Müşavirliği ve ilgili birimlerin bir araya gelerek yaptıkları çalışma sonucunda artık bunu da GSS kapsamında kurumumuz karşılayacak. Yani sigortalımız bu tarihten sonra gönül rahatlığıyla, tedavisini olmak üzere Avusturya ya da diğer Avrupa ülkelerine gidebilir. Geçerlilik süresi dolduysa raporunu yenileyerek, yurtdışındaki hastanenin de vereceği takvim içinde bu haktan yararlanabilir."

Öte yandan müjdeyi DHA muhabirinden alan Kuş, büyük sevinç yaşadı. Kuş, "Her gün kara kara düşünüyordum, ne olacak diye. Her başvurduğum yerden yanıt olumsuz gelmişti. DHA’nın haberi etkili oldu, tedavimim önündeki engeller kaldırıldı. Tedavim gecikti, doktorların akciğer nakline karar vermelerinin üzerinden bir yıl geçti. Geç oldu ama sonunda Avusturya’ya gidebileceğim. Raporların süresi geçtiği için eskiden yapılan tüm işlemleri yenilemek zorundayım. Gidebilmem için bunların yenilenmesi şart. En kısa zamanda bunları yapacağım. Herkese, yetkililere, doktorlarıma teşekkür ediyorum" dedi. İkinci çocuklarına hamile eşi Belkıs Kuş da çok sevinçli olduğunu belirterek, "Çocuklarımın babasız büyümesini istemiyorum. Bu karara çok sevindim" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!