Ölüm orucunda 11'inci ölüm

Güncelleme Tarihi:

Ölüm orucunda 11inci ölüm
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2001 00:00


Haberin Devamı

Ölüm orucu eylemini sürdüren 28 yaşındaki DHKP-C'li Murat Çoban, dün yaşamını yitirdi. Çoban, ölüm orucundaki 11'inci kayıp oldu.

Ölüm orucu eyleminde ölümler devam ediyor. Ölüm orucundaki tutuklu ve hükümlülerden 28 yaşındaki DHKP-C tutuklusu Murat Çoban, Ankara Numune Hastanesi'nde, dün sabaha karşı hayatını kaybetti. Ölüm orucunda ölenlerin sayısı 11'e yükseldi. Çoban, Aydın Cezaevi'nden hastaneye getirilmişti.

Ankara Tabip Odası, ölüm orucunda toplu ölümlerin yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu ve Adalet Bakanlığı'nı göreve çağırdı. Ankara Tapib Odası Başkanı Ümit Erkol, Genel Sekreter Tufan Kaan, Yönetim Kurulu Üyesi Çağrı Temuçin ve bir grup doktor düzenledikleri basın toplantısında, ölüm orucunda kritik noktaya gelindiği uyarısında bulundu. ‘Sessizlik ölüm getiriyor’ başlıklı metni okuyan Tufan Kaan, ‘‘Açlığın tükettiği bedenler artık daha fazla ölümü erteleyemiyor. Tabip Odası olarak yaptığımız ziyaretlerde bu tükenmiş bedenlerin son bakışları ile karşılaşıyoruz’’ dedi. Ankara Numune ve Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yatan 59 tutuklu ve hükümlüden 47'si ile görüştüklerini, bunların 17'sinin ölüm orucuna devam ettiğini bildiren Kaan, ‘‘Bunların durumu kritik düzeydedir’’ dedi. Mahkûmların önemli bir kısmında Wernicke Korsakoff Sendromu'nun erken dönem bulgularının görüldüğünü, aşırı kilo kaybı, kusma-bulantı gözlendiğini, bir çoğunun yatakta hareket edemez duruma geldiğini söyleyen Kaan, ‘‘Buna rağmen Numune Hastanesi mahkum koğuşu dışındakilerin yatağa ayak bileklerinden zincirlenmiş oldukları izlenmiştir’’ dedi.

Başta Adalet Bakanlığı olmak üzere yetkililerin ölüm orucu ve açlık grevini sonlandırmak için ciddi adım atması gerektiğini belirten Kaan, ‘‘Bilinci kapanana serum takarız, sorun çözülür’’ anlayışının, tehlikeli bir yaklaşım olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!