"Öldü" sandıkaları kızlarına kavuşmayı bekliyorlar

Güncelleme Tarihi:

Öldü sandıkaları kızlarına kavuşmayı bekliyorlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2009 14:14

İzmir'in Ödemiş İlçesi'nde 23 Haziran'da meydana gelen kazada ölen ve ağır yaralanan iki kızın hastanede karıştırılması ve gerçeğin 11 gün sonra ortaya çıkmasının şoku sürüyor. Kızlarının öldüğünü sanan aile yaşadığını öğrenip sevinirken, umutla iyileşmesini bekledikleri yavrularının aslında mezarda olduğu gerçeğiyle karşı karşıya kalan diğer aile yıkıldı. Her iki aile de yaşadıkları şoku üzerlerinden atamadı. İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Fatma Nur Aktaş ise Rabia'nın durumunun iyiye gittiğini açıkladı.

Haberin Devamı

AİLELER HALA ŞOKTA

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 23 Haziran'dan bu yana 6 gün yoğun bakımda, 5 gün de serviste tutulan, kızları 16 yaşındaki Yasemin Çoban zannettikleri kişinin 18 yaşındaki Rabia Efe olduğunu öğrenen Çoban Ailesi yıkıldı. 11 gündür umutla hastane kapılarında bekleyen anne 46 yaşındaki İlkay Çoban, “Kazayı duyar duymaz Ödemiş Devlet Hastanesi'ne koştum. Görevliler ‘Senin çocuğunun durumu ağır’ dediler. İçeri girmek istedim, ancak görevli polisler beni içeri almadılar. Kendilerine her ne kadar ‘Ben kendimdeyim. Sadece bir kere görüp teşhis edeyim’ dediysem de içeri girmeme izin vermediler. Kızımın Ödemiş Devlet Hastanesi'nden İzmir'e kaldırıldığını duyunca eşimle birlikte hemen İzmir'e gittik” dedi.

YÜZÜNÜ HİÇ GÖREMEDİ

İlkay Çoban, Yoğun Bakım Servisi'ndeki yaralı Rabifa Efe'nin yüzünü göremedikleri için günlerce kızları Yasemin sandıklarını söyledi. İlkay Çoban, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Önce Yeşilyurt'taki Devlet Hastanesi'ne gittim. Oradan ‘Bozyaka'daki hastaneye sevk edildi’ dendi. Oraya gittik, ancak kayıtlara girmediği için tekrar Yeşilyurt'taki Devlet Hastanesi'ne geldik. Eşimle eşimin kardeşi ‘İçeri girme, onu böyle görmeni istemiyoruz’ dediler. Sonrasında Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 10- 11 gündür çocuğumun başında bekliyordum. Yüzünü yoğun bakımdayken hiç görmedim. 6 gün sonra yoğun bakımdan çıkarıldı ve servise alındı. İlk kez onu servise çıkarılınca gördüm. Saçları kazınmıştı, yüzü şişmiş, morarmış ve sargılıydı. Beyin ameliyatı geçirdiğini söylediler. Surat yapısının kızıma benzemesi ve yüzünün sargılı olmasından dolayı Rabia'yı kızım Yasemin zannettim. Hatta, babam (kayınpederi Nihat Çoban) ile birbirlerine sarıldılar. Babam da onu torunu zannetti. Servisteki 5'inci gününde konuştu. Kendisinin Yasemin olmadığını söyledi. Biz şaşırdık. Doktorlar bilinç kaybına uğramış olabileceğini söyledi. 3 Temmuz Cuma akşam üzeri ise acı haberi aldık. Öğle saatlerinde komşularımızdan kızımın okul arkadaşı Yüksel Tuna'nın ağabeyi Uğur Tuna İzmir'e hastaneye ziyarete gelmişti. Ondan sonra da dayıbaşı (işçileri toplayan kişi) yanımıza geldi. Kız onu ve Uğur Tuna'yı hatırladı, çığlık atmaya başladı. Uğur Tuna yatakta yatanın Rabia olduğunu söyledi. Sonra Rabia'nın ailesi geldi. Kızımızın aslında kazada yaralanmadığı, öldüğü gerçeğini öğrenince yıkıldık.”

Kazadan 11 gün sonra, öldüğü anlaşılan Yasemin Çoban'ın akrabası Naki Çakır da “Yasemin, eşİmin tarafından akrabam olur. Kazadan sonra suratı tanınamayacak halde olduğu için bu sorunlar yaşandı. Ailece İzmir'de kızımız zannetiğimiz yaralının başında bekledik. Nasıl böyle bir karışıklık oldu biz de anlamadık. Kızımızın her geçen gün düzeldiğini gördüğümüz için eve getireceğiz diyerek sevinçle hazırlıklar bile yapmaya başlamıştık. Gerçeğin ortaya çıkmasıyla şoke olduk” dedi.

KAZADAN SONRA İKİSİ DE YAŞIYORDU

Dede Nihat Çoban üzüntüsünü dile getirirken, kaza sırasında Yasemin ile aynı araçta bulunan Nuriye Çoban da şunları söyledi:

“Hepimiz araçta oturuyorduk bir anda çığlıklar yükseldi. Bir kayaya çarptığımızı düşündüm. Herkes yola savruldu. Kendime geldikten sonra etrafa koşuşturdum. Yaralıların çok olduğunu görünce ambulans çağırılmasını istedim. Rabia Efe'yi, Yasemin Çoban'ı ve Ali Yüksel'i ayaklarından çekerek araçtan dışarı çıkardık. O anda kızların her ikisi de yaşıyordu. Rabia çok ağır durumdaydı, can çekişiyordu. Yarası çok kanıyordu. Ambulanslar geldi, öncelikle ağır yaralıları ambulanslarla götürüldüler. Sonrasını ben de hatırlamıyorum.”

BİR TARAFTA DA SEVİNÇ VAR

Öldüğüne inanılıp cenazesi toprağa verilen ve taziyeleri kabul edilen 18 yaşındaki Rabia Efe'nin anneannesi Meryem Özdoğan ise buruk bir sevinç yaşadıklarını dile getirdi. Anneanne Özdoğan, İzmir'de hastanede tedavi gören kişinin torunu olduğunun ortaya çıkmasına çok sevindiğini anlatırken, “Yavrumun yaşadığına çok sevindim. Annesi ve babası şu anda hastanedeler. Torunumun ölmediğine hala inanmaya çalışıyorum” dedi.

Kazadan yaralı kurtulduğu ortaya çıkan Rabia Efe'nin annesi Leyla Efe ile babası Metin Efe tedavisinin sürdüğü İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahisi Kliniği'nde kızlarının iyileşmesini beklerken, herhangi bir açıklama yapmadı. Rabia'nın ağabeyi Ümit Efe ise “Hala şoktayız. Kardeşim sanki yeniden doğdu. Öldü diye defnettik. Günlerce yasını tutup, gözyaşı döktük. Ölmediği haberini alınca şoke oldum. Sevinç gözyaşlarnına boğulduk. Hala inanmakta zorlanıyoruz ” dedi.

Bu arada Kiraz Hacıahmet Niğde Mezarlığı'ndaki mezarın tahtasına, yanlışlık anlaşılınca, ölen Yasemin Çoban'ın adı yazıldı.

NASIL OLDU?

Kaza geçen 23 Haziran'da, Ödemiş-Kiraz Karayolu, Köprüdere Köyü yakınlarında, saat 15.30 sıralarında meydana geldi. Serkan Çiftçi (25), Ödemiş Çaylı Beldesi'ndeki bir patates tarlasında çalışan 37 işçiyi Kiraz'a götürmek üzere 35 AB 0282 plakalı kamyonuyla yola çıktı. Çiftçi, Köprüdere Köyü yakınlarına geldiğinde, kamyonun tekerleğini yol kenarındaki mıcıra kaptırdı. Kontrolden çıkan kamyon savrularak, devrildi. Kamyonun kasası altında kalan işçilerden 15 yaşındaki Fatih Akar ile bir genç kız öldü, 35 işçi de yaralandı. Ölen genç kızın 16 yaşındaki Rabia Efe olduğu açıklandı. Yaralılar, Ödemiş Devlet ve Kiraz Devlet Hastaneleri'nde tedaviye alındı. Ödemiş Devlet Hastanesi'ne kaldıdrılan yaralılardan durumu ağır olan 18 yaşındaki Yasemin Çoban olduğu sanılan genç kız kara, 17 yaşındaki Ali Yüksel ise hava ambulansıyla İzmir'deki Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Rabia Efe sanılan genç kız Kiraz ilçesinde toprağa verildi. Kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğu açıklanan ve ‘Yasemin Çoban’ kimliği ile İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedaviye alınan yaralının, yoğun bakım ünitesinden servise alındıktan sonra hasta ziyareti sırasında gerçek anlaşıldı. Yatakta yatan genç kızın Rabia Efe olduğu anlaşıldı. Kızlarının iyileşmesini beklerken acı gerçekle karşılaşan Çoban ailesi, yaşadıkları Kiraz İlçesi'ne bağlı Suludere Köyü'ne dönerken, Rabia'nın ailesi hastaneye geldi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!